Sep 6, 2013

Onion, Bacon and Dried Tomatoes Bread - Pane allo Speck (Pancetta), Cipolle e Pomodori Secchi

                     English / Italiano

My daughter's 9th birthday wish was to spend the day at the Zoo in Zurich and since it had to be a special day, instead of making typical sandwiches, I've baked two different types of bread to be eaten in the park.
The first one, the "Onion, Bacon and Dried Tomatoes Bread" it's a quickly and easy bread but its taste is absolutely delicious. Baked at night and served the next day (and next next day): it was still soft and uuuuhhh how yummy it was!
This recipe is a winner, oh yes, it is!


Per il suo nono compleanno, mia figlia ha espresso il desiderio di trascorrere la giornata allo Zoo di Zurigo. E poichè era un giorno speciale, ho preferito non servire i "soliti panini imbottiti" (seppur buoni) ma mi son data da fare per sfornare due pani assolutamente deliziosi da gustare nel parco.
Il primo pane, il pane con cipolle, pancetta e pomodori secchi è stato molto veloce e semplice da fare e il suo sapore assolutamente delizioso. L'ho preparato la sera prima e servito l'indomani (e il giorno dopo ancora): è rimasto soffice e squisito!
Un pane gustosissimo, ottimo per picknick e scampagnate...Si è guadagnato un posto importante nella nostra lista "i più amati".



The second bread was a real beauty. A little bit more "time consuming" but absolutely amazing. Stay tuned, because in the next days I will post its delicious recipe and instructions. 

Il secondo pane era meraviglioso. La preparazione è stata un pochino più complicata ma ne è valsa la pena: sia dal lato estetico che per il suo gusto squisito. Tornate a trovarmi: nei prossimi giorni troverete la sua ricetta e il procedimento.



Ingredients for THE FILLING:
2 tablespoons extra virgin olive oil
2 medium onions finely chopped (about 140 g, peeled)
200 g bacon in thick stripes (see picture below)
50 g dry tomatoes (not in oil), chopped

Topping:
150 g gratin cheese or any other savory cheese 

Instructions:
Heat the olive oil and sauté the onion over medium heat until soft, add the bacon and let cook for about 3-4 minutes.
Let it come to room temperature, add the dry tomatoes and stir well.
Set aside and let cool completely.



Ingredienti per LA FARCITURA:
2 cucchiai di olio d'oliva extra vergine
2 cipolle medie, finemente tritate (circa 140 g, sbucciate)
200 g di pancetta a strisce spesse
50 g di pomodori secchi (non sott'olio), a pezzettini

Topping:
150 g di formaggio per gratins o qualsiasi altro formaggio saporito 

Procedimento:
Riscaldare l'olio e soffriggere la cipolla per qualche minuto a fuoco medio, aggiungere la pancetta e cuocere per circa 3-4 minuti.
Lasciar raffreddare, aggiungere i pomodori secchi e mescolare bene. Mettere da parte.  

              THE DOUGH - L'IMPASTO

Ingredients for THE DOUGH:
390 ml milk 1.5% fat
390 ml water
2 packages instant active dry yeast (2 x 7 g)
1 teaspoon sugar
1 teaspoon powdered malt extract (or 1 teaspoon sugar)
500 g flour (high protein 12.8%)
350 g whole wheat flour
100 g ground flaxseeds
2 teaspoons salt
fresh ground black pepper (I love Szechuan pepper) to taste
150 g gratin cheese or any other savory cheese
Instructions:
In the bowl of your stand mixer pour the water, the milk, the sugar, the malt extract and the yeast. 
Stir to dissolve and wait for 5 to 10 minutes to activate the yeast = it will foam.
In a separate bowl sift the flours and combine with the ground flaxseeds and the pepper.
Add the flour mixture to the yeast mixture and knead with the dough attachment for 2 minutes, then add the salt, the gratin cheese and the filling (but not the cheese for the topping) and knead for 5 minutes (picture 1).
Cover and let rise at room temperature for 1 1/2 hour (I’ve let mine rise for 3 hours as I was not at home, but 1 1/2 hour should be enough) (picture 2).
Turn the dough onto a floured surface (picture 3) and knead long enough for it to come together, fold it over a couple of times to strengthen the dough and divide in two equal halves (cutting the dough and not pulling it apart).
Place them in two 30-cm long loaf pans lined with parchment paper (picture 4), sprinkle with cheese, cover in plastic foil and let rest for 1 hour.
In the meantime, i
nsert a heat-proof small container (like a ramequin) filled with water in the oven and preheat the oven to 200°C (this will create steam).
Before placing the bread into the oven slash the bread (5-6 cuts) (picture 5).


