Dec 20, 2013

Whole Spelt Hazelnut and Raisin Bread - Pane al Farro con Nocciole e Uvetta

   English / Italiano

Voilà! The Whole Wheat Hazelnut and Raisin Bread is the first bread I've baked with the "Artisan Bread Bakers", a great bread baking group I've recently joined in Facebook. 
David (the "Master of the Events", that's how I call him) has chosen it for the December BOM (it does sound explosive - but means "Bread of the Month").
I've slighly modified the recipe, adding ground vanilla beans and honey and substituting the wheat flours with spelt.
This bread is amazing! Crunchy crust and delicious crumb. It also makes wonderful breakfast toasts.



Voilà! Il Pane integrale di frumento con nocciole e uvetta è il primo pane che ho preparato con il gruppo "Artisan Bread Bakers". Un gran bel gruppo in Facebook, pieno di appassionati del pane fatto in casa. Non potevo non aderirvi ;-) .
David (che ho soprannominato il "master of the events") ha scelto questo pane per la "sfida/evento" di dicembre.
Ho leggermente modificato la ricetta, aggiungendo baccelli di vaniglia macinati e miele e sostituendo la farina di frumento con farina di farro. 
Questo pane è una meraviglia! Crosta croccante, sapore delizioso... ed è anche ottimo tostato per colazione.



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Dec 19, 2013

Pain d'épices (Rye Spice Bread) - Pane Speziato

     English / Italiano

I've recently joined another great baking group in Facebook: the "Artisan Bread Bakers" group. The group is very "dynamic and addictive" and then, there is David, the "master of the events", who challenges us at least once a month with new recipes.
The Pain d'épices is the second bread I've been baking along (the first one was a delicious whole spelt hazelnut and raisin bread) and I love how the two loaves turned out.
Pain d’épices is a French cake whose ingredients are rye flour, honey and spices. In Alsace, a considerable tradition of pain d’épices incorporates a pinch of cinnamon (Wikipedia).

Recentemente mi sono iscritta al goloso gruppo "Artisan Bread Bakers" in Facebook. Il gruppo è molto "dinamico e coinvolgente",... e poi c'è David, il "master degli eventi", che ci sfide con nuove ricette almeno una volta al mese.
Il Pain d'épices (pane speziato) è il secondo evento a cui partecipo e ne sono rimasta molto soddisfatta...mamma quant'é buono!
Tra l'altro, il primo era un delizioso pane integrale al farro con nocciole e uvetta
Pain d'épices è una torta natalizia francese i cui ingredienti sono farina di segale, miele e spezie. In Alsazia, é tradizione aggiungere un pizzico di cannella. (Wikipedia).



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Dec 17, 2013

Gingersnaps - Biscotti allo Zenzero (Baking with Julia)

    English / Italiano

The Gingersnap recipe was chosen by our group "TWD-Baking with Julia" for the second rendezvous in December. 
Unfortunately I've been quite disappointed with this recipe as the dough was much too sticky and difficult to roll out even after a 4 hour-chill in the fridge (the best way I've found was to roll it out on parchment paper, freeze it for 15 minutes and then cut out the cookies). 
In my opinion, the molasses glaze "ruined" the shiny surface of the cookies, which, (oh why oh why!??!) did not have any taste at all. I should have increased the amount of spices... No, I will not remake them.

La ricetta dei Gingersnaps è stata scelta dal nostro gruppo "TWD-Baking with Julia" per il secondo appuntamento di dicembre. 
Purtroppo ne sono rimasta molto delusa: l’impasto era troppo umido, appiccicoso e difficile da stendere - anche dopo averlo lasciato 4 ore nel frigo (il modo migliore per lavorarlo è stato quello di stenderlo su carta da forno, lasciarlo in congelatore per 15 minuti e poi ritagliare i biscotti). 
A mio parere, la glassa di melassa ha rovinato la superficie liscia e lucida dei biscotti. E per finire: tragedia!!!! Non avevano nessun gusto (bisogna assolutamente aumentare la dose delle spezie). No, spiacente, ma io non li rifarei!


If you love ginger cookies, please do try 
Ann Pearlman's "Molasses and Ginger Crisps".
They are my favourite and all my friends love them.

