Apr 30, 2014

White Soda Bread - Soda Bread con Erbette

     English / Italiano 

The recipe I’ve chosen this month for our  group "Back to the Future, Buddies" is easy, quick, "no-messy kitchen" and absolutely delicious (that's what we need after so much Easter baking): 
Irish Soda bread with fresh herbs.
If the term "Soda Bread" is new to you, let me shortly explain what it is (many thanks to Wikipedia)
quote:"Soda bread (Irish: arán sóide, Scots: fardel, Serbian: česnica/чесница) is a variety of quick bread traditionally made in a variety of cuisines in which sodium bicarbonate (otherwise known as baking soda) is used as a leavening agent instead of the more common yeast. The ingredients of traditional soda bread are flour, bread soda, salt, and buttermilk. The buttermilk in the dough contains lactic acid, which reacts with the baking soda to form tiny bubbles of carbon dioxide. Other ingredients can be added such as butter, egg, raisins or nuts", unquote (please click here if you'd like to read more about Soda Bread).

Happy Baking to all of you  

La ricetta che ho scelto questo mese per il nostro gruppo "Back to the Future, Buddies " ha tutte le qualità che fanno per noi, per riprenderci dalla “maratona Pasquale”: è facile e veloce da preparare, la cucina "non sarà un disastro" ed è assolutamente deliziosa:
Soda Bread alle erbette fresche.
Se il termine "Soda Bread" vi è nuovo, permettetemi di spiegarvi brevemente di cosa si tratta (ringrazio Wikipedia):
Il Soda bread, pane al bicarbonato di sodio (in irlandese: sóide Aran, in scozzesi: Fardel, in serbo: česnica / чесница) è una varietà di pane rapido,  in cui il bicarbonato di sodio è usato come agente lievitante  al posto del lievito più comune.

Gli ingredienti  tradizionali del Soda Bread sono la farina, il bicarbonato di sodio, il sale e il latticello, ma altri ingredienti quali burro, uova, uvetta e noci vengono talvolta aggiunti all’impasto. L’acido lattico contenuto nel latticello permette al bicarbonato di sodio di reagire e formare piccole bolle di anidride carbonica. 

Buon divertimento a voi tutti 

                                                          ♥♥♥   ♥♥♥   ♥♥♥ 

Ingredients for 1 loaf (please find my changes and comments in red):
450 g (1 lb) all-purpose flour (or 450 g spelt flour: I made one loaf with bread flour and one loaf with spelt flour)
1 teaspoon salt (sea salt)
1 teaspoon baking soda
2 teaspoons each of rosemary, sage and chives, all freshly chopped 
400 ml (14 fl oz) buttermilk (here you can see how to make your own)

Update 03.05.2014: 6-Grain and Thyme
Ingredients for 1 loaf:
350 g  (0.77 lb) all-purpose flour 
100 g (0.22 lb) 6-grain flour
1 1/4 - 1 1/2  teaspoon sea salt 
1 teaspoon baking soda
2 teaspoons each of rosemary, sage and chives, and thyme, all freshly chopped 
400 ml (14 fl oz) buttermilk (here you can see how to make your own)


Ingredienti per 1 pagnotta (le mie modifiche e commenti in rosso): 
450 g farina di frumento (o 450 g di farina di farro: ho preparato una pagnotta con farina di frumento e una con farina di farro)
1 cucchiaino sale (sale marino)
1 cucchiaino bicarbonato di sodio
2 cucchiaini ciascuno di rosmarino, salvia e erba cipollina, freschi e tritati 
400 ml latticello (qui trovate la ricetta per farlo in casa)

Aggiornamento 03.05.2014: farina ai 6 cereali e timo
Ingredienti per 1 pagnotta : 
350 g farina di frumento 
100 g farina ai 6 cereali
1 1/4 - 1 1/2 cucchiaino sale marino
1 cucchiaino bicarbonato di sodio
2 cucchiaini ciascuno di rosmarino, salvia e erba cipollina, e timo, freschi e tritati
400 ml latticello (qui trovate la ricetta per farlo in casa)



Directions:
Preheat the oven to 450°F/230°C.
Sieve the flour, salt and baking soda into a large, wide mixing bowl.
Add the freshly chopped herbs to the dry ingredients.
Make a well in the centre. 
Pour most of the buttermilk into the flour (add the rest only if the dough is too dry). 
Using one hand with the fingers open and stiff, mix in a full circle drawing in the flour from the sides of the bowl, adding more buttermilk if necessary (I didn't use my hand but a Danish dough whisk - see picture below)
The dough should be softish, not too wet and sticky.
The trick with all soda breads is not to over-mix the dough. Mix the dough as quickly and as gently as possible, keeping it really light and airy. 
When the dough comes together, turn it out onto a well-floured work surface. Wash and dry your hands.
Gently roll the ball of dough around with floury hands for a few seconds, just enough to tidy up. 
Then pat it gently into a round, about 5 cm (2 inch) high.
Place the dough on a lightly floured baking sheet (I lined the baking sheet with parchment paper).
With a sharp knife cut a deep cross in the middle of it, letting the cuts go over the sides of the bread (according to Irish folklore this will let the fairies out!)
Bake at 450°F/230°C for 10 minutes, then lower the heat to 400°F/200°C and bake for a further 25 minutes. The bread is baked when  it sounds hollow when tapped (I checked the loaf internal temperature: after 30 minutes it reached 200°F/93°C and it was perfect). 




