Jul 2, 2013

Vegan Mayonnaise with White Almond Puree - Maionese Vegana con Mousse di Mandorle bianche

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In 2012, Philip Hochuli, a 21-year-old student at the University of Zurich, Switzerland has launched the first Swiss Vegan Cookbook: the "Junge Vegane Küche".  

I'm not a vegan or a vegetarian but I do believe that reducing animal proteins and fat is beneficial to our health and to our environment: a win-win situation.

Philip Hochuli, studente di 21 anni presso l'Università di Zurigo (Svizzera), ha pubblicato nel 2012 il primo libro svizzero di cucina vegana: il “Junge Vegane Küche” (la giovane cucina vegana).
Non sono vegana o vegetariana ma credo che ridurre il consumo di proteine e grassi animali giovi alla nostra salute e all'ambiente: un gran bel vantaggio.


(Recipe adapted from "Junge Vegan Küche" with the kind allowance of Mr. P. Hochuli. Ricetta tratta e adattata da "Junge Vegane Küche" con il gentile permesso di P. Hochuli)

A quick look into the book and I fell in love with the vegan mayonnaise. It is quick and easy to prepare (no messy kitchen) and a happy family. The first time I made it, my husband couldn't just believe how tasty it was and my children loved it, too.
Let's not forget that it is healthier than the store bought: no preservatives or flavour enhancer (provided you buy good ingredients).

Ingredients for 1 cup (250 ml):
60 ml cold water
200 ml sunflower oil
1 tablespoon organic white almond puree*
1 tablespoon mustard
1 tablespoon cider vinegar (original recipe: white wine vinegar)
Pinch of salt
Some drops of fresh lemon juice (not in the original recipe). 

La ricetta della maionese vegana è stata un amore al primo sguardo: così veloce e facile da preparare. Una cucina ordinata e un marito (e i bimbi)  “presI per la gola”. La prima volta che l’ho preparata non riteneva possibile che potesse essere così buona ;-)...Come si sbagliava!
E la parte migliore: nessun conservante o esaltatore di sapidità (a patto di acquistare ingrediente di ottima qualità). 

Ingredienti per 250 ml:
60 ml di acqua fredda
200 ml di olio di girasole
1 cucchiaio di purea di mandorle bianca, bio *
1 cucchiaio di senape
1 cucchiaio di aceto di mele (ricetta originale: aceto di vino bianco)
un pizzico di sale
Alcune gocce di succo di limone fresco (non nella ricetta originale)




Directions:
Combine all the ingredients in the container of the immersion hand-held blender (or any tall and narrow container) and blend for about one minute.
Transfer the mayonnaise in an airtight glass pot and store in the refrigerator. It will solidify when chilled. Before serving shortly mix.
*if the almond puree is too runny, you will have to reduce the water content.

Procedimento:
Versare tutti gli ingredienti nel contenitore del frullatore ad immersione  (o in un qualsiasi recipiente alto e stretto) e frullare per circa un minuto.
Trasferire la maionese in un vasetto di vetro a chiusura ermetica e conservare in frigorifero. Raffreddando si solidificherà ulteriormente. Prima di servire mescolare brevemente.
* se la purea di mandorle è troppo liquida, ridurre il contenuto di acqua. 


Interesting Links - Links interessanti:
BLOG:
 Philip Hochuli's Blog - Il blog di Philip Hochuli

FACEBOOK: Philip Hoculi's Facebook page - La pagina Facebook di Philip Hochuli and Junge Vegane Küche Facebook page - Pagina Facebook del libro "Junge Vegane Küche"



Where to buy the book (at this stage, only in German but it will soon be available in English "Young Vegan Cuisine"):
Dove acquistare il libro (attualmente solo in tedesco, ma preso sarà dispponibile anche in Inglese: "Young Vegan Cuisine):




I've submitted this recipe to: 
Made with Love Mondays, hosted by Javelin Warrior

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2 comments:

  1. Wow, I had no idea you could make mayonnaise with almond puree! What a terrific idea, especially for vegan friends. It looks tasty and I'm sure it was delicious...

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