Se amate i biscotti allo zenzero, non perdetevi i "Biscotti Croccanti allo Zenzero e Melassa" di Ann Pearlman. Tutti i miei amici li adorano!





or even Trisha Ashley's "Ginger and Spice Biscuits".

e/o i "Biscotti allo Zenzero e Spezie" di Trisha Ashley.










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Molasses Ginger Crisps - Biscotti Croccanti allo Zenzero e Melassa

      English / Italiano
Recipe from the Book: "The Christmas Cookie Club" by Ann Pearlman.
With the courtesy of A. Pearlman

Chapter 12: Taylor 

12 February 2012: These cookies are the most amazing Ginger Crisps I've ever tasted. Deliciooous! Absolutely delicioooous! 

Comments on my facebook page:
Amanda S.: Thank you Carola! These are sublime! Looking forward to trying to make them, although I definitely do not have any crystalised ginger in the house! Could I substitute more fresh, if so any idea of the quantity? Thanks again! Xx 13 Feb. 2012, 7.38 
Sweet and that's it: Hi Amanda, I suppose you could do without the crystlised ginger, but the cookie won't probably be the same. I'd double the quantity of the fresh ginger or quickly run / ride to Migros. They do sell crystalised ginger . 13 Feb. 2012, 10.51

Ann Pearlman: Thank you so much for baking all these cookies! I've so enjoyed seeing your pictures and comments. I'm going to miss looking forward to the next one! But not you because I know we're going to continue hanging out on FB.  Hey... you could also try to make crystallizedginger. My grandmother used to and I notice that there are recipes on the internet for it. Something I've always wanted to try!  13 Feb. 2012, 18.40
Sweet and that's it: Homemade crystalized ginger! What a great idea! Thank you Ann!  13 Feb. 2012, 21.15

Amanda S.: Hi Carola, today I am making these. Pancakes made and eaten, porridge made for the husband. Weather blizzarding outside, post lady on the bike who got stuck in the snow outside my house has been pushed to safety and I have shoveled a path should anyone official need to reach my house!!! Time to bake! Xx  15 Feb. 2012, 9.30
Amanda S.: It's chilling! ...brownies in the oven too! Time for a healthy cuppa! Xx 15 Feb 2012,10.
Sweet and that's it: Amanda, what a boost of energy! Lucky you!!!! 15 Feb. 2012, 11.09 


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Dec 8, 2013

Soft Pretzels - Laugen Bretzel

English / Italiano
The original recipe was baked by the Bread Baking Babes in September 2012 and the Kitchen of the Month was Elle of "Feeding my Enthusiasm". La ricetta originale è stata preparata dalle Bread Baking Babes nel gennaio 2012 scelto da Elle di "Feeding my Enthusiasm”.

I really hope you did not expect a typical Christmas recipe for our "Back to the Future" rendezvous in December (because I AM expecting it from the BBBabes on the 16th! lol!)... However I doubt that your family would complain if your bread basket were filled with some beautiful and delicious bretzel on Christmas morning...


Seppur in dicembre, non ho scelto una ricetta tipicamente natalizia per il nostro appuntamento di “Back to the Future, Buddies”, anche perché, se ho fatto bene i calcoli, dovrebbe venir pubblicata dalle Bread Baking Babes il 16. Vi terrò al corrente! 
Tuttavia, dubito che la vostra famiglia si lamenti se il cestino del panne fosse colmo di deliziosi e magnifici bretzel  la mattina di Natale….


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Dec 4, 2013

"Back to the Future, Buddies" CUBAN BREAD": November 2013 Round Up - PANE CUBANO: Raccolta di Novembre 2013

     English / Italiano

Many thanks to each and every great baker who made this THIRD round up possible. Below please find the pictures & links to the recipes of this wonderful Cuban Bread, which are shown in chronological order. 
If you are new and you'd like to join the group "Back to the Future, Buddies", please read here: I'm so looking forward to seeing your delicacies.

Un grazie di cuore a tutti gli amanti del pane fatto in casa che hanno reso possibile questa TERZA raccolta. Qui sotto troverete in ordine cronologico le foto e i links di questo magnifico "Pane Cubano". 
Se siete nuovi e desiderate partecipare a "Back to the Future, Buddies", per favore cliccate qui: non vedo l'ora di vedere le vostre prelibatezze! 

