Sep 22, 2013

Plum and Oat Filled Muffins - Muffins Farciti alle Prugne e Avena

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In September the children take part in the annual Sports Day organised by the school. No pens and pencils, no books and paperwork, but fresh air, fun and competitive sporting activities.
Being one of the mothers who have 
volunteered to set up the "Cakes & Treats Buffet" I had some indoor sporting activities as well... Ehm, do you think that the "mixing up muffins batter" activity may candidate for the next Olympic Sport? ;-) 

This year I made these delicious Plum & Oat filled Muffins along with the "Banana & Yoghurt Muffins" and the "Chocolate Cherry Muffins".
Did you notice how sweet the muffin papers are? Perfect topic for the sports day!

Come ogni anno, nel mese di settembre i bambini partecipano alla Giornata Sportiva organizzata dalla scuola. Niente penne o matite, niente libri o quaderni… tanta aria fresca, divertimento e attività sportive competitive.
Essendo una delle mamme volontarie per allestire il buffet delle torte, ho avuto anch’io la mia giornata sportiva "indoor"... Ma secondo voi, mescolare la pastella dei muffin potrà candidarsi come prossima disciplina olimpica? ;-)
Oltre ai "Muffins Banana e Yogurt" e ai "Muffins Ciocco-Ciliegia", quest'anno ho preparato questi deliziosi muffins farciti alle prugne e avena. 
Avete notato il tema dei pirottini? Perfetti per la giornata sportiva…

Ingredients for 12 muffins:
THE FILLING:
70 g homemade sugar and vanilla (or sugar)
1 teaspoon of butter
360 g of fresh chopped plums
Seeds of 1 vanilla pod
½ teaspoon ground cinnamon

THE BATTER:
Dry ingredients:
140 g all-purpose flour, sifted
3 teaspoons baking powder
120 g homemade sugar and vanilla (or sugar)
1 teaspoon ground cinnamon
150 g of fresh stoned plums

Liquid ingredients:
2 large eggs
250 ml buttermilk (here’s the recipe to make your own)
6 tablespoons unrefined coconut oil (or vegetable oil)

Ingredienti per 12 muffins:
LA FARCITURA:
1 cucchiaino di burro
360 g di prugne fresche tagliate a pezzettini
semini di 1 baccello di vaniglia 
½ cucchiaino di cannella in polvere

L'IMPASTO:
Ingredienti secchi:
140 g di farina setacciata
3 cucchiaini di lievito per dolci
120 g di zucchero alla vaniglia fatto in casa (o zucchero)
1 cucchiaino di cannella in polvere
150 g di prugne fresche snocciolate

Ingredienti liquidi:
2 uova grandi
250 ml di latticello (qui la ricetta per farlo in casa)
6 cucchiai di olio di cocco non raffinato (o olio vegetale)


Directions:
First prepare the filling as it needs to cool down:  combine all the filling ingredients into a saucepan and cook over moderate heat until soft and juicy. Set apart and let cool down.

Preheat the oven to 200°C and line a muffin tin with muffin papers or grease it well.
In a big bowl combine the dry ingredients and the plums.
In another bowl, shortly beat the eggs and combine with the the buttermilk, coconut oil and the natural vanilla extract.
Pour the wet ingredients over the dry ingredients and mix gently and shortly (do not overmix).
Pour a tablespoon of the batter into the muffin tin, then add 1/12 of the filling (picture 1) and top with more muffin batter (it should be about 2/3 full) (picture 2).
Bake for about 20 minutes, until golden brown and let them cool on a wire rack. 

Procedimento:
Innanzitutto preparare la farcitura poiché dovrà raffreddarsi: cuocere a fiamma moderata gli ingredienti della farcitura fino ad ottenere un composto morbido e succoso. Togliere dalla fiamma e lasciar raffreddare.

Preriscaldare il forno a 200°C e foderare una teglia per muffins con dei pirottini (o ingrassare bene la teglia).
In una grande ciotola mescolare gli ingredienti secchi e le prugne.
In un'altra ciotola, sbattere brevemente le uova, versarci il latticello, l'olio di cocco e l'estratto di vaniglia naturale e mescolare.
Versare gli ingredienti liquidi sopra gli ingredienti secchi e mescolare delicatamente e brevemente.
Versare un cucchiaio di pastella nei pirottini, quindi aggiungere 1/12 della farcitura (foto 1) e coprire con altra pastella (riempire i pirottini per circa 2/3) (figura 2).
Cuocere per una ventina di minuti, finché non saranno dorati e farli raffreddare su una griglia.

Recipe adapted from: Ricetta tratta e modificata da:


I've submitted this recipe to: 
Made with Love Mondays, hosted by Javelin Warrior










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4 comments:

  1. These sound very tasty - I'd love a plum and oat muffin for breakfast! And I'm sure they were a big hit with kids after a sporting event...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Many thanks, Mark.
      I've made them again and deep froze them: so now we just need to open the freezer and enjoy one, from time to time ;-)

      Delete
  2. these muffins combination sound really delicious and healthy! have to try it :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Many thanks, Petiscos e Miminhos.
      Would love to hear how they turned out.
      Best regards

      Delete

MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

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