Apr 19, 2013

Tomato, Basil and Garlic Filled Spelt Bread - Pane alla Spelta (farro) farcito con Pomodori, Basilico e Aglio

     English / Italiano

Natashya of "Living in the Kitchen with Puppies" has chosen this absolutely delicious bread for the Bread Baking Babes rendezvous in April
The whole rainy afternoon my kitchen was filled with Spring scents, what raised my "happiness hormones".

This recipe (created by D.W. and published on King Arthurs website) won the first-ever National Festival of Breads. The bread filled with fresh basil, sun-dried tomatoes, garlic powder, and shredded cheese has a wonderful soft texture and is packed with flavor. The unique shape is not too difficult to achieve and makes an impressive presentation. 
The original recipe was made with King Arthur unbleached bread flour, but I preferred to make the dough with spelt flour, whole spelt flour and ground flax seeds (btw: I have never seen King Arthur flours in Switzerland).
As I said this bread is absolutely delicious. We had it tonight with a colourful mixed salad and I can see myself baking it again and again, and even packing it in our picnic basket.
Fiona, this bread is dedicated to you!

Eccoci arrivati al goloso appuntamento di Aprile del gruppo Bread Baking Babes. Natashya di "Living in the Kitchen with Puppies" ha scelto per noi questo squisitissimo pane farcito.
Subito la cucina si è riempita di profumi primaverili,... un vero toccasana per il morale. Indovinate un po': cielo grigio e pioggia anche oggi! Non se ne può più!

Questa ricetta (creata da D.W. e pubblicata sul sito di King Arthurs) ha vinto il primo Festival Nazionale del Pane (National Festival Bread). Il pane, farcito con del basilico fresco, pomodori sott'olio, aglio in polvere e formaggio grattugiato, è sofficissimo e saporitissimo. La sua forma, non molto complicata da riprodurre, presenta molto bene (la mia non è delle più belle :-)).
La ricetta originale richiede della farina bianca per pane della marca King Arthurs (non l'ho mai vista in Svizzera) ma o preferito sostituirla con farina di spelta (farro), spelta integrale e semi di lino macinati.
Ho sostituito parte dell'olio con dello yogurt (come mia abitudine, ormai) e rimpiazzato lo zucchero con del Birnel*, una melassa di pere prodotta in Svizzera (*
il Birnel si ottiene dalla spremiture di pere da sidro. Il succo è decantato, filtrato, de-acidificato e concentrato. Ne risulta un prodotto completamente naturale. Dieci kg di frutta rendono un kg di Birnel. 

Questo pane è una delizia: lo abbiamo mangiato a cena con una coloratissima insalata mista e sicuramente lo rifarò. E' ottimo anche per grigliate e picnic.
Fiona, questo pane è dedicato a te!



Ingredients for two loaves (in red you’ll find my changes)
1/2 cup (120 ml) luke-warm water
1/4 cup (50 g) sugar (30 g of Birnel  – runny honey would be perfect, too)
4 teaspoons instant yeast (3 teaspoons of instant active yeast)
1 cup (240 ml) lukewarm low-fat milk
1/3 cup (80 ml) extra-virgin olive oil (a mixture of 50 ml of plain yoghurt and 40 ml of extra-virgin olive oil)
2 large eggs
2 teaspoons salt (sea salt and vanilla)
6 cups (725 g) King Arthur Unbleached Bread Flour (12.7% protein)
(470 g spelt flour, 250 whole spelt flour, 60 g ground flax seeds)
1 (8 1/2-ounce) (240 g) jar oil-packed sun-dried tomatoes (150 g of sun-dried tomatoes – weighted after draining , as I did not know, how much oil and how much tomatoes there are in a 240g jar. Does anybody know?)
3/4 teaspoon granulated garlic or garlic powder (garlic powder)
1 1/2 cups (170 g) shredded Italian blend cheese
2/3 cup (14 g) chopped fresh basil

