Jun 27, 2013

Nan e Barbari (Persian Flatbread) with Spelt Flour - Pane "Nan e Barbari" alla Spelta/Farro

    English / Italiano
     Based on: Lida’s recipe for Barbari Bread and adapted by BBBabe Elizabeth.
Ricetta di: Lida’s recipe for Barbari Bread e adattata da BBBabe Elizabeth.

The 16th of each month is one of my favourite dates: Bread Baking Babes announce the bread recipe they have chosen for us "Buddies" to bake along. This month Elizabeth has chosen a delectable Persian Flatbread, the Nan e Barbari Bread. While making it I've became aware of something very important: I do need to practice "hand kneading". I've been so spoiled by my stand mixer that unfortunately I did not succeed as I had wished.
Well Elizabeth, I promise to exercise :-)

According to Wikipedia, the Barbari Bread (Persian: نان بربری‎) is a type of Persian flatbread primarily made in Iran. Barbari means "of or related to Barbars" in Persian. Barbars are a group of people living in Khorasan near eastern borders of Iran. According to Dehkhoda Dictionary of Persian Language, this bread was baked by the Barbar people and was brought to Tehran, becoming popular during the Qajar period. This type of bread is perhaps the most common style baked in Iran. It is served in many restaurants with "Tabriz cheese", of ewe's milk, similar to feta cheese. It is also called "Tabrizi Bread" because of its connections with the City of Tabriz.

Il 16 di ogni mese è una delle mie date preferite: le Bread Baking Babes annunciano la ricetta del pane che hanno scelto, dando a noi "Buddies” la possibilità di prepararlo seguendo le loro istruzioni. 
Questo mese Elizabeth ha scelto uno squisito pane persiano, il Nan e Barbari.
Con questo pane mi sono resa conto che la mia tecnica dell' "impastare a mano" é alquanto scadente! La planetaria mi ha viziata troppo!
Elizabeth, prometto di fare i "compiti" e allenarmi di più! 

Secondo Wikipedia il pane Barbari (persiano: نان بربری) è un tipo di piadina persiana fatta principalmente in Iran. In persiano, Barbari significa "di o correlato ai Barbari". I Barbari sono un gruppo di persone che vivono in Khorasan in prossimità delle frontiere orientali dell'Iran. Secondo Dehkhoda Dizionario della Lingua persiana, questo pane veniva cotto dal popolo Barbar ed è stato portato a Teheran, diventando popolare durante il periodo Qajar.
Questo tipo di pane è  forse il pane più cotto in Iran. E 'servito in molti ristoranti con "formaggio di Tabriz" (di latte di pecora, simile al formaggio feta) ed è chiamato anche "Pane Tabrizi" a causa dei suoi legami con la città di Tabriz. 





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Jun 19, 2013

Spelt Banana Bread with Peanut Butter and Multicolored Chocolate chips / Cake di Farro alle Banane con Burro di Arachidi e Gocce di Cioccolato multicolore

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"Mom, this has become our favourite cake!", well, what else should I say? Easy, quick and delicious!
"Mamma, questa è diventata la nostra torta preferita!" Ch altro aggiungere? Facile, veloce e deliziosa!




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Jun 17, 2013

LINZER AUGEN

                    English / Italiano / Deutsch

The Gasthof Ellmauer Hof in Ellmau, Tirol, Austria is situated in the beautiful Wilden Kaiser region, which since the year 2000 has become our favourite skiing resort and summer holiday area. This wonderful region is extremly child-friendly and therefore a paradise for every family.
Mr. and Mrs Platzer and their team at the Gasthof Ellmauerhof are very friendly, their cooking skills excellent and the rooms and apartments clean, cosy and beautiful. We love it there, oh yes, we really do!


Il Gasthof Ellmauer Hof di Ellmau, Tirolo, Austria è situato nella magnifica regione del Wilden Kaiser. Divenuta la nostra meta sciistica preferita, nonché luogo di villeggiatura estivo, la regione del Wilden Kaiser offre moltissime attività e attrazioni per i bambini: un paradiso per tutte le famiglie!
I Signori Platzer e il loro team del Gasthof Ellmauer Hof sono gentilissimi, la loro cucina squisita e le camere e appartamenti sempre puliti, accoglienti e meravigliosi. Noi ci torniamo sempre volentieri, molto volentieri!
 







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Jun 10, 2013

Homemade Almond Milk - Latte di Mandorla SENZA zucchero

                         English / Italiano
Photo credit for the label on my bottle / Gli autori delle foto sull'etichetta: 
Almonds-Mandorle: Healthy LifestyleVanilla-Vaniglia: MadatranoCeylon Cinnamon-Cannella di Ceylon: Hemco 


I've been following the great and interesting Dragonfly Earth Medicine page on Facebook for about a month now and after reading how easy and healthy it was to make almond milk at home, I just couldn't resist and had to make it.
Well, if you are used to "cow milk only", it probably won't be a "love at first sip" but the addition of dates will improve its taste.
It has many benefits, like abundace of vitamins and minerals and no cholesterol (please read here for more details).
Now that I know how to make it, there will always be some almond milk in my fridge.

