Sep 10, 2013

Plum Ice Cream - Gelato alle Prugne

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This plum ice cream is rich and delicious. Half of the liter I've made was transformed into popsicle, the rest was served in a bowl with waffles...yumm!
Questo gelato alle prugne è ricco e delizioso. Metà della dose preparata è stata trasformata in "gelati da passeggio" mentre l'altra metà l'ho servita in una scodellina con dei waffels... gnamm!

Ingredients for about 1 litre ice cream:
The Fruit:
345 g chopped ripe plums (prunes)
55 g sugar and vanilla (or sugar)
ev. add 1/4 teaspoon ground cinnamon

Directions:
Combine the sugar and the plums into a saucepan (picture 1) and cook over moderate heat until very soft and juicy.
With a rubber spatula press the plums puree through a strainer (picture 2) to separate the pulp (picture 4) from the juice (picture 3).
Let them cool down and put into the fridge.


Sweet Cream Base (adapted from Ben and Jerry's recipe)
2 large eggs
190 g sugar
560 ml whipping cream (30% fat)
80 ml cup milk (1.5% fat)

Directions:
In the bowl of your stand mixer, whisk the eggs until light and fluffy.
Then, whisk in the sugar, a little at a time and continue whisking until completely blended (picture 5).
In a second bowl combine the whipping cream and the milk and po
ur them over the egg mixture. Whisk to blend.


The fruity ice cream:
Add the plum juice to the egg mixture and whisk (picture 6).
Then pour the cream into a container and let rest in the fridge for about 1 hour.
Pour the cold cream into the ice cream maker and follow the instructions of the manufacturer. 
When the ice cream is ready, gently blend in the pulp (picture 7) and spoon it into the ice cream lolly molds (or ice cream container) and refrigerate for about 5 hours (picture 8).

The chocolate coating (adapted from Zoku):
(NB: the quantity was just enough to cover 7 popsicles. I could dip 5 of them into the chocolate, but for the last two I did not have enough chocolate. So I had to “spread it” over the popsicle. They were still ok, but not so “elegant” as the first five. The next time I will increase the ingredients. PS: This coating is also great to use to glue candies, nuts,… to the popsicle).

110 g semi sweet chocolate
70 g butter 
¼ teaspoon cinnamon
almonds, blanched and chopped

Directions:
In a double boiler whisk together the chocolate and the butter until the chocolate has melted completely and bring to room temperature.
Dip the popsicle in it and immediately sprinkle with almonds.
Serve or arrange them on a baking tray lined with parchment paper and freeze for 30 minutes before transferring into freezing bags.



Ingredienti per circa 1 litro di gelato:
La frutta:
345 g prugne mature tagliate a pezzettini
55 g di zucchero alla vaniglia (o zucchero)
ev. aggiungere 1/4 di cucchiaino di cannella in polvere

Procedimento:
Cuocere a fuoco moderato lo zucchero e le prugne fino ad ottenere una purea morbida e succosa (foto 1).
Con una spatola di gomma premere la purea di prugne attraverso i fori di un colino (foto 2) per separare la polpa (foto 4) dal succo (foto 3).
Lasciarle raffreddare entrambe e metterle in frigo.


Base alla Crema Dolce (adattato dalla ricetta di Ben e Jerry)
2 uova grandi
190 g di zucchero
560 ml di panna da montare (30% di grassi)
80 ml tazza di latte (grasso 1,5%)

Procedimento:
Nella ciotola del mixer, montare le uova per ottenere un composto chiaro e spumoso.
Poi, poco alla volta, aggiungere lo zucchero e sbattere a lungo finché lo zucchero non sia completamente sciolto (foto 5).
In una seconda ciotola unire la panna e il latte e versarli sopra il composto di uova. Sbattere bene.


Il gelato fruttoso:
Aggiungere il succo di prugne al composto di uova e mescolare bene (foto 6).
Versare la crema in un contenitore e lasciar riposare in frigo per circa 1 ora.
Accendete la gelatiera e seguite le istruzioni del manuale.

Quando il gelato è pronto, incorporare gentilmente la polpa, riempire gli stampini e conservare in frigorifero per circa 5 ore.


Rivestimento cioccolatoso (adattato da Zoku):
(NB: la quantità era appena sufficiente per rivestire 7 gelati. 5 ho potuto immergerli nel cioccolato, mentre gli ultimi due ho dovuto “spalmarli” poiché il cioccolato rimasto era troppo poco. I primi 5 hanno un rivestimento liscio, mentre gli ultimi due “rugoso”… La prossima volta aumenterò gli ingredienti. PS: Questo rivestimento è anche ottimo da utilizzare per incollare al gelato delle caramelline, noci a pezzetti ….).

110 g di cioccolato semi dolce
70 g di burro 
1/4 cucchiaino di cannella macinata
mandorle, sbiancate e a pezzettini

Procedimento:
A bagnomaria amalgamare il cioccolato e il burro fino a quando il cioccolato non sia completamente sciolto (foto 6).
Lasciar raffreddare a temperatura ambiente prima di immergervi i gelati.

Prima di servire, attendere che il cioccolato sia completamente asciutto (un paio di secondi, o disporre i gelati cioccolatosi su una teglia rivestita di carta forno e congelare per 30 minuti prima di trasferirli in sacchetti per congelazione.

Consumare al più presto.


I've submitted this recipe to: 
Made with Love Mondays, hosted by Javelin Warrior Summer of the Popsicle 2 







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2 comments:

  1. I have never seen plum ice cream before, in popsicle form or otherwise! These sound very tasty, especially with the addition of chocolate and almonds. I love the creativity!

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  2. Never heard of plum ice cream. Looks tasty!

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MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

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