Apr 30, 2014

White Soda Bread - Soda Bread con Erbette

     English / Italiano 

The recipe I’ve chosen this month for our  group "Back to the Future, Buddies" is easy, quick, "no-messy kitchen" and absolutely delicious (that's what we need after so much Easter baking): 
Irish Soda bread with fresh herbs.
If the term "Soda Bread" is new to you, let me shortly explain what it is (many thanks to Wikipedia)
quote:"Soda bread (Irish: arán sóide, Scots: fardel, Serbian: česnica/чесница) is a variety of quick bread traditionally made in a variety of cuisines in which sodium bicarbonate (otherwise known as baking soda) is used as a leavening agent instead of the more common yeast. The ingredients of traditional soda bread are flour, bread soda, salt, and buttermilk. The buttermilk in the dough contains lactic acid, which reacts with the baking soda to form tiny bubbles of carbon dioxide. Other ingredients can be added such as butter, egg, raisins or nuts", unquote (please click here if you'd like to read more about Soda Bread).

Happy Baking to all of you  

La ricetta che ho scelto questo mese per il nostro gruppo "Back to the Future, Buddies " ha tutte le qualità che fanno per noi, per riprenderci dalla “maratona Pasquale”: è facile e veloce da preparare, la cucina "non sarà un disastro" ed è assolutamente deliziosa:
Soda Bread alle erbette fresche.
Se il termine "Soda Bread" vi è nuovo, permettetemi di spiegarvi brevemente di cosa si tratta (ringrazio Wikipedia):
Il Soda bread, pane al bicarbonato di sodio (in irlandese: sóide Aran, in scozzesi: Fardel, in serbo: česnica / чесница) è una varietà di pane rapido,  in cui il bicarbonato di sodio è usato come agente lievitante  al posto del lievito più comune.

Gli ingredienti  tradizionali del Soda Bread sono la farina, il bicarbonato di sodio, il sale e il latticello, ma altri ingredienti quali burro, uova, uvetta e noci vengono talvolta aggiunti all’impasto. L’acido lattico contenuto nel latticello permette al bicarbonato di sodio di reagire e formare piccole bolle di anidride carbonica. 

Buon divertimento a voi tutti 

                                                          ♥♥♥   ♥♥♥   ♥♥♥ 



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Apr 29, 2014

Potato Lefse - Piadina Norvegese alle Patate

     English / Italiano


Rewind!!*
I'm so glad I still had the possibility to catch up with this interesting and delicious recipe chosen by our group "
Tuesdays with Dorie-Baking with Julia".
The potato lefse is a traditional soft Norwegian Flatbread and it's made in two steps (plan ahead):
a) the mashed potatoes are combined with sugar, cream and salt and need to rest 8 hours in the fridge 

b) before being mixed with flour, shaped and cooked.
According to Wikipedia, quote:" There are many ways of flavoring lefse. The most common is adding butter to the lefse and rolling it up. In Norway, this is known as "lefse-klenning". Other options include adding cinnamon and/or sugar, or spreading jelly or lingonberries. Scandinavian-American variations include rolling it with a thin layer of peanut butter and sugar, with butter and white or brown sugar, with butter and corn syrup, or with ham and eggs. Also eaten with beef, and other savory items like Ribberull and mustard, it is comparable to a thin tortilla. Lefse is a traditional accompaniment to lutefisk, and the fish is often rolled up in the lefse", unquote.

*a rewind recipe is a recipe that can be published on the 5th Tuesday of the month even if it has already been chosen, prepared and published in the past by the other members of our group. It's a great opportunity to catch up with the delicacies, that for one reason or another I did not have time to prepare. 


Poichè il mese di aprile ha ben 5 martedì, per quest'ultimo il gruppo Tuesdays with Dorie-Baking with Julia ha dato spazio alla "ricetta di recupero". In poche parole, preparare e pubblicare una ricetta del libro già scelta e pubblicata in passato dagli altri membri del gruppo, ma che per un motivo o l'altro non avevo ancora preparato.

La "ricetta di recupero" che ho scelto è quella dei lefse di patate, una piadina morbida e sottilissima norvegese, realizzata in due fasi:
a) le patate schiacciate sono mescolate con lo zucchero, la panna e il sale e messe a riposo nel frigo per 8 ore
b) prima di essere mescolato con la farina, impastate e cotte.

