Aug 6, 2013

Orange Oat Drop Cookies with Sunflower Seeds – Biscotti all’Avena con Arancia e Semi di Girasole

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Drop Oat Cookies have many qualities: delicious, extremly versatile, easy to prepare and quick to make. Definitely, one of my favourite ingredient!
I biscotti all'avena hanno molte qualità: deliziosi, estremamente versatili, facili da preparare e veloci da fare. Senza dubbio, l'avena è uno dei miei ingredienti preferiti.


Ingredients for 65 cookies:
250 g rolled oats (or quick oats)
150 g sunflower seeds
300 g all-purpose flour (you could easily substitute 100 g with whole wheat flour)
3 1/2 tablespoons baking powder
1/2 teaspoon baking soda
200 g butter
210 g sugar
120 g unsulphured molasses
4 tablespoons of fresh orange juice
The zest of 1 Bio orange
1-2 teaspoons pure vanilla extract
some sugar for the fork

Directions:
Preheat the oven to 355°F (180°C) and line two baking sheets with baking paper.
In a big bowl sift the flour with the baking powder and baking soda. Add the quick oats and the sunflower seeds and mix.
In a small pan, over low heat, melt the butter with the sugar, molasses, orange juice and zest stirring continually.
Pour the sugar mixture over the oats, add the pure vanilla extract and the yoghurt and mix well with a wooden spoon until the oats are all covered.
Using a small ice cream scoop (15 ml) drop heaps of the mixture onto the lined baking tray, leaving some space among them (they should NOT expand a lot -  well, mine didn’t).

Flatten them a bit with a fork previously immersed in some sugar (it won’t stack too much to the cookie)
Bake for 8-10 minutes or until golden brown and let them cool on a rack.
They can easily be deep-frozen if you cannot finish them within 2-3 days.


Ingredienti per 65 biscotti:
250 g di fiocchi d'avena tritati fini
150 g di semi di girasole
300 g di farina (si può sostituire con 100 g di farina integrale)
3 1/2 cucchiai di lievito per dolci
1/2 cucchiaino di bicarbonato di sodio
200 g di burro
100 g di yogurt bianco
210 g di zucchero
120 g di melassa non solforata
4 cucchiai di succo d'arancia fresco
La scorza di 1 arancia bio
un po' di zucchero per la forchetta 

Procedimento:
Preriscaldare il forno a 180 °C e foderare due teglie con carta da forno.
In una grande ciotola setacciare la farina con il lievito e il bicarbonato di sodio. Aggiungere l'avena, i semi di girasole e mescolare bene.
In un pentolino fare sciogliere a fuoco basso e mescolando continuamente il burro con lo zucchero, la melassa, il succo e la scorza d'arancia.
Versare il composto di zucchero sopra l'avena.
Aggiungere l'estratto naturale di vaniglia e lo yogurt e mescolare bene con un cucchiaio di legno
Usando un piccolo porzionatore da gelato (15 ml = 1 cucchiaio ) formare delle palline con l’impasto e posare sulla teglia foderata, lasciando un po' di spazio tra di loro (non dovrebbero espandersi molto).
Appiattirli un pochino con una forchetta, precedentemente immersa in po' di zucchero (si appiccica meno ai biscotti)
Cuocere in forno per 8-10 minuti o fino a quando non siano dorati e lasciarli raffreddare su una griglia.


I've submitted this recipe to: 
Sweet as Sugar Cookies 
and
Made with Love Mondays, hosted by Javelin Warrior


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2 comments:

  1. I love the combination of oats, orange and sunflower seeds in these hearty cookies! These are both healthful and easy to make...

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