I use almond milk in my coffee (it has taken me sometime to like it), smoothies, but mostly I use it to soak my oats - freshly rolled oats and apple: what a lovely healthy breakfast! 

Da quasi un mese seguo con molto interesse la pagina di Dragonfly Earth Medicine su Facebook. Dopo aver letto quanto sia facile (e salutare) preparare il latte di mandorla non ho saputo resistere e sono corsa in cucina...
Se non avete mai assaggiato altri tipi di latte "vegetale", questo probabilmente non sarà un "amore al primo sorso", ma grazie all'aggiunta di datteri (che lo dolcificheranno), il gusto migliorerà.
Il latte di mandorla ha molti benefici, come l'abbondanza di vitamine e minerali ed è privo di colesterolo (leggete qui le proprietà benefiche del latte di mandorla).

Ora che ho imparato a farlo, ci sarà sempre del latte di mandorla NON zuccherato nel mio frigo.
Lo metto nel caffè (ammetto che mi ci è voluto un po’ per abituarmici), nei frullati, ma per lo più lo uso per ammollare i fiocchi d’avena – fiocchi d’avena appena macinati e una mela: una colazione squisita e salutare!





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Jun 4, 2013

Orange Savarin - Savarin all'Arancia

    English / Italiano


A wind of change is blowing ...For the first time, our international baking group "TWD-Baking with Julia" will not have one or two blogs hosting the voted recipe, but it will have a page showing yummy pictures and backlinks to the members' blogs that have baked along.
The first recipe in June we have baked is a Savarin cake (made of Baba dough).
The dough quantities given in the book (and below) are, in my point of view, for a medium mold (and not a regular size). The syrup quantities, on the other hand, where much too high.
I did not stick to the original recipe, which required a topping of fresh raspberries and fresh berries, but I garnished it with orange slices covered in chocolate and pistachios. It has been a good strategy, as I could use up the whole syrup (please feel free to add some Cointreau - I had to leave it out because of my children).
Thanks to the syrup the cake was moist and sweet. We all liked it.
PS: at the bottom, please find the video (in 4 parts), showing how Julia Child made her savarin. Have fun!

Soffia un vento di cambiamento sul nostro gruppo internazionale  “TWD-Baking with Julia”: oggi, per la prima volta, le amministratrici apriranno una nuova pagina con le immagini ebacklinks dei blogs che hanno partecipato a questo evento.
I cosiddetti “hosting blogs” (i due blog (a volte solo uno) prescelti per ospitare la ricetta corrente) sono momentaneamente sospesi. E se la novità dovesse avere un riscontro positivo, è possibile che spariscano.

La prima ricetta del mese di giugno è la torta Savarin (preparata con l'impasto per i Babà).
A mio avviso, le dosi descritte nel libro sono per uno stampo medio-piccolo, mentre le dosi per lo sciroppo sono troppo elevate.
Non ho seguito la ricetta alla lettera: il Savarin di Julia era condito con frutti di bosco e lamponi freschi, mentre il mio l'ho condito con mezze lune d'arancio, ricoperte di cioccolato e pistacchi.
E' stata una buona idea, in quanto sono riuscita ad utilizzare tutto lo sciroppo (nb: potete aggiungervi anche del Cointreau - l'ho evitato per i bambini).
Grazie allo sciroppo la torta era morbida (inzuppata!) e di un piacevole gusto dolce.
PS: In fondo alla pagina troverete il video di Julia Child (in 4 parti) di come fare il Savarin e i Babà. Divertitevi!





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Jun 3, 2013

Coconut Milk Oatmeal Cookies - Biscotti all'Avena e Latte di Cocco

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Last week I re-made a triple batch of the delicious and sweet "Sourdough Bread with Cranberries, Coconut Milk and Chocolate Chips" (which is also my friend Amanda's favorite breads) and with the one cup of coconut milk that was left, I made this wonderful cookies.
The original recipe is by "Whole Food Mommies" (to whom I send a huge "thank you", as I did not know what to do with the leftover coconut milk). The changes I've done have transformed her delicious thin cookies into "yummy chunks".


La scorsa settimana ho preparato un triplo impasto per il dolce e delizioso "Pane integrale con Pasta Madre ai Cranberries, Latte di Cocco e Cioccolato" e con il latte di cocco che mi era rimasto (240 ml) ho preparato questi buonissimi biscotti.
La ricetta originale è di 
"Whole Food Mommies" (che ringrazio moltissimo per la splendida idea). Gli ingredienti che ho aggiunto alla ricetta originale hanno trasformato il suo delizioso biscotto sottile in uno squisito biscottone.





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