Aug 17, 2013

Spelt Soda Bread with Seeds, Nuts & Fruits / Soda Bread alla Spelta con Semini, Noci e Frutta

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The first time I've heard of and baked an Irish Soda Bread it was in March 2012. (Please click here to see the recipe and the "making of" video). 
Long after that delicious premiere I've baked this healthier Soda Bread (I don't think the name "Irish" would be in the right place, here), made of spelt flour, whole spelt flour, ground flax seeds, pecan and cranberries.
I was a bit afraid the whole spelt would make it too dense, but it did not (lucky me!). We loved it at breakfast, fresh or toasted and at any other time of the day.


La prima volta che ho sentito parlare di Irish Soda Bread (pane irlandese al bicarbonato di sodio) è stato nel marzo 2012 grazie al gruppo "Baking with Julia".
(Questo è il link per vedere la ricetta e il video).

Molto tempo dopo aver sfornato la prima deliziosa pagnotta, ne ho preparato un altro, integrando alimenti sani, quali la farina di farro (normale e integrale), i semi di lino macinati, le noci di pecan e i mirtilli rossi.
Fortunatamente il mio timore che non lievitasse era infondato.
Gustosissimo per colazione, fresco e tostato ma ottimo anche a pranzo o cena.


Ingredients:
400 g spelt flour
160 g whole spelt flour
1 1/2 teaspoon baking soda
1 1/2 teaspoon salt
50 g ground flaxseed
4 tablespoons sugar and vanilla
50 g dried cranberries
125 g toasted pecan nuts, chopped
480 ml buttermilk (you can replace it with a mixture of 320 ml white yoghurt + 160 ml milk) 

Ingredienti:
400 g farina di farro/spelta
160 g farina di farro/spelta integrale
1 1/2 cc bicarbonato di sodio
1 1/2 cc sale
50 g semi di lino macinati
50 g cranberries essicati (mirtilli rossi)
125 g noci di pecan tostate, a pezzettini
480 ml latticello (ev. sostituire con 320 ml yogurt bianco+ 160 ml latte)


Directions:
Preheat oven to 190°C and line a baking sheet with parchment paper.
In a large bowl sift the flours with the baking soda and salt. Add the ground flaxseed, the sugar and vanilla, cranberries and pecans. Mix well.
Add the buttermilk and the natural vanilla extract and briefly mix with a wooden spoon.
Pour the dough onto a lightly floured surface and form a ball. Do not knead it too long.
Transfer the dough onto the baking sheet and cut an X into the top (or any cutting you love).
Bake for about 50 minutes. It will be ready when the internal temperature reaches 93°C.

Procedimento:
Preriscaldare il forno a 190°C e foderare una teglia con carta da forno.
In una grande ciotola setacciare la farina con il bicarbonato di sodio e il sale. Aggiungere i semi di lino macinati, lo zucchero vanigliato fatto in casa, i cranberries e le noci di pecan. Mescolare.
Aggiungere il latticello e l’estratto naturale di vaniglia e mescolare brevemente con un mestolo di legno.
Versare l’impasto su una superficie leggermente infarinata e formare una palla. Non lavoratelo troppo.
Trasferire l’impasto sulla teglia ed incidere una X sul lato superiore (o le incisioni che preferite).
Cuocere per una 50-ina di minuti. Sarà pronto quando la temperatura interiore avrà raggiunto i 93°C.

I've submitted this recipe to: 
Made with Love Mondays, hosted by Javelin WarriorSweet and That's it


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2 comments:

  1. What a delicious soda bread - I love the addition of pecans and cranberries! And the spelt flour sounds like a both tasty and healthful way to go...

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  2. Delightful take on soda bread! Much healthier than my version for sure.

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MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

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