Jul 30, 2015

Power Buns (wholewheat and seeds) - Che forza di Panini (integrali e con semini)!

     English / Italiano

Are you ready for the "Power Journey" Bread Baking Babe Judy of "Judy's Gross Eats" is taking us on?
Sit down, lean back, carefully read the recipe and enjoy the pictures I've taken before you run to the kitchen and preheat your oven... This time all you need is ...TIME
Peter Reinhart delicious Power Bread is not too complicated to make but you absolutely need to plan ahead, as the recipe requires at least two days:
  
- a pre-soaker (quick to prepare but need to sit for 8-24 hours)
- a biga (quick to prepare but need to sit for 8 hours to 3 days)
- a soaker (quick to prepare but need to sit for 12-24 hours) and finally 
- the final dough (first + second rise about 2.5 hours)

Note: I've followed the recipe in "grams" and the quantity you see on the pictures is the double of the ingredients below. I made a total of 20 buns.

Well, let's the journey begin! Have fun!

Siete pronti a partecipare all’interessantissimo “Power Viaggio” proposto dalla Bread Baking Babe Judy di "Judy Gross Eats”?
Prima di correre in cucina a preriscaldare il forno, mettetevi comodi, leggete attentamente la ricetta e guardate le foto che ho scattato: questa volta tutto ciò che vi serve è... TEMPO!
Sebbene non sia difficile preparare il delizioso “Power Bread” (letteralmente Pane fortificante”) di Peter Reinhart, è comunque necessario pianificare in anticipo le quattro tappe. Il tempo minimo necessario è di due giorni.  

- Un ammollo di uvetta e semi di lino (veloce da preparare, ma con un tempo di riposo di 8-24 ore)
- Una biga (veloce da preparare, ma con un tempo di riposo di 8 ore fino a 3 giorni)
- Un soaker (veloce da preparare, ma con un tempo di riposo 12-24 ore) e infine,
- L'impasto finale (prima + seconda lievitare circa 2,5 ore)

Nota: la quantità che vedete sulle foto corrisponde al doppio degli ingredienti sottocitati. Con il doppio degli ingredienti ho preparato 20 panini.

Voilà, che il viaggio abbia inizio. Buon divertimento!


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Jul 3, 2015

Country-Style Whole-Wheat Pita - Pita Rustica Integrale

     English / Italiano

Dear "Back to the future, Buddies",
This month I've chosen a wonderful recipe to accompany our BBQ's meals: in the Middle East they are known as pocket breads, as the pocket that forms inside after inflating is perfect for filling. They are also known to be the easiest of all yeast breads to make.
This wonderful recipe even includes a good amount of whole-wheat flour: how great is that!
As I haven't seen many of you baking with the group lately, I hope the "puff-performance" of this delicious bread makes the recipe attractive.

Cari "Back to the future, Buddies",
Per accompagnare le nostre grigliate ho scelto una deliziosa ricetta contenente un'importante quantità di farina di frumento integrale.
In Medio Oriente sono conosciuti come "pani con la tasca / pocket breads" poichè l'ampio spazio che si forma all'interno durante la cottura è perfetto per essere farcito. 
Inoltre il pane pita è noto come "il più facile di tutti i lievitati".
Siccome il nostro gruppo è diventato un po' pigro, mi auguro che lo spettacolo delle pita che si gonfiano nel forno renda la ricetta attraente... e poi, son proprio buone! 



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