Nov 11, 2013

How to Freeze Applesauce in Portions - Come Congelare in Porzioni la Purea di Mele

                                         English / Italiano


Applesauce, a purée made of apples, can be used to replace half of the oil or butter in some cakes… I usually use plain yoghurt to replace the fat, but have reached interesting and yummy results with applesauce, too.
To make it, I just peel the apples*, cut them in big chunks and steam them.  When they are soft, I reduce them to purée and to spice it up, I add a little bit of raw cane sugar, vanilla seeds and ground cinnamon (sometimes ground ginger as well).
When I prepare it, I make a lot at a time and as I've found it very handy to deep-freeze the applesauce into 1/4 cup silicon muffin forms. As soon as the applesauce harden up (the next day), I just peel off the silicon and store them in freezing bags. So each time I need applesauce, all I have to do is defrost the right amount of applesauce.... Easy and handy!
* I do not peel the apples if they are organic and make applesauce for dessert. We do not mind if the sauce still has some small bits of peels in it.


La purea di mele può essere utilizzata per sostituire metà dose di olio o di burro in molti dolci. Di solito utilizzo dello yogurt bianco per sostituire parte dei grassi, ma ho raggiunto risultati interessanti e buonissimi anche con la purea di mele.
Per prepararla, sbuccio le mele*, le taglio a pezzetti e le cuocio al vapore. Quando sono morbide le riduco in purea e aggiungo un po’ di zucchero di canna grezzo, semi di vaniglia e cannella in polvere (a volte anche dello zenzero macinato).
Poiché quando mi ci metto ne preparo parecchia, trovo molto utile congelare la purea di mele in porzioni da circa 80 ml (corrispondono alla famosa "1/4 cup" americana). Le formine per muffins in silicone sono perfette: le riempio e le congelo per una notte. L’indomani tolgo la purea ghiacciata dai pirottini e la metto negli appositi sacchetti (quelli adatti alla congelazione). In questo modo, ogni qualvolta che le ricette richiedono della purea di mele, tutto quello che devo fare è scongelare la porzione desiderata... Facile e comodo! 
*Non pelo le mele se sono biologiche e se la purea di mela viene mangiata "al cucchiaio". A noi i minuscoli frammenti di buccia non danno fastidio.





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2 comments:

  1. I just made applesauce the other day and I had no idea what to do with so much, now I got the solution!! thanks so much!

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    Replies
    1. Mireia, knowing that you still read my blog is an immense pleasure!
      ¿Cómo estás?
      Hope you are doing well. All the best, Carola

      Delete

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