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A super quick bread (ready in 2 hours) and super versatile: albeit "distorting" the original recipe, each loaf was fantastic! Un pane super veloce (pronto in 2 ore) e super versatile: anche "stravolgendo" la ricetta originale, ogni pagnotta è risultata fantastica!



Recipe in English and Italian / Ricetta in inglese e italiano: 
by/di: Ckay of "Sweet and That's it" 

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If I'd call my friend Amanda right now, she'd probably be kneading some dough of the Cuban Bread. Like me, she fell in love with the taste and the simplicity of this bread. (ps: Amanda does not blog but she loves baking breads). Se in questo preciso momento dovessi telefonare alla mia amica Amanda, la troverei sicuramente con le mani in pasta. Perché anche lei, come me, si è innamorata del sapore e del metodo di preparazione semplice del Pane Cubano. (ps: Amanda non ha un blog ma adora fare il pane in casa).



by / di Amanda

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Aren't they adorable, these wonderful little bread bowls made by Renee? I love them and I'm definitely making them soon. Imagine how amazed my family will be. Non sono adorabili queste meravigliose mini zuppiere di pane fatte da Renee? Mi piacciono moltissimo e le preparerò presto. Già vedo lo stupore sul viso dei miei cari. 


Recipe in English / Ricetta in inglese: 
by/di: Renee of "Kudos Kitchen by Renee"

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Paola made this great spelt Cuban Bread that disappeared in the blink of an eye... So, by the end of the day she was left with the crumbs and the big question: "How does it taste the day after baking?". Dear Paola, the only way to find it out is bake it again and hide it!  Paola ha fatto questo stupendo pane cubano al farro che è sparito in un batter d'occhio.... E così, giunta la sera, si è ritrovata con le briciole e il grande dilemma: "Ma sarà altrettanto buono l'indomani?". Cara Paola, non ti resta che rifarlo e poi nasconderlo! :-) 


Ricetta in italiano: 
di: Paola di "Le mie Ricette Con e Senza"

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Claire made these beautiful loaves: one loaf with cheese and coated with roasted pumpkin seeds, and the other one with plain white flour. She didn't like the look of the baked cheese loaf but loved its taste. I think they both look gorgeous! (ps: Claire has not posted her recipe in her blog yet. Please Claire, let me know when you will). Claire ha preparato queste due magnifiche pagnotte: nell'impasto della prima ha messo del formaggio e poi l'ha cosparsa con semi di zucca tostati, mentre l'altra l'ha preparata con farina di frumento. A Claire è piaciuto molto il sapore della pagnotta con i semini; un po' meno la sua forma. Io le trovo belle entrambi!


by/di: Claire of "Claire's Baking Journey"

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Louise made this great Cuban Bread. It reminded her of the yummy Cuban sandwiches she loved in Miami. That's what I'd call it a huge success! (ps: Louise does not blog but, like us, she loves baking breads). Louise ha preparato questo gran del pane cubano. Le ricorda i gustosissimi sandwiches cubani che amava a Miami. Questo si, che è un gran bel successo! (ps: Louise non ha un blog, ma come noi, ama preparare il pane in casa)

by / di Louise

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It's so sunny in Cuba that every bread loaf should get a hat! Cathy had this great idea and her loaves turned out really gorgeous. Con tutto il sole che c'é a Cuba, ogni pagnotta dovrebbe avere un cappello! La geniale idea è stata di Cathy. Guardate quanto sono splendide le sue creazioni.


Recipe in English / Ricetta in inglese: 

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Links: 

- Link to our Facebook group 
- Linkto the Recipe Summary AND to the Roundup Summary 
Link al nostro gruppo su Facebook 
- Link al sommario delle ricette E al sommario delle raccolte mensili  



"Back to the Future, Buddies" Badge
Il badge di "Back to the Future, Buddies"
Back to the Future, Buddies
copy the whole text and paste it in your blog
copiate tutto il testo e inseritelo nel vostro blog



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Dec 3, 2013

Star Cookie Trees - Alberelli Stellati

 English / Italiano 
                                         

Chapter 3: Rosie

(unfortunately no pictures I've taken show the real beauty of these trees. The big one is about 22.5 cm (9 inches) and the small ones 12 cm (5 inches)). 

