Sep 22, 2013

Seeds and Honey Spelt Crackers - Crackers al Farro con Semini e Miele

     English / Italiano

Bread Baking Babes & Friends, September 2013 rendezvous
To be honest, I'm not sure I would ever have made crackers if it were not for Tanna of "My Kitchen in Half Cups" (the kitchen of the month)...
But now I am CERTAIN SURE that I will bake them again, and for that I'm sending a huge "thank you" to Tanna.
The original recipe is from King Arthur Flour, a brand I've never seen in Switzerland (but all over the web). Tanna defines their recipes as "trusted sources" and in this world full of baking books and baking blogs is so helpful to find trusted sources... at least we know we won't be wasting our food & time.

I've adapted the recipe to our "sweet tooth" adding honey and ground almonds to the spelt dough and giving them a honey-wash (maybe honey shower?): they were not too sweet and we loved the delicate taste of honey and the crispness of the crackers.

Settembre 2013: Appuntamento con le Bread Baking Babes & Amici
Mai dire mai… ma onestamente, se non fosse stato per Tanna di "My Kitchen in Half Cups" (Kitchen of the month) non sono così sicura che un giorno mi sarei alzata con la voglia di cimentarmi nella “produzione” di crackers fatti in casa.
Ora però ne sono certa: questi deliziosi crackers sono da rifare. Il procedimento non è così complicato come può sembrare a prima vista e sono veramente squisiti… così squisiti che anche i miei bimbi adorano sgranocchiarli durante la merenda ed io sono felice che loro mangino sano. Un grande grazie a Tanna per aver scelto questa ricetta.
La ricetta originale è di King Arthur Flour (La Farina di Re Artù), una marca americana mai vista sugli scaffali in Svizzera (ma che incontro spesso nel web). 
Tanna definisce le loro ricette come "fonte attendibile" e in questo mondo pieno di libri e blog di cucina, è veramente utile sapere dove trovare le migliori fonti… per lo meno sappiamo che non ci faranno perdere tempo o sprecare cibo.
Ho adattato la ricetta al nostro palato "goloso" aggiungendo all'impasto del miele e mandorle e facendo loro una doccia al miele prima di infornarli: non sono risultati troppo dolci ma croccanti e con un adorabile delicato gusto mieloso. 

Ingredients:
The Dough
200-240 ml lukewarm water
180 g whole spelt flour
125 g + 2 tablespoon spelt flour
3 tablespoon finely ground almonds
2 tablespoons runny honey
1 tablespoon powdered malt extract
1 teaspoon active instant yeast
1 teaspoon salt
2 tablespoons golden flax seeds
2 tablespoons unhulled (whole) sesame seeds

The Topping (I must have used the double of this quantity)
1/2 cup sunflower seeds
1/4 cup unhulled (whole) sesame seeds
1/4 cup golden flax seeds
¼ cup poppy seeds

"Honey-wash"
2-3 tablespoons of runny honey dissolved into 60-80 ml of lukewater for the “honey-wash” (you'll need a small spray bottle)

Ingredienti:
L'impasto:
200-240 ml di acqua tiepida
180 g di farina di farro integrale
125 g + 2 cucchiai di farina di farro
3 cucchiai di mandorle tritate finemente
2 cucchiai di miele liquido
1 cucchiaio d'estratto di malto in polvere
1 cucchiaino di lievito istantaneo attivo
1 cucchiaino di sale
2 cucchiai di semi di lino dorati
2 cucchiai semi di sesamo integrali

Il Topping (ho utilizzato quasi il doppio di questa dose):
75 g semi di girasole 
30 g semi di sesamo integrali
30 g semi di lino dorati
15 g semi di papavero

"Doccia Mielosa"
2-3 cucchiai di miele liquido sciolto in 60-80 ml ​​di acqua tiepida e versati in un piccolo spruzzino.


Directions:
Combine all the cracker ingredients (except the seeds) in the bowl of your stand mixer and knead with the dough hook into a smooth, fairly stiff dough. Add additional water (1 or 2 tablespoons) if the dough is dry.
Then knead in the seeds, form a ball (picture 1), cover and let rise 60 to 90 minutes, until it has expanded a bit (picture 2 - I've let it rise 2 hours).