Danish Dough Whisk 
Frusta danese per impastare







Procedimento:
Preriscaldare il forno a 230°C.
Setacciare in una grande ciotola la farina, il sale e il bicarbonato di sodio.
Aggiungere le erbe fresche e mescolare bene.
Fare un pozzo al centro della farina e versarvi quasi tutto il latticello (se l'impasto dovesse essere troppo secco, aggiungere anche il resto).
Mescolare in modo circolare, partendo dal centro verso l'esterno, utilizzando una mano con le dita aperte e rigide (ho utilizzato la frusta danese per mescolare gli ingredienti - vedi foto). Se necessario aggiungere altro latticello.
L'impasto deve risultare molliccio, non troppo umido e appiccicoso.
Il trucco con tutti i tipi di pane al bicarbonato di sodio è di non mescolare troppo a lungo bensì rapidamente e molto delicatamente, cercando di mantenere l’impasto leggero e arioso.
Non appena l’impasto sarà compatto, versarlo su una superficie di lavoro ben infarinata. Lavare e asciugare le mani.
Con le mani infarinate, formare una palla con l'impasto, arrotolandolo per alcuni secondi. Poi premere leggermente sulla superficie per ridurre l'altezza a 5 cm.
Adagiare l'impasto su una teglia leggermente infarinata (l'ho foderata con carta da forno).
Con un coltello affilato intagliare una X da lato a lato (secondo la tradizione irlandese, l'intaglio permetterà alla fate di uscire dal pane).
Infornare e cuocere a 230°C per 10 minuti, poi ridurre la temperatura a 200°C e cuocere per altri 25 minuti. Il pane è cotto quando suonerà "vuoto" se picchiettato con le dita (ho controllato la temperatura interna del pane: dopo 30 minuti ha raggiunto 93°C ed era perfetto).

The original recipe is from "The Ballymaloe Bread Book by Tim Allen" and was baked by the Bread Baking Babes in June 2011. The Kitchen of the Month was Ilva of "Lucullian Delights".
La ricetta origianle tratta dal libro " The Ballymaloe Bread Book by Tim Allen" è stata preparata dalle Bread Baking Babes nel mese di giugno 2011 e scelta da Ilva di "Lucullian Delights".

     03.05.2014
(2 loaves of 6-grain soda bread sliced and ready to be deep-frozen. The bread is flavourful and its colour darker. 2 pagnotte di soda bread ai 6 cereali, affettate e pronte per essere congelate. Il pane è più scuro e più saporito)




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Il badge di "Back to the Future, Buddies"
Back to the Future, Buddies


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 LINKS:
Link to the Rules (how to participate) - Link al regolamento (come partecipare)
- Link to our Facebook group Link al nostro gruppo su Facebook 
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Sweet and That's it
Made with Love Mondays, hosted by Javelin Warrior




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8 comments:

  1. This looks deliciously easy, Carola! Can't wait to make it!!!
    Renee - Kudos Kitchen

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    Replies
    1. Happy Baking, Renee!
      I've made it already 4 times so far and I love the fresh herbs taste in the bread!

      Delete
  2. I love soda breads but this one sounds particularly delicious with the addition of rosemary and sage. This would be perfect as a side to a dinner of beef or chicken... And so easy to make...

    ReplyDelete
  3. Was there a big difference in taste or volume between the wheat loaf and the spelt one? Buttermilk is on order, so waiting for that ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Claartje, I personally didn't find a big difference. The most flavourful was, in my opinion, the one with the 6-grain flour and a bit more salt.
      Happy Baking.

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  4. Ciao Carola, il mio Soda Bread è pronto, non trovo il link per inserirlo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ciao Paola,
      Nuovamente problemi tecnici! Scusa tanto, l'ho disinstallato e riscritto. Ora dovrebbe funzionare!
      Pensa che ho appena tolto 4 fettone dal congelatore ... gnamm!
      Non vedo l'ora di vedere la tua gustosissima bellezza.
      Cari Saluti

      Delete
  5. Fatto...e ho anche aggiunto il badge nella focaccia ai pomodorini, scusa mi ero proprio dimenticata.

    ReplyDelete

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