Secondo Wikipedia, ci sono molti modi di farcire il lefse:
spalmarlo con burro prima di arrotolarlo (in Norvegia è noto come "lefse-klenning". Oppure aggiungere cannella e/o zucchero, o spalmarlo con gelatina o mirtilli rossi.
Le variazioni scandinavo-americano: spalmare con un sottile strato di burro di arachidi e zucchero o con burro e zucchero o zucchero grezzo (dark brown sugar), o con burro e sciroppo di mais, o ancora con prosciutto e uova.
Si può farcire con carne di manzo utilizzando il lefse come una tortilla sottile.
Il lefse è un accompagnamento tradizionale al lutefisk (piatto norvegese a base di stoccafisso) dove il pesce viene spesso arrotolate nel lefse.



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Apr 28, 2014

"Bake Your Own Bread - Il Cestino del Pane": March 2014 Round up - Raccolta Marzo 2014

    English / Italiano

Many thanks to each and every great baker who made this EIGHTH round up possible. Below please find the pictures & links to the recipes of these wonderful breads, which are shown in chronological order. Thank you for baking and submitting your recipes.
If you are new and you'd like to join the group "Bake Your Own Bread - Il Cestino del Pane", please read here: I'm so looking forward to seeing your delicacies.

Un grazie di cuore a tutti gli amanti del pane fatto in casa che, inviandomi i loro links, hanno reso possibile questa OTTAVA raccolta.
Qui sotto troverete in ordine cronologico le foto e i links di questi magnifici lievitati.
Se siete nuovi e desiderate partecipare a "Bake Your Own Bread - Il Cestino del Pane", per favore cliccate qui: non vedo l'ora di vedere le vostre prelibatezze!


Ricetta in Italiano: Orsetto di Pane Dolce
by/di: Paola, Le mie ricette con e senza



 Recipe in English and Italian: Oatmeal Bread with Dried Fruits and Nuts (No Knead)
Ricetta in Inglese e Italiano: Pane all'Avena con Frutta Secca e Noci (senza impastare)
by/di: Ckay, Sweet and That's it



 Recipe in English and Italian: Twisted Flower
Ricetta in Inglese e Italiano: Fiore Attorcigliato
by/di: Ckay, Sweet and That's it



Recipe in English and Italian: 5-Grain Bread with Walnuts
Ricetta in Inglese e Italiano: Pane ai 5 Cereali con Noci
by/di: Ckay, Sweet and That's it



Recipe in English and Italian: Braiding a 6-Point Star
Ricetta in Inglese e Italiano: Come intrecciare una stella a 6 punte
by/di: Ckay, Sweet and That's it



Recipe in English and Italian: Braiding a One Strand Braid
Ricetta in Inglese e Italiano: Come fare un intreccio con 1 capo
by/di: Ckay, Sweet and That's it



 Recipe in English: Bread with Sprouted Grain Flour


 Recipe in English: Water-Proofed Bread
by: Heather, Girlichef



 Recipe in English: Water-Proofed Braided Bread
by: Elizabeth, Blog from OUR kitchen



Recipe in English and Italian: 6-Grain Sweet Bread (water-proofed)
Ricetta in Inglese e Italiano: Pane dolce ai 6 cereali (lievitato nell'acqua)




"BYOB - Il Cestino del Pane" badge
Il badge di "BYOB - Il Cestino del Pane"

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Apr 27, 2014

Pretzel Croissants - Laugen Gipfeli

     English / Italiano (troverete il testo in italiano tra qualche giorno)


I knew that "that day" would come…  
"that day" that I kept postponing with nonchalance (what a poker face!) but then, Bread Baking Babes Heather made somehow sure that "that day" had to be today: the Revenge of the Croissants!
I was never really that much into "homemade croissants" for their huge amount of butter and work. I love their taste but if I had to choose between a slice of whole-wheat bread and a croissant, my conscience would pick up the slice of bread… Not always, not on Friday, when our friend Josephina comes along with croissants: white, whole-wheat & seeds and pretzel croissants... No, definitely not on Friday!

Well, as I said, Heather of Girlichef made me (us) prepare the Pretzel Croissants (you know the story: no pain no gain! Which translated means: no croissants no BBBuddies Badge  ;-) !! I’ve been collecting them all since May 2012 (that makes 24 - TWENTY-FOUR - badges!!!) and there was no way I was going to lose this one!! Would you like to see them all? Please click here).
There have been pains because of its long process, but I can assure you that the gain has been massive: making croissants it’s something every home-baker should try at least once. 