Pour the dough onto a floured surface, knead with your hands and divide the dough in 2. Then divide again each half in 8-10 pieces (keep the first half of the dough covered while you work with the second half).

Roll each piece into a small log and press it through your hand cranked pasta maker* (picture 3) (NB: I had to use "thickness 6" as finer it wouldn’t work: the dough was torn apart). Place the rolled out dough onto a lightly floured surface (picture 4).

Combine the seeds for the topping in a plate.

Cut out the crackers the shape you wish. Then brush one side with water (picture 5), place the wet side onto the seeds and press gently (the seeds will stick to the dough). Brush the other side with water(picture 6), turn the cracker and press again.

Place the finished crackers on one (I needed three) baking sheet lined with parchment paper (picture 7) and prick the dough over with a fork.

When all the crackers are ready, spray them with the honey-wash (picture 8) and let the crackers rise for 30 to 45 minutes, while you preheat your oven to 350°F (175°C): they'll get just a bit puffy. Spray them again before baking.

Bake for 20 minutes, until the crackers are a medium brown; then turn off the heat, wait 15 minutes, open the oven door a couple of inches/cm and let the crackers cool completely in the turned-off oven (picture 9).
Store in an airtight container.

*No pasta maker? No worries: Working with one piece at a time, roll it into a rectangle approximately 14" x 9", a generous 1/8" thick. This will probably require you to roll the dough until it fights back; give it a 10-minute rest, then come back and roll some more. It may need two rest periods to allow you to roll it thin enough.  For easiest handling, turn the dough onto a piece of parchment paper. Spritz the dough with water. Sprinkle with 1/4 of the topping seeds, lay a piece of parchment on top, and press the seeds in with a rolling pin. Turn the dough over, peel off the parchment, and repeat. Set the seeded crackers on a baking sheet, and repeat with the remaining piece of dough.  If you don't have parchment, roll on a rolling mat or on a very lightly floured or lightly greased work surface; and transfer the seeded crackers to a lightly greased baking sheet.


Procedimento:
Versare tutti gli ingredienti dell’impasto (tranne i semini) nella ciotola della planetaria e impastare con la frusta a gancio fino ad ottenere un impasto omogeneo e piuttosto denso (duro). Se l’impasto dovesse essere troppo asciutto, aggiungere altra acqua (1 o 2 cucchiai).
Aggiungere i semini, impastare bene e formare una palla (foto 1).
Coprire la ciotola con pellicola trasparente e lasciar lievitare 60-90 minuti (foto 2 - ha lievitato per 2 ore).

Versare l’impasto su una superficie infarinata, impastare brevemente e dividere dapprima a metà, poi ogni metà in 8-10 pezzetti (coprire la prima metà mentre si lavora con il resto dell’impasto).

Formare dei salsicciotti e passarli attraverso la macchina per la pasta* (foto 3) (NB: ho utilizzato "lo spessore 6").
Distribuire la pasta spianata su una superficie leggermente infarinata (foto 4) e ritagliare i crackers della forma desiderata. 

Versare i semini per il topping in un piatto e mescolare.

Poi un cracker alla volta, spennellarlo con acqua (foto 5), appoggiarlo sui semini (la parte umida verso il basso) e premerlo delicatamente per far aderire i semini (foto 6).
Spennellare con acqua la parte senza semini, girare il cracker e premere: entrambi i lati saranno ricoperti da semini. 

Adagiare i crackers su una teglia (ne ho utilizzate 3) foderata con carta da forno (foto 7) e pungerli con una forchetta su tutta la loro superficie.
Poi spruzzarli con la miscela "acqua-miele" (foto 8) e lasciarli lievitare per 30-45 minuti. Nel frattempo, preriscaldare il forno a 175°C. 

Prima di infornarli, spruzzarli nuovamente con la miscela "acqua-miele".
Cuocere per 20 minuti o fino a quando i crackers non siano ben dorati. 
Spegnere il forno, attendere 15 minuti, poi aprire la porta del forno di un paio di cm e lasciar raffreddare i crackers nel forno (spento!)

Conservare in una scatola a chiusura ermetica. 