Ingredienti per L'IMPASTO: 
390 ml di latte (1,5 % di grassi)
390 ml di acqua
2 pacchetti di lievito secco istantaneo (2 x 7 g)
1 cucchiaino di zucchero
1 cucchiaino d' estratto di malto in polvere (o 1 cucchiaino di zucchero)
500 g di farina (proteine ​​12,8%)
350 g di farina integrale
100 g di semi di lino macinati
2 cucchiaini di sale
pepe nero fresco, macinato (a piacimento) - il mio pepe preferito: il Szechuan
150 g di formaggio per gratins o qualsiasi altro formaggio saporito 

Procedimento:
Nella ciotola della planetaria versare l'acqua, il latte, lo zucchero, l' estratto di malto e il lievito. Mescolare per sciogliere il lievito e attendere che si attivi (farà la schiuma): 5-10 minuti.
In un' altra ciotola setacciare le farine, aggiungere i semi di lino macinati e il pepe.
Versare la farina sul lievito e impastare con la frusta a gancio per 2 minuti, poi aggiungere il sale, il formaggio gratin e la farcitura (ma non il formaggio per il topping) e impastare per 5 minuti (foto 1).
Coprire la ciotola con carta trasparente e lasciare lievitare a temperatura ambiente per 1 1/2 ore (l'ho lasciata lievitare per 3 ore poiché non ero in casa. Comunque 1 1/ 2 ora dovrebbe essere sufficiente ) (foto 2).
Versare l'impasto su una superficie infarinata (foto 3) e impastare a mano per un minutino (è sufficiente che l'impasto prenda un po'di forza), poi piegare l'impasto 5-6 volte per rinforzarlo ulteriormente e dividerlo a metà.
Formare due pagnottelle e inserirle in due teglie da 30 cm di lunghezza (foderate con carta da forno) (foto 4), cospargere con il formaggio, coprire con pellicola trasparente e lasciare riposare per 1 ora. 
Inserire nel forno un piccolo contenitore resistente al calore (tipo ramequin) pieno d'acqua e preriscaldare il forno a 200°C (questo creerà vapore).
Con una lama affilata, fare 5-6 taglietti sul pane prima di infornare (foto 5).


BAKING - COTTURA


Baking:
Bake for 15 minutes at 200°C (picture 1), then lower the temperature to 180°C, cover the loaves  with parchment paper (I’m not a fan of aluminum) and bake for 35 minutes. At this point it should be ready. Check the internal temperature: it should be 93°C. Allow cooling for 5 minutes before removing from the pan and transferring it onto a rack to cool down completely (or serve it lukewarm).
Cottura:
Cuocere a 200°C per 15 minuti (foto 1), poi abbassare la temperatura a 180°C, coprire le pagnotte con carta da forno (non sono un fan dell'alluminio) e cuocere per 35 minuti. A questo punto dovrebbero essere cotte. Controllare la temperatura interna che dovrà aver raggiunto i 93°C. Lasciare raffreddare nella teglia per 5 minuti prima trasferire le due pagnotte su una griglia a raffreddare completamente (oppure serviteli tiepidi)

Recipe adapted from: / Ricetta adattata daA beautiful Bite

I've submitted this recipe to:
"Bake Your Own Bread - Il Cestino del Pane" and "Made With Love Mondays"
and to "Twelve Loaves"
Sweet and That's it
Made with Love Mondays, hosted by Javelin Warrior



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6 comments:

  1. This looks and sounds so tasty! I love the addition of bacon and dried tomatoes. I could snack on this all day!

    ReplyDelete
  2. Hi Carola,
    Both your breads looks very good! I like all the ingredients!

    ReplyDelete
  3. Just gorgeous! Thanks for breakfast! I'm going to make is tomorrow!

    ReplyDelete
  4. It was delicious! It's a shame we consumed it in such a short time. No wonder! It was an absolute hit! Just as Javelin, I also could snack (and could have snacked)on it all day. I am doing it for Sunday's brunch. By the way, when are you going to post the recipe for the "beauty bread"?

    ReplyDelete
  5. Hi such a lovely bread thanks for sharing. Btw, when do you add the Bacon mixture to the dough? I read your recipe a few times but am still lost!
    Regards from Malaysia, Mrs Singh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hallo Dear Mrs Singh,
      I'm so sorry for forgetting to mention the filling (how could I!!).
      I've just updated the text.
      Thank you so much for visiting and commenting and happy baking.
      Please let me know if you liked it.
      Best regards,
      Ckay

      Delete

MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

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