Comments on my facebook page:
Ann Pearlman:  The Amish in the U.S. have a saying: "If you make things perfect, you'll lose your soul." They plan for a break in the pattern of their quilts. And you have a huge and wonderful soul.  16 Dec. 2011,  15.04
Sweet and that's it:  Ann: I love this Amish saying and your heart touching words: what a wonderful birthday present  ... 'Cause it's my birthday , today!  16 Dec. 2011, 15.55 

Ann Pearlman: Well, it worked and it's beautiful! Otherwise, you would have enjoyed eating the crumbs! ;0  1 Feb. 2012, 2.38


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Chocolate Almond Bonbons - Bonbons alle Mandorle e Cioccolato

                       English / Italiano 
                                          

Chapter 2: Charlene

06 Dec. 2011
These Bonbons are so yummy... and I wasn't the only one saying it! It will take you quite some time to form 90 Bonbons, believe me, it's worth it!

Comments left on my facebook page:
Ann Pearlman: Chocolate and almonds.... YUM! Love the tree. 1 Feb. 2012 2.37

Andrea L.: Was going to share them with the kids but I said they wouldn't like them just so I didn't have to share! I love being one of your taste testers! 2 Feb. 2012, 10.24

Christine H.: All this chocolate stuff is making me hungry ! 2 Feb. , 10.40
Andrea L.:  You should try living just a few houses down from this goodness Chris, it's lethal! I'll introduce you to the wonderful cook in August when you're here - pick out a recipe and I'll have some waiting for you!  2 Feb. 2012, 11.04
Christine H.: Sounds fantastic , can't wait ! 3 Feb. 2012, 4.03


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Pecan Butter Balls - Baci al Burro e Noci di Pecan

                                               English / Italiano
Recipe from the Book: "The Christmas Cookie Club" by Ann Pearlman.
With the courtesy of A. Pearlman

Chapter 1: Marnie

01 Dec. 2011
This afternoon I made 5 dozen of cookie balls and cleaned up the kitchen in less than two hours. Easy to make and not many ingredients are required.
My personal "taste-opinion": I have to admit that I've found the first cookie a bit too salty. Not later than the second one I've started to like its "sweet & salty" taste left on my tongue and now...: it's: HEAVEN on EARTH. Bake them! and you'll see what I mean.

Comments left on my facebook page:
Josefina T.H.:  I became today a proud tester of the Cookies. I have to be honest with you and I hope you are not disappointed... There was NO WAY I would share them with anybody, I tried one first and my intention was to give the rest to my family, but I couldn't... I hid them and ate them later all alone!!! , they were just great!!!! I loved them!!! Thank you very much!!!  01 Dec. 2011, 23.32 

Andrea L.:  They were fabulous! Just the right mix of salty & sweet. Hubby even said they reminded him of popcorn. Totally delicious & something I'll try. 02 Dec. 2011, 14.36 

Ann Pearlan: My favorite! A cookie my grandmother taught me to bake and the one that most seems like the holidays to me. 01 Feb. 2012,  2.36




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"The Christmas Cookie Club" Project


    English / Italiano:
9 Dec. 2011
I love baking books and this passion I have for them has given me the possibility to cross the borders of the tiny Switzerland and introduced me to new worlds, new smells and new tastes: the U.S. and the United Kingdom (UK).
Having two small children at home, I wasn't able to go there in person but I could bring them to me in my library, in my Facebook page, in my kitchen and in my extra pounds, too!
A few weeks ago I wrote the word "Cookies" in a British site that sells books, to search for the latest publications on biscuits. Among the many books of recipes listed, "The Christmas Cookie Club (Ann Pearlman's novel ) stood out with its beautiful and shiny cover. Intrigued I read the story and immediately was fascinated by it: the book tells the story of the "Christmas Cookie Club" formed by 12 girlfriends who meet every year in December and spend the evening together and share their cookies, according to well defined rules…
A couple of days later, I had it in my hands. I read the first chapters in one breath but then I could not resist and I did go quickly through the pages looking for the cookies recipes.