* Ecco come prepararli senza la macchina per la pasta: 
Lavorate una metà dell'impasto alla volta.
Stendete ogni metà in un rettangolo dalle dimensioni di circa 35x22 cm e 3 mm di spessore. Probabilmente non riuscirete a stendere l'impasto in quanto tenderà a "ritirarsi". Il trucchetto sta nel fare una pausa di circa 10 minuti, poi stenderlo ulteriormente. Questo fino a quando non avrete raggiunto la dimensione e spessore desiderati.
Un altro trucchetto se l'impasto dovrebbe essere troppo appiccicoso: stendetelo entro due fogli di carta da forno.
Poi spruzzate il rettangolo con acqua, cospargetelo con metà della miscela di semini e con l'aiuto del mattarello, premete leggermente sui semini.
Girate il rettangolo, staccate la carta da forno, cospargetelo con il resto dei semini e con l'aiuto del mattarello, premete leggermente sui semini.
Ritagliate i crackers e disponeteli nella teglia foderata con carta da forno.




Fancy becoming a Bread Baking Buddy? Here's how it works:
- You have until the 29th to bake the bread and post about it on your blog with a link to the Kitchen of the Month’s post about the bread.
- E-mail the Kitchen of the Month (you'll find her name in my post) with your name and a link to your post OR leave a comment on the Kitchen of the Month’s blog that you have baked the bread and a link back to your post.
- The Kitchen of the Month will post a round-up of the Bread Baking Buddies at the end of the week and send them a BBB badge for that month’s bread.
No blog, No problem – just e-mail the Kitchen of the Month with a photo and brief description of the bread you baked and you’ll be included in the round-up.

Short glossary:
BBBabes: this group's creators.
Kitchen of the Month: the BBBabe who has chosen the recipe of the month. On his/her blog you'll find the recipe written in details.
BBBuddies: who's baking along, has sent the link and picture to the Kitchen of the Month and has received the BBB badge.

Volete anche voi entrare a far parte del mondo dei "Bread Baking Buddies”? Ecco come funziona:  
- Capire l'inglese (poiché non ho ancora visto nessun altro tradurre le ricette in italiano).
- Avete tempo fino al 29 di ogni mese per preparare il pane e scrivere un articolo a riguardo sul vostro blog, includendo un link alla Kitchen of the Month (cucina del mese – colui/colei che ha scelto la ricetta. Il nome lo trovate nel mio articolo).
- Mandare una E-mail alla Kitchen of the Month con il vostro nome e il link al vostro articolo o lasciare un commento sul suo blog, dicendo che avete preparato il pane e il relativo link al vostro articolo.
- The Kitchen of the Month pubblicherà alla fine della settimana una raccolta di tutti i BBBuddies e invierà loro il magnifico Badge per il pane di quel mese.
- No blog, No problems! Inviate una e-mail alla Kitchen of the Month con una foto ed una breve descrizione del pane che avete preparato. Sarete così inclusi nella raccolta di BBBuddies.

Con tutte queste sigle, piccolo glossario:
BBBabes: i creatori / creatrici del gruppo
Kitchen of the Month: il / la BBBabe che ha scelto la ricetta del mese. Sul suo blog troverete la ricetta passo per passo.
BBBuddies: tutti coloro che hanno preparato il pane del mese, inviato foto e link alla Kitchen of the Month e ricevuto il distintivo (Badge).    
                    

I've submitted this recipe to:

"Bake Your Own Bread - Il Cestino del Pane" and "Made With Love Mondays"
Sweet and That's it
Made with Love Mondays, hosted by Javelin Warrior




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4 comments:

  1. These crackers look incredible! I've never baked with spelt flour before but this looks like a good recipe to try it out on.
    Renee - Kudos Kitchen

    ReplyDelete
  2. What a fun idea to add honey and ground almonds! Your crackers look beautiful. And how cool that Tanna's idea to use the pasta maker to roll out the dough works! Thanks for the tip to avoid the thinnest level 7. It's such a drag when the pasta maker makes the dough break apart. (That happened with some whole wheat pasta we made this summer.)

    ReplyDelete
  3. I hadn't tried to bake my own crackers until very recently myself and I have to admit, it was a lot of fun and well worth the effort! These sound tasty and healthful and perfect for snacking...

    ReplyDelete
  4. Great idea to make them a bit sweet with the honey, plus they look so good with the browning the honey encourages...and all those lovely seeds! Mmmm.

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