I knew I was going to make them only once, so I decided to double the ingredients, bake them all and freeze some of them (ps: the frozen croissants went directly into the hot oven for some minutes and were served to my girlfriends.
I told them to eat them slowly (LOL) because THAT would have been the one and only time they were going to have homemade pretzel croissants from me … But I’ve secretly heard that they were trying to find a strategy to make me bake them again… It made me laugh and my “self-esteem” rose and rose… )

To make croissants you absolutely need to plan ahead (and read the recipe from start to end). I've resumed the main steps to give an overview of what’s expecting you:

Step   1: prepare the dough
Step   2: prepare the butter block
Step   3: prepare the baked baking soda
Step   4: make the first, second and third turn of the dough
Step   5: shape the croissants
Step   6: prepare the dipping solution
Step   7: bath the croissants in the dipping solution
Step   8: egg-wash the croissants and sprinkle them with seeds
Step   9: bake the croissants
Step 10: let the croissants cool down 
Step 11: my favourite step: lean back, relax and have a wonderful pretzel croissant! 



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Apr 19, 2014

Butter Sheet for Puff Pastry easily made - Come preparare facilmente il Blocco di Burro per la Pasta Sfoglia

       English / Italiano

Today, for the first time, I'm preparing croissants and since the dough has to rest in the fridge for 1 hour, I thought I'd better take the opportunity and show you how to easily make your butter block/sheet for the puff pastry.

Ci siamo! Oggi per la prima volta sto preparando i croissants e poichè l'impasto deve riposare un'oretta nel frigo, ho pensato di cogliere l'occasione per mostrarvi come preparare facilemente il blocco di burro per la pasta sfoglia.



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Apr 15, 2014

Cantuccini

        English / Italiano

07.03.2014, Monday evening, 9pm... and it suddenly downed on me that I hadn't prepared the Cantuccini for our "Tuesdays with Dorie-Baking with Julia" rendezvous. Closing date: Tuesday - tomorrow!
I just couldn't believe it: I'd been waiting forever for this recipe to be nominated and when it finally had been, I'd almost "lost" it.

"The making of" is very easy", it does not require any "electrical gear" and 
despite baking them twice, the Cantuccini are very quick to make.
Back in July 2013 we baked the delicious hazelnut biscottiwhich use almost the same "baking procedure"... Don't miss the opportunity and try them as well.

In order not run out of Cantuccini too quickly, I decided to double the ingredients and to make them a bit healthier, I've substituted 1/4 of the all-purpose flour with whole wheat flour. 
Despite the 3/4 cup of sugar (150 g) they are not that sweet, so if you wish them sweeter, please increase the amount.

The Cantuccini are meant to be dipped: the traditional accompaniment is vin santo, but they are great with cappuccino, espresso, tea or hot chocolate... just as you wish!

PS: It's past midnight and I am ready to publish my post... Whaaat??!!! The recipe is not meant to be published until next week! Noooo...How could I??!! 

PPS: Wednesday, 09.04.2014: Today I've decided to make the Cantuccini again. This time I've toasted the almonds (about 10 minutes at 338°F-170°C), because it should emphasise their aroma.
Then I have added 1/4 teaspoon almond extract, 3/4 tablespoons of acacia honey, and substitute 1/4 of the flour with whole wheat flour.
Since 4 logs fit perfectly on my baking sheet I've made this recipe twice and to one half I have added 100 g of chocolate chips...yumm! two chocolately logs!!



07.03.2014, Lunedi sera, ore 21:00... e improvvisamente mi resi conto di non aver ancora preparato i Cantuccini, ricetta scelta dal nostro gruppo "Tuesdays with Dorie-Baking with Julia"... Termine di partecipazione: martedì!!
Da non crederci: stavo aspettando la "nomination" di questa ricetta da quasi "mezza eternità", e quasi quasi me la perdevo!! 

La preparazione dei Cantuccini è molto semplice, non richiede alcun "aggeggio elettrico", e sebbene siano cotti due volte (bis-cotto), sono molto veloci da fare.
Il procedimento ricorda quello dei deliziosi biscotti alle nocciole che abbiamo preparato nel mese di luglio 2013. Vi consiglio di cogliere l'occasione al volo e assaggiare anche loro!!

