Jun 17, 2013

LINZER AUGEN

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The Gasthof Ellmauer Hof in Ellmau, Tirol, Austria is situated in the beautiful Wilden Kaiser region, which since the year 2000 has become our favourite skiing resort and summer holiday area. This wonderful region is extremly child-friendly and therefore a paradise for every family.
Mr. and Mrs Platzer and their team at the Gasthof Ellmauerhof are very friendly, their cooking skills excellent and the rooms and apartments clean, cosy and beautiful. We love it there, oh yes, we really do!


Il Gasthof Ellmauer Hof di Ellmau, Tirolo, Austria è situato nella magnifica regione del Wilden Kaiser. Divenuta la nostra meta sciistica preferita, nonché luogo di villeggiatura estivo, la regione del Wilden Kaiser offre moltissime attività e attrazioni per i bambini: un paradiso per tutte le famiglie!
I Signori Platzer e il loro team del Gasthof Ellmauer Hof sono gentilissimi, la loro cucina squisita e le camere e appartamenti sempre puliti, accoglienti e meravigliosi. Noi ci torniamo sempre volentieri, molto volentieri!
 



Ingredients:
300 g flour
200 g soft butter
100 g icing sugar
1 packet of vanilla sugar
2 egg yolks
100 g peeled and grated almonds
1 pinch cinnamon
Lemon zest of 1/2 lemon, untreated

Filling:
Apricot jam or redcurrant jelly
Icing sugar for dusting

Directions:
Combine flour, butter, sugar, vanilla sugar, 2 egg yolks, ground almonds, cinnamon and lemon zest in a mixing bowl and process quickly into a dough either by hand or with the dough hook (food processor or hand mixer). Let the dough rest in the refrigerator for at least 30 minutes.

Roll out the dough about 2-3 mm thick on a floured working surface.
Cut out circles of about 5 cm (diameter) and make three holes on half of them (or use the Linzer Augen cookie cutter).
Preheat the oven to 180°C.
Place the cookies on a lined baking tray and bake in the middle of the preheated oven for about 10 - 12 minutes, until light brown.

After a short cooling time drop some jam on the cookies without holes and dust with icing sugar the cookies with holes.  
Arrange the cookies with holes on top of the ones without holes.

Let dry the finished Linzer Augen on a wire rack for 1-2 hours and then place them in a bowl, putting parchment paper on top of the cookies before arranging the next layer.
Keep in a fresh place and wait for a couple of days before eating.

This recipe was submitted by: Questa ricetta è stata inviata da:  
Nina
Gasthof Ellmauer Hof 
AUSTRIA
Ingredienti:
300 g di farina
200 g di burro morbido
100 g di zucchero a velo
1 bustina di zucchero vanigliato
2 tuorli d'uovo
100 g di mandorle sbucciate e macinate
1 pizzico di cannella
Scorza grattugiata di 1/2 limone non trattato

Farcitura:
Marmellata di albicocche o gelatina di ribes
Zucchero a velo per spolverare

Procedimento:
Versare la farina, il burro, lo zucchero, lo zucchero vanigliato, 2 tuorli, la farina di mandorle, la cannella e la scorza di limone nella ciotola del robot da cucina e con la frusta a gancio (o le mani) ottenere rapidamente un impasto.
Lasciar riposare l'impasto in frigorifero per almeno 30 minuti.

Sul piano di lavoro infarinato, stendere l’impasto dallo spessore di circa 2-3 mm e ritagliare dei cerchi (in numero pari) di circa 5 cm di diametro. 
Fare 3 fori sulla metà dei cerchi (fungeranno da coperchi) o utilizzare l’apposita formina “Linzer Augen”.

Preriscaldare il forno a 180°C e cuocere su una teglia munita di carta da forno a metà altezza per 10-12 minuti. Il loro colore sarà dorato.
Sfornare e lasciar raffreddare brevemente. 
Versare un po’ di marmellata sui cerchi non forati e spolverare i cerchi forati con zucchero a velo. Dopodiché posare i cerchi forati sopra i cerchi con la marmellata.

Lasciar riposare i biscotti su una griglia per 1-2 ore e poi disporli in un contenitore. Mettere un foglio di carta da forno (oleata) tra uno strato di biscotti e l’altro. Conservare al fresco e attendere un paio di giorni prima di gustarli.

SPREADING SWEETNESS INTO THE WORLD !!
DIFFONDIAMO DOLCEZZA NEL MONDO !!

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Zutaten:
300 g Mehl
200 g weiche Butter
100 g Staubzucker
1 Packung Vanillezucker
2 Eigelb
100 g geschälte und geriebene Mandeln
1 Prise Zimt
Geriebene Schale einer 1/2 unbehandelten Zitrone

Füllung:
Marillenmarmelade oder Ribiselgelee
Staubzucker zum Bestäuben

Mürbteig herstellen: Mehl, Butter und Zucker, Vanillezucker, 2 Eigelb, geriebene Mandeln, Zimt und Zitronenabrieb in eine Rührschüssel geben und entweder händisch oder mit dem Knethaken (Küchenmaschine oder Handmixer) rasch zu einem Teig verarbeiten. Den Teig anschließend mindestens 30 Minuten im Kühlschrank rasten lassen. 

Den Teig auf einer bemehlten Arbeitsfläche ca. 2-3 mm dick ausrollen. Kreise von ca. 5 cm Durchmesser ausstechen (die Hälfte der Kreise mit 3 Löchern versehen, für Linzer Augen gibt es einen eigenen Keksausstecher). Backrohr vorheizen (180 Grad Heißluft).
Die Kreise auf ein mit Backpapier ausgelegtes Backblech legen und in die Mitte des vorgeheizten Backrohres schieben und ca. 10 - 12 Min. hellbraun backen. 

Nach kurzem Überkühlen auf die ungelochten Kreise etwas Marmelade geben, die gelochten Kreise mit Staubzucker bestäuben und mit den Unterteilen zusammensetzen. Die Marmelade (oder das Gelee) kann ruhig ein bisschen aus den Löchern quellen. 

Die fertigen Linzer Augen noch 1-2 Stunden auf einem Gitter trocknen lassen und dann in eine Dose mit Butterpapier als Zwischenlage geben. Ein paar Tage gut durchziehen lassen (kühl lagern).


Links:
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I've submitted this recipe to:
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3 comments:

  1. Such gorgeous cookies! I bet they taste as amazing as they look!

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  2. Fantastic looking linzer cookies!

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  3. These cookies are so beautiful and I love the photos from Austria. I've always wanted to visit the gorgeous mountains of Austria and someday hopefully I will get the chance...

    ReplyDelete

MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

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