Jul 24, 2013

Chocolaty Banana, Coconut, Almond and Seeds Popsicle - Gelato Cioccolatoso alla Banana, Cocco, Mandorle e Semini

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There's nothing better than homemade healthy refreshing popsicles for these hot summer days.
Non c'é niente di meglio di un sano e rinfrescante gelato fatto in casa per resistere a questi giorni di canicola. 


Ingredients for 7 popsicles of about 80 ml each:
2 tablespoons ground flaxseeds
3 tablespoons ground coconut
3 ripe bananas (about 380-400 g with peel)
3 tablespoons acacia honey
260-270 g (about 1 cup) plain yoghurt (1% fat)

Directions:
Blend for 2-3 minutes the almonds, the ground flaxseeds and the coconut in your food processor, scraping down, from time to time, the sides of the bowl with a rubber spatula (picture 1).
Add the ripe bananas and blend until smooth (picture 2).
Then add the acacia honey and the yoghurt and blend into a smooth texture (picture 3).
Pour the mixture into pop molds and freeze for about 4-5 hours (picture 4).

Chocolate coating that freeze in seconds (from Zoku):
(NB: the quantity was just enough to cover  the 7 popsicles. I could dip 5 of them into the chocolate, but for the last two I did not have enough chocolate. So I had to “spread it” over the popsicle. They were still ok, but not so “elegant” as the first five. The next time I will increase the ingredients. PS: This coating is also great to use to glue candies, nuts,… to the popsicle).

110 g semi sweet chocolate
70 g butter (the original recipes calls for 70 ml refined coconut oil)

Directions:
In a double boiler whisk together the chocolate and the butter until the chocolate has melted completely (picture 6).
Bring to room temperature before dipping the popsicle in it.

Wait until the chocolate has dried (a couple of seconds) before serving, or arrange them on a baking tray lined with parchment paper and freeze for 30 minutes before transferring into freezing bags.
Consume as soon as possible.


Ingredienti per 7 gelati  di circa 80 ml ciascuno:
2 cucchiai di semi di lino macinati (o interi)
3 cucchiai di cocco grattugiato
3 banane mature (circa 380-400 g con la buccia)
3 cucchiai di miele di acacia
260-270 g di yogurt al naturale (1% di grassi)

Procedimento:
Versare nel mixer le mandorle, i semi di lino e la noce di cocco e tritare per 2-3 minuti, raschiando di tanto in tanto i lati della ciotola con una spatola di gomma (foto 1).
Aggiungere le banane mature e miscelare bene (foto 2).
Quindi aggiungere il miele di acacia e lo yogurt e miscelare fino ad ottenere un composto senza grumi (foto 3).
Versare il composto negli appositi stampini (foto 4) e congelare per circa 4-5 ore.

Rivestimento cioccolatoso (da Zoku):
(NB: la quantità era appena sufficiente per rivestire 7 gelati. 5 ho potuto immergerli nel cioccolato, mentre gli ultimi due ho dovuto “spalmarli” poiché il cioccolato rimasto era troppo poco. I primi 5 hanno un rivestimento liscio, mentre gli ultimi due “rugoso”… La prossima volta aumenterò gli ingredienti. PS: Questo rivestimento è anche ottimo da utilizzare per incollare al gelato delle caramelline, noci a pezzetti ….).

110 g di cioccolato semi dolce
70 g di burro (la ricetta originale richiede 70 ml di olio di cocco raffinato)

Procedimento:
A bagnomaria amalgamare il cioccolato e il burro fino a quando il cioccolato non sia completamente sciolto (foto 6).
Lasciar raffreddare a temperatura ambiente prima di immergervi i gelati.

Prima di servire, attendere che il cioccolato sia completamente asciutto (un paio di secondi, o disporre i gelati cioccolatosi su una teglia rivestita di carta forno e congelare per 30 minuti prima di trasferirli in sacchetti per congelazione.
Consumare al più presto.



I've submitted this recipe to: 
Made with Love Mondays, hosted by Javelin Warrior Summer of the Popsicle 2

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6 comments:

  1. I don't eat popsicles much, but I always love one with a coating of chocolate! These sound both refreshing and healthful with the combination of yogurt and flax seed...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Javalin,
      The best part of it: nobody noticed the flax seed ;-)

      Delete
  2. What a unique idea to put ground flax seeds into a popsicle! Plus, your popsicle molds are wonderful. I'd love to have some like that!
    Renee - Kudos Kitchen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Renee,
      My family loved this ice cream - and I loved the fact that it's healthy... Win-win situation :-)

      This silicone molds are really easy to use and clean. The only problem is that the popsicle are huge. Well, is it really a problem?

      Delete
  3. E brava Carola...... dev'essere buono

    ReplyDelete

MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

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