Aug 26, 2013

Gingerbread Banana Muffins - Muffins alla Banana e Panpepato

                    English/ Italiano

After having baked tons of banana-yoghurt muffins during the past weeks, I really was in need for something new to "let disappear" the over-riped bananas, abandoned in the fruit basket.
And there it was, hidden in the pantry, the gingerbread spice mixture I've made some months ago.
For some it may be a bit early to let the Christmas scents into the house, but for me, it's never too early to experiment... ;-) At least I'll have my "secret weapon" ready in time.

These muffins domed wonderfully and did not deflate. Just remember to bake them at 200°C in the first 10 minutes and then lower the temperature to 180°C: it should do the trick.
Enjoy!


Dopo aver sfornato quintali di muffin alla banana–e-yogurt nel corso delle ultime settimane avevo proprio voglia di "qualcosa di nuovo" per utilizzare le banane annerite e abbandonate nel cestino della frutta.
Ed eccola lì, dimenticata in un angolo della dispensa, la miscela di spezie di panpepato che avevo preparato tempo fa.
Per alcuni potrebbe essere prematuro lasciare che i profumi di Natale invadano la casa, ma io adoro sperimentare, SEMPRE …e per lo meno avrò la mia "arma segreta" pronta per tempo.
Questi muffin sono e restano meravigliosamente gonfi (anche fuori dal forno). Ricordatevi di cuocerli a 200°C nei primi 10 minuti e poi abbassare la temperatura a 180°C:  ecco parte del barbatrucco! Godeteveli! 

Ingredients for 18-20 muffins:
150 g all-purpose flour
150 g whole wheat flour
1 teaspoon baking powder
1 ¼ teaspoon baking soda
3 tablespoons cocoa powder
130 g homemade sugar and vanilla (or sugar)
2 eggs lightly beaten
60 ml organic virgin coconut oil (unrefined) (or vegetable oil)
3-4 tablespoons molasses
4 tablespoons fresh orange juice
½ teaspoon orange zest
3 medium ripe bananas, mashed
100 g raisins

Directions:
Preheat the oven to 200°C.
In a big bowl sift the flours, baking powder, baking soda, cocoa powder and gingerbread spices.
Add the sugar and the raisins and mix well.
In another bowl combine eggs, oil, vanilla extract, orange juice and zest, molasses and banana. 
Pour the eggs mixture over the dry ingredients and mix well.
Fill the muffin cups to ½ or maximum ¾ and bake at 200°C for the first 10 minutes; lower the oven to 180°C and bake for further 8-10 minutes.
Let cool on a wire rack.

(look how they domed! Wow come sono cresciuti)

Ingredienti per 20 muffins:
150 g di farina di frumento 00
150 g di farina di frumento integrale
1 cucchiaino di lievito per dolci
1 ¼ cucchiaino di bicarbonato di sodio
3 cucchiai di cacao in polvere
130 g di zucchero vanigliato fatto in casa (o zucchero)
2 uova leggermente sbattute
60 ml di olio extra vergine di cocco, bio (non raffinato) (o olio vegetale)
3-4 cucchiai di melassa
4 cucchiai di succo d'arancia fresco
½ cucchiaino di scorza d'arancia
3 banane mature medie, schiacciate
100 g di uvetta 

Procedimento:
Preriscaldare il forno a 200°C.
In una grande ciotola setacciare le farine, il lievito, il bicarbonato di sodio, il cacao e le spezie del panpepato (pan di zenzero).
Aggiungere lo zucchero e l'uvetta e mescolate bene.
In un'altra ciotola mescolare bene le uova, l'olio, l’estratto di vaniglia, il succo e la scorza d'arancia, la melassa e le banane schiacciate.
Versare il composto di uova sopra gli ingredienti secchi e mescolare bene.
Riempire i pirottini a metà (al massimo ¾) e cuocere nel forno a 200 °C per i primi 10 minuti. Ridurre la temperatura a 180°C e cuocere per altri 8-10 minuti.
Lasciar raffreddare su una griglia.


I've submitted this recipe to: 
Made with Love Mondays, hosted by Javelin Warrior


Print Friendly and PDF

  Sign up to my free Newsletter. Iscriviti alla mia Newsletter gratuita.
To validate, please check your email (or spam folder) and press on the confirmation link. 
Per validare l'iscrizione, premi il link di conferma che riceverai per email (controllare la casella di posta indesiderata).


2 comments:

  1. I love gingerbread and banana muffins, so to combine the two together sounds amazing! What a lovely idea and I'm positive these will be a hit over the holidays - or any time!

    ReplyDelete

MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...