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Bread Baking Babes & Buddies: Recipes - Ricetta

Click on the badge to go to the recipe / Click sulla foto per vedere la ricetta
2012



SHEPHERD'S BREAD
PANE DEL PASTORE






OATMEAL TWISTS
 TWISTS ALLA FARINA D'AVENA





EASY LITTLE BREAD
PANE FACILE E VELOCE





FRENCH BREAD
 PANE FRANCESE





MOLASSES FENNEL RYE BREAD
 PANE DI SEGALE CON MELASSA E SEMI DI FINOCCHIO





RUSSIAN ROSE BREAD WITH PESTO AND PARMESAN
PANE "RUSSIAN ROSE" CON PESTO E PARMIGIANO





POCKETBOOK ROLLS FILLED WITH PRUNE JAM
PANINI FARCITI ALLA CONFETTURA DI PRUGNE 





HOLIDAY APPLE KUCHEN

TORTA DI MELE DELLE FESTIVITÀ






   
2013

APRICOT & MIXED NUTS FAN TANS
BRIOCHINE FAN TAN 
ALLA CONFETTURA DI ALBICOCCHE
E NOCI MISTE
                         





ASSYRIAN SPINACH PIES
FAGOTTINI AGLI SPINACI








GÂTEAU À LA CRÈME
TORTA ALLA CREMA





TOMATO, BASIL AND GARLIC SPELT FILLED BREAD
PANE ALLA SPELTA FARCITO CON POMODORI, BASILICO E AGLIO






WHIPPED SPELT BREAD 
WITH PECAN AND RAISINS
PANE "ALLA FRUSTA" 
CON FARRO/SPELTA, NOCI DI PECAN E UVETTA









NAN E BARBARI - PERSIAN FLATBREAD (WITH SPELT)
PANE "NAN E BARBARI" ALLA SPELTA








RHEINBROT (WITH SOURDOUGH) 
PANE RENANO (CON PASTA MADRE






HAZELNUT CINNAMON COFFEE CAKE
BRIOCHE FARICITA ALLE NOCCIOLE E CANNELLA

SEEDS & HONEY SPELT CRACKERS
CRACKERS AL FARRO CON SEMINI E MIELE







CARROT BREAD
PANE ALLE CAROTE


ALOO PARATHA
PIADINA INDIANA FARCITA







it should have been a "MODERN LARDY CAKE".
Avrebbe dovuto essere un PANE AL LARDO



2014

Chocolate Hazelnut Prune Bread (NO KNEAD)
Pane al Cioccolato, Nocciole e Prugne (SENZA IMPASTARE)











Rghaïf (Moroccan Flat Bread)  
Piadina Marocchina  

Delicious 6-Grain Sweet Bread (water-proofed)
Delizioso Pane Dolce ai 6 Cereali (lievitato nell'acqua)










Pretzel Croissants
Laugen Gipfeli

Wild Rice, Onion and Dried Tomato Bread
Pane con Riso Selvaggio, Cipolle e Pomodori Secchi









Wine Bread Filled with Salami and Walnut
Pane al Vino Farcito con Salame e Noci

PANMARINO
Italian Rosemary Bread
Pane Italiano al Rosmarino









Polenta Bread
Pane alla Polenta


Robert May's 1660 French Bread with Dried Tomatoes and Pine Seeds
Pane Francese del 1660 di Robert May con Pomodori Secchi e Pinoli


Stuffed Bread Sweet & Savoury
Pane Farcito Dolce e Salato



Dhakai Bakarkhani (sweet flatbread from Bangladesh)
Dhakai Bakarkhani (piadina dolce del Bangladesh)


Brioche Flower with Spiced Prune Mousse
Fior di Brioche con Mousse di Prugne Speziata









2015

Chapatis:
Unleavened Indian Flatbread

Piadina Indiana senza Lievito



Kouign Amann:
Puff Pastry with Caramelized Sugar
Delizie Bretoni alla Sfoglia e Zucchero Caramellato

Granary-Style Boule
Pane "Granary" al Malto d'Orzo

Romanian Easter Bread
Pane Rumeno Pasquale 

Flaxseed and Dried Apricot Ciabatta-Style loaves
Ciabatta ai Semi di Lino e Albicocche secche


Muesli Rolls
Panini al Muesli


Power Buns
Che forza di panini!


L' otto di Merano
(Merano's eight)



Conchas
(Mexican Sweet Bread Rolls)
Pane Dolce Messicano


Tangzhong Whole Wheat Bread
Pane Integrale con Tangzhong




Russian Chrysanthemum Bread
Pane Crisantemo


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