Nov 25, 2015

Santa Bread - Pane Babbo Natale

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Christmas is coming....OH!OH!OH!
Last year I baked this funny Santa Bread for my family and
I'm definitely going to bake it again this year.
If you'd like, too, here's a short tutorial on how "it came to life"...
Ps: The recipe I've followed for the dough is this Challah recipe, adding some ground flaxseeds.

For the next 30 days I'll host a "Santa Showroom" on my blog. If you wish, please link up your Santa at the end of the page.

Natale si avvicina... velocemente!
L'anno scorso ho preparato questo simpatico Babbo Natale per la mia famiglia e poichè è piaciuto tanto, vedrò di fare il bis... tris...!
Se desiderate portare in tavola questa divertente creatura, eccovi un breve tutorial di come l'ho preparato.

Ps: Ho utilizzato l'impasto della ricetta del Challah aggiungendovi semi di lino macinati.

Da oggi sino a Natale ospiterò uno "Showroom di Babbo Natale" sul mio blog. Se desiderate parteciparvi, basta inserire il link del vostro blog. 


1. The face: roll out the dough in a shape that remembers a pear.
2. The bonnet: roll out the dough in a triangle that fits the head. Brush the head with little water and gently press the triangle on it.
3. The bonnet (forehead and flower): Roll out two "fatty" stripes, twist them and attach them on the lower part of the bonnet (brush that part with water first). 
    The flower: make a ball, flatten it and with scissors cut all the way around almost to the centre. Turn the petals and attach the flower at the top of the bonnet (brush that part with water first).


4. The beard: roll out the dough in a shape that fits the mid-lower part of the face. Cut thin stripes from the bottom to almost the top. Brush the upper border with little water and attach the boarder on the face. Twist each stripe. Make some more stripes as you'll be using them as a moustache (they will hide the upper border of the beard pretty well and give a "natural look"). 
5. The nose: make a ball and glue it on the moustache.
When the dough is ready to be baked, brush it with milk and 
6. The eyes and eyebrows: press two raisins and two almonds in his face.
    The flower: and one more raisins in the middle of the flower. If you wish, use a knife to make a "criss-cross" pattern on the bonnet.
I sprinkled the beard with sesame seeds as well (just because we all love sesame seeds in baking).


Have fun! And don't forget to link up your Santa at the end of the page..



1. Il viso: stendete l'impasto a forma di pera. 
2. Il berretto: stendete l'impasto a forma di triangolo dalle dimensioni della testa. Spennellate la testa con poca acqua e trasferitevi il triangolo, premendo leggermente. 
3. Il berretto (fronte e fiore): formate due salsicciotti, attorcigliateli e incollateli con poca acqua alla parte inferiore del berretto.  
    Il fiore: formate una pallina, appiattitela e con le forbici intagliatela tutt'attorno quasi fino al centro. Girate i petali e incollate il fiore alla parte superiore del berretto (prevalentemente spennellata con acqua).


4. La barba: stendete l'impasto dalla forma che si adatti alla parte media-inferiore del viso. Intagliate l'impasto a striscioline (dal fondo fino a quasi al bordo superiore). Spennellate il bordo con poca acqua e incollate il bordo al viso. Rigirate più volte le striscioline. Per nascondere il bordo della barba, fate altre striscioline da utilizzare come baffi.
5. Il naso: formate una pallina e incollatela con poca acqua ai baffi. 
Quando l'impasto è pronto per essere infornato, spennellate il vostro Babbo Natale con del latte e 
6. Gli occhi e sopracciglia: premete delicatamente due uvette e due mandorle nel viso. 
    Il fiore: e ancora un'uvetta nel centro del fiore. Se desiderate, fate degli intagli leggeri nel berretto come decorazione.
PS: poichè i semi di sesamo ci piacciono parecchio, vi ho cosparso la barba. 

Buon divertimento! E non dimenticatevi di inserire il link al vostro Babbo Natale


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Sweet and That's it



















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4 comments:

  1. Wonderful! Warm greetings and Merry Christmas from Montreal, Canada. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you so much dear Linda.
      I wish you the warmest season greetings.
      Merry Christmas and a wonderful New Year.

      Delete
  2. I like your funny "person" from cake! Thanks a lot!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Many thanks for visiting and commenting Broker. Looking forward to seeing your beauty.

      Delete

MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

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