Dec 19, 2013

Pain d'épices (Rye Spice Bread) - Pane Speziato

     English / Italiano

I've recently joined another great baking group in Facebook: the "Artisan Bread Bakers" group. The group is very "dynamic and addictive" and then, there is David, the "master of the events", who challenges us at least once a month with new recipes.
The Pain d'épices is the second bread I've been baking along (the first one was a delicious whole spelt hazelnut and raisin bread) and I love how the two loaves turned out.
Pain d’épices is a French cake whose ingredients are rye flour, honey and spices. In Alsace, a considerable tradition of pain d’épices incorporates a pinch of cinnamon (Wikipedia).

Recentemente mi sono iscritta al goloso gruppo "Artisan Bread Bakers" in Facebook. Il gruppo è molto "dinamico e coinvolgente",... e poi c'è David, il "master degli eventi", che ci sfide con nuove ricette almeno una volta al mese.
Il Pain d'épices (pane speziato) è il secondo evento a cui partecipo e ne sono rimasta molto soddisfatta...mamma quant'é buono!
Tra l'altro, il primo era un delizioso pane integrale al farro con nocciole e uvetta
Pain d'épices è una torta natalizia francese i cui ingredienti sono farina di segale, miele e spezie. In Alsazia, é tradizione aggiungere un pizzico di cannella. (Wikipedia).

Ingredients for two loaves: 
440 g whole rye flour (home milled, 3 times)
2 teaspoons baking soda
1 tablespoon anise seeds, ground
1 teaspoon nutmeg, ground
1 teaspoon coriander, ground
1 1/2 teaspoons cinnamon, ground (original recipe 1/2 teaspoon)
1/2 teaspoon cloves, ground
245 g milk
600 g honey (increase to 700 g if you’d like – I run out of honey!)
2-3 orange, the zest, grated   
1-2 lemons, the zest, grated
3 eggs, yolks only, beaten
Almonds or nuts as needed (raw, whole, blanched)

Directions:
Preheat the oven to 350°F (175°C).
Sift together the rye flour, the baking soda, and the spices into a large bowl and set aside.
Whisk the milk and honey together over medium heat and bring to a gentle simmer.
Add the orange and lemon peel and remove from the heat.
Before you add the yolks, you must first temper them so they don't cook in the hot mixture. To do this, slowly drizzle a little of the hot mixture into the yolks while whisking.
Now add the tempered yolks back into the liquids.
Add the liquids to the dry ingredients and mix gently just until smooth.
Divide evenly between two greased loaf pans (or line them with parchment paper).
Arrange the almonds in a decorative pattern on top of the unbaked batter.
Bake at 350°F (175°C) for 15 minutes, then reduce the temperature to 325°F (160°C) and bake for approximately 25 minutes more, or until a toothpick inserted in the center comes out clean. 
The loaves may need to be covered with foil to prevent excessive darkening. 
Let the loaves cool for 10 minutes, then unmold them and arrange on a wire rack to cool completely before slicing.

Recipe from Chef Miscovich - watch the video. Ricetta dello Chef Miscovich - guarda il video


Ingredienti per due Pan Speziato:
440 g di farina di segale integrale (macinata in casa, 3 volte)
2 cucchiaini di bicarbonato di sodio
1 cucchiaio di semi di anice macinati
1 cucchiaino di noce moscata macinata
1 cucchiaino di coriandolo macinato
1 1/2 cucchiaini di cannella macinata (ricetta originale 1/2 cucchiaino)
1/2 cucchiaino di chiodi di garofano macinati
245 g di latte
600 g di miele (anche 700 g se desiderate - avevo finito il miele!)
2-3 arance, la scorza grattugiata
1-2 limoni, la scorza grattugiata
3 tuorli, sbattuti
Mandorle o noci per decorazione

Procedimento:
Preriscaldare il forno a 175°C.
In una grande ciotola, setacciare la farina di segale con il bicarbonato di sodio e le spezie e mettere da parte.
In un pentolino scaldare a fiamma bassa il latte con il miele. 
Aggiungere la buccia d'arancia e di limone e togliere dal fuoco. 
Versare molto lentamente un po' di questa miscela sui tuorli sbattuti e mescolare bene (non versatela tutta o rovinerete i tuorli!).
Poi riversare i tuorli nella miscela di latte-miele, mescolare bene e versare il composto sugli ingredienti secchi.
Mescolare delicatamente e brevemente per amalgamare bene tutti gli ingredienti. 
Dividere il composto in due e versarlo nelle teglie da cakes ingrassate (o foderate con carta da forno). Non riempire troppo le teglie, poiché cuocendo si alzerà parecchio (le ho riempite per meno di metà)
Sfornare e lasciare raffreddare per 10 minuti nella teglia prima di disporre su una griglia a raffreddare completamente. 
Attendere che sia completamente raffreddato prima di affettare


I've shared this recipe with:
Made with Love Mondays, hosted by Javelin Warrior












Print Friendly and PDF

  Sign up to my free Newsletter. Iscriviti alla mia Newsletter gratuita.
To validate, please check your email (or spam folder) and press on the confirmation link. 
Per validare l'iscrizione, premi il link di conferma che riceverai per email (controllare la casella di posta indesiderata).


1 comment:

  1. These loaves baked up beautifully! I love the decoration of nuts on the top...

    ReplyDelete

MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...