Mar 9, 2014

Braiding a 6-Point Star - Come intrecciare una Stella a 6 Punte

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Last December, I made this cute "Challah 6-Point Star" and served it at Christmas Breakfast. It was the first time I've ever made it and I had lots of fun. 
Unfortunately its points are not "geometrically" in the perfect place... I swear, they used to be, before I tragically found out that my star was far too big for the baking sheet (moment of panic!). Increasing the ingredients hadn't been the best idea, that time! I promise, the next time I make it, I'll take a better picture, worthy of being used for a tutorial ;-)!

The star is formed out of: 
- 6 x 6-strain braids (please find the instructions here)
- 1 x  twisted flower for the top (please find the instructions here)
and the dough I've used is: Challah - fat reduced (but you surely can use any "elastic" yeasted dough). 

Lo scorso dicembre ho preparato questa simpatica stella a 6 punte di Challah e l'ho servita alla colazione di Natale. Era la prima volta che mi cimentavo in tale impresa e mi sono divertita molto. 
Purtroppo, geometricamente parlando, non è perfettissima poichè dopo averla preparata con cura e precisione e spostata sulla teglia, mi sono accorta di averla fatta troppo grande... E, momento di panico! Non c'é stato verso di farcela stare.
Intendo rifarla presto, e poi le scatterò un'altra foto - degna di un tutorial ;-)

La stella è formata da:
- 6 x intreccio a 6 capi (qui potete trovare le istruzioni)
- 1 x fiore attorcigliato come centro (qui potete trovare le istruzioni)
e come impasto ho utilizzato il Challah (ma è possibile utilizzare qualsiasi impasto lievitato purchè "elastico").



Directions:
Picture 1: First of all divide the dough in 20 parts, form little balls of about 1.75 oz (50 g) each, cover them and let them rest for 10 minutes.

Picture 2: Roll 18 strands of approximately 18 inch (45 cm) and 2 strands of about 14 inch (35 cm) and cover them (18x 18-inch strands are for the star, 2 x 14-inch braids are for the twisted flower).

Procedimento: 
Foto 1: Innanzitutto dividere l'impasto in 20 porzioni di circa 50 g, poi formare delle palline, coprirle e lasciarle riposare per circa 10 minuti.
Foto 2: con le palline formare 18 salsicciotti di 45 cm di lunghezza e 2 salsicciotti di 35 cm. Coprire. (I 18 salsicciotti sono per la stella, mentre i 2 più corti per il fiore attorcigliato)



Picture 1: Take 6 strands and form a 6-strand braid but do stop at half way.
Repeat two more times so that you have 3x 6-strand braids.
Picture 2: Arrange the 3x 6-strand braids as shown on picture 2, and position their un-braided strands as follows: 3 to their right and 3 to their left.
In this way 6 un-braided strands are adjacent to each other in 3 separate groups. 


Foto 1: Formare un intreccio a 6 capi fermandosi a metà strada.
Ripetere altre due volte in modo da ottenere 3x intrecci a 6-capi.
Foto 2:  Disporre i 3 intrecci come illustrato nella foto 2 e posizionare i salsicciotti non ancora intrecciati come segue: 3 sulla destra di ogni intreccio e 3 sulla sinistra. In questo modo si otterranno 3x 6 salsicciotti pronti per essere intrecciati.



Picture 1: Form 3x 6 strand braids with the strands you've just aligned. 
Carefully transfer the braided star on a baking sheet lined with parchment paper and check for even spacing and symmetry. 
Brush its centre with milk or egg-wash before placing the twisted flower on the top.
To form the "twisted flower", twist the remaining 2 strands and place it on the centre of the star (left picture).
Brush the finished star with milk or egg-wash and sprinkle with seeds (right picture: poppy seeds and un-hulled sesame seeds).
Let proof, covered, until it has almost doubled and bake it in the preheated oven at 375°F (190°C) for about 30 minutes (I checked the internal temperature in the middle of the bread: it was ready at 200°F (93°C)). 
Cover with parchment paper (or foil) and lower the temperature to 360°F (180°C) if it browns too quickly.
Let cool completely on a wire rack before serving.

Foto 1: Formare 3 intrecci a 6 capi con i salsicciotti appena allineati.
Trasferire la stella su una teglia munita di carta da forno e controllare la simmetria. Spennellare il centro con del latte o tuorlo prima di appoggiarvi il "fiore attorcigliato".
Per formare il "fiore attorcigliato", utilizzare gli ultimi 2 salsicciotti e posizionarlo al centro della stella (foto a sinistra).
Spennellare la stella con del latte o tuorlo, e cospargere con semini (foto a destra: semi di papavero e semi di sesamo integrali).
Lasciar lievitare fino a quasi al raddoppio 
e cuocere nel forno preriscaldato a 190°C per circa 30 minuti (ho controllato la temperatura al centro del pane: era pronto a 93°C).
Se dovesse "abbronzarsi" troppo rapidamente, coprire con carta pergamena (o carta alu) e abbassare la temperatura a 180°C.
Lasciare raffreddare completamente su una griglia prima di servire.


Adapted from: - Tratto e adattato da: "Bread" by J. Hamelman

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Sweet and That's it














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2 comments:

  1. Oh, my gosh, what a project! I've made one 6 braided loaf and it was so much harder than the 3 strand version. You did this beautifully...such a masterpiece!!

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  2. This is gorgeous! I can't even make one braided load! I would love to try this out sometime!

    ReplyDelete

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