Per evitare di trovare la scatola vuota entro breve tempo, ho raddoppiato la dose, e per renderli un po' più sani, ho sostituito 1/4 della farina con farina integrale.
Pensavo che 150 g di zucchero rendessero i Cantuccini molto dolci, ma mi sbagliavo. Se li preferite più dolci, aumentate la dose dello zucchero di almeno 50 g. 

Il destino dei Cantuccini è "l'inzuppamento". Trandizionalmente vengono immersi nel vin santo, ma sono fantastici anche nel cappuccino, caffè, tè o cioccolata calda ... ce n'é per tutti i gusti!

PS: Mezzanotte è ormai passata e sono pronta per pubblicare il mio post... Coooosaaaaa???!!  Non posso crederci: la ricetta è da pubblicare martedi prossimo!!!! NOOOOoooooooo....

PPS: Mercoledì 
09.04.2014: Oggi ho voluto rifare la ricetta dei cantuccini, tostando leggermente le mandorle (circa 10 minuti a 170°C) per accentuare il loro sapore.
Inoltre ho aggiunto 1/4 di cucchiaino d'estratto di mandorla, 3/4 di cucchiaio di miele d'acacia e 
ho sostituito 1/4 della farina con farina integrale.
Poichè sulla teglia 4 salsicciotti ci stanno a pennello, ho raddoppiato la dose e ad una metà ho aggiunto 100 g di pepite di cioccolato... due salsicciotti cioccolatosi, gnam!



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Apr 1, 2014

Bake Your Own Bread: April 2014 Submissions- Il Cestino del Pane: Partecipazioni Aprile 2014


How to participate (the rules) / Come partecipare (le regole): click

At the end of each month I'll write a "monthly round up", with your pics and links. 
If you DO NOT wish to be included in the round-ups, please contact me before the end of the current month at sweetandthatsit(at)blogspot(.)com. 

Alla fine di ogni mese scriverò un "sommario mensile" con le immagini del vostro pane e il link al vostro blog
Se NON desiderate che la vostra immagine e il link del vostro blog siano inseriti nel sommario, siete pregati di contattarmi entro la fine del mese corrente a: sweetandthatsit(chiocciolina)hotmail.com





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Selezionate e copiate questo codice nel vostro blog/pagina web

Link to the Round ups  / Link alle Raccolte


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Challah

      English / Italiano

Dear "Back to the Future, Buddies",
after having earned the "Best Braid-ers Award" for baking along the Viennese Striezel, I am sure that you won't feel intimidated by the preparation of this delicious 2x 3-strand braid Challah...

The original recipe is from "The New York Times Bread and Soup Cookbook" and was baked by the Bread Baking Babes in October 2008. The Kitchen of the Month was Sara of "I Like To Cook".

Last December I've baked Challah for the first time (adapting the "Baking with Julia" recipe) and since then, I must have prepared more than 24 kg dough: it has become our "breakfast bread", our Teddy bread and we all love it. 

So now, you'll probaly would like to know which Challah recipe I've loved the most...well, I won't tell you - or better - I won't tell you right now...
Bake them both and let me know which one YOU've preferred (double challange ;-)  ) ... At the closing date I'll reveal my secret ... .

Happy Baking!

Carissimi "Back to the Future, Buddies",
Dopo esservi meritato "il riconoscimento per i migliori intrecci" grazie ai vostri stupendi Striezel Viennesi, sono sicura che non vi sentirete intimidati dalla preparazione di questo delizioso Challah a 2x intrecci a 3 capi.
La ricetta origianle tratta dal libro "The New York Times Bread and Soup Cookbook" è stata preparata dalle Bread Baking Babes nel mese di ottobre 2008 e scelta da Sara di "I Like To Cook".

Il Challah è entrato a far parte della nostra famiglia solamente lo scorso dicembre, ma da allora, devo averne impastato più di 24 kg: è ​​diventato il "pane della colazione", il pane degli orsacchiotti, il pane di merenda,... Ci piace proprio tanto.  
La ricetta che utilizzo normalmente è quella tratta dal libro "Baking with Julia", adattandola alle "nostre esigenze": meno grassi e farina integrale.

Probabilmente vi chiederete quale delle due ricette mi sia piaciuta di più...
Beh, spiacente, ma al momento non dirò nulla - acqua in bocca ;-)

Preparate entrambi i Challah (questo mese, doppia sfida!) e fatemi sapere, quale ricetta sia la VOSTRA preferita.
Alla chiusura di questo evento, vi svelerò il mio segreto.... 
Buon divertimento!



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