Sep 23, 2013

Sensler Wafers - Brezel delle Feste di Sense

                    English / Italiano

Pssst, I’m going to tell you a secret: I’d have never dreamed that the salty Sensler wafers* were that sublime!  I made them today because I had the feeling I was neglecting my “Made in Switzerland” baking project. I’ve bought and mixed up all the ingredients without any particular expectation… so you can imagine my surprise when I gave the wafer the first bite: whaaat? So little but so superb! 
*The Sensler Wafers originate in Sense, a German-speaking district in the canton of Fribourg and are a traditional treat served at the country fair.

Pssst, vi dirò un segreto: non avrei mai immaginato che le cialde salate di Sense* fossero così sublimi! Le ho preparate oggi poiché da qualche tempo avevo l'impressione di trascurare il mio progetto "Made in Switzerland". Così ho acquistato gli ingredienti e preparato l'impasto senza troppe aspettative... Vi potete immaginare la mia grande sorpresa dopo aver dato il primo morso alla cialda: Cosaaaa?! Così piccola ma così superba!
*Le cialde di Sense sono originarie della regione di Sense, un distretto di lingua tedesca nel cantone Friburgo e sono un dolce tradizionale della fiera del paese.

Ingredients for 40 salted wafers (Seisler Chilbibrätzele)
500 ml heavy cream (double cream) - my favourite is from La Gruyère
12-15 g salt
5 g sugar
375 g all-purpose flour

Directions:
Dissolve the sugar and the salt in the double cream; then, little at a time, add the flour and knead into a firm dough (I’ve used the paddle attachment).
Divide the dough in two, wrap each half in plastic foil and let rest in the fridge overnight.

Original Form (you'll need the special traditional waffle iron): 
Either shape the dough into 5 mm thick rolls (called tradle) or roll out until 5 mm thick, then cut strips and form long stretched ovals. 
Place two "Tradles" crosswise on the waffle iron (Bretzeleisen) and bake. 

Simplified Form

Form little balls (about 2 cm diameter) and bake flat, round wafers in your wafers iron. 





Ingredienti per 40 brezel salati (Seisler Chilbibrätzele)
500 ml doppia panna (la mia preferita è la doppia panna di La Gruyère)
12-15 g di sale
5 g di zucchero
375 g di farina

Procedimento:
Sciogliere lo zucchero e il sale nella panna; poi, poco alla volta, aggiungere la farina e lavorare fino ad ottenere un impasto omogeneo (consiglio la frusta a foglia).
Dividere il composto in due, avvolgere ogni metà in carta trasparente per alimenti e mettere in frigo per una notte.

Formare dei rotoli di 5 mm di spessore (detti Tradl) oppure stendere la pasta con 5 mm di spessore su un piano infarinato e tagliare a strisce formando degli ovali allungati. Disporre a croce 2 tradl nel ferro per brezel e cuocere. 

Forma semplificata: Formare delle palline da 2 cm di diametro e cuocere nella piastra per brezel (cialde) dei brezel rotondi e piatti.


Recipe from: "Baking with Swiss Farm Women", Ricetta tratta da: "Ricette dal Forno, Con le Contadine Svizzere" 


- Recipe index "Made in Switzerland", please click here.
- Sommario delle ricette "Made in Switzerland", cliccate qui.


Contact Swiss Farm Women Organisation, Alterswil: Contatto Associazione Contadine Svizzere, Alterswil: Freiburger Bäuerinnen- und Landfrauenverband: Madelaine Fasel-Aerschmann, 1715 Alterswil, Switzerland     madlen@jofaco.ch




I've submitted this recipe to: 
Made with Love Mondays, hosted by Javelin Warrior


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2 comments:

  1. I love the sound of these wafer cookies - they're so delicate and perfect for a sweet but tiny snack!

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MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

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