Ingredienti per due pagnotte (in rosso troverete le mie modifiche)
120 ml di acqua tiepida
50 g di zucchero (30 g di Birnel – oppure 30 g di miele liquido )
4 cucchiaini di lievito secco (3 cucchiaini di lievito secco attivo)
240 ml di latte tiepido, grassi ridotti
80 ml di olio extra vergine di oliva (miscela di 50 ml di yogurt bianco e 40 ml di olio extra vergine di oliva)
2 uova grandi
2 cucchiaini di sale (sale marino vanigliato)
725 g di farina per pane King Arthur (12.7% proteine)
(470 g di farina di spelta/farro, 250 di farina integrale di spelta/farro, 60 g di semi di lino macinati)
1 vasetto (240 g) di pomodori secchi sott’olio (150 g di pomodori secchi sott’olio – pesati dopo averli asciugati, poiché non sapevo quanto olio e quanti pomodori ci fossero in un vasetto da 240 g)
3/4 di cucchiaino di aglio in granuli o in polvere (in polvere)
170 g di formaggio italiano misto, grattugiato grossolanamente
14 g di basilico fresco, tritato




Directions:
1) Combine the water, sugar, yeast, milk, olive oil, eggs, salt, and flour, and mix and knead by hand, stand mixer, or bread machine until you've made a cohesive, soft dough. If you're kneading in a stand mixer, it should take 5 to 7 minutes at second speed, and the dough should barely clean the sides of the bowl, perhaps sticking a bit at the bottom. In a bread machine (or by hand), it should form a smooth ball. Place the dough in a greased bowl, and turn to grease the top. Cover and let rise in a warm place until double, about 45 minutes.
(1) Dissolve the Birnel (or honey) in the lukewarm water, add the yeast, mix well and wait for it to foam, about 5 minutes.
In the bowl of your stand mixer sift together the spelt flours, then add the ground flax seeds and mix. 
In a small container combine the oil and the yoghurt, in a glass beat the eggs.
With the stand mixer dough hook turning on low add to the flours:
the yeast mixture, the milk, the beaten eggs and the oil-yoghurt mixture.
Knead on low for about 2-3 minutes, add the salt, increase the speed to medium and go on kneading for about 10 minutes, until a smooth ball is formed.
Cover the bowl (I did not grease it) and let rise in a warm place until double, about 45 minutes).

2) Meanwhile, thoroughly drain the sun-dried tomatoes; lay them on a paper towel to absorb any excess oil. Using kitchen shears, finely chop the tomatoes.

3) Line two baking sheets with parchment. Gently deflate the dough and divide it in half. Roll one piece into a 22" x 8 1/2" (about 55 x 22 cm) rectangle. Sprinkle on half the garlic, cheese, basil, and tomatoes.

4) Starting with one long edge, roll the dough into a log the long way. Pinch the edges to seal.

5) Place the log seam-side down on a baking sheet. Using kitchen shears, start 1/2" (1.25 cm) from one end and cut the log lengthwise down the center about 1" (2.5 cm) deep, to within 1/2" (1.25 cm) of the other end.

6) Keeping the cut side up, form an "S" shape. Tuck both ends under the center of the "S" to form the number 8; pinch the ends together to seal. Cover and let rise in a warm place until double, 45 to 60 minutes. Repeat with the remaining dough (I've formed the second loaf 30 minutes after the first as I did not want to bake them together).

7) While the loaves are rising, preheat the oven to 350°F (175°C). I've left in the oven a small heat-proof container filled with water during the preheating and baking time (in order to have some steam).

8) Bake the first loaf for 35 to 40 minutes. Tent the loaf with foil after 15 to 20 minutes to prevent over-browning. Bake the remaining loaf (I did not bake the second loaf with the first. I waited until the first was out of the oven).

9) Remove loaves from their pans and cook on racks. Store any leftovers well-wrapped, at room temperature.


Procedimento:

1) Unire l'acqua, lo zucchero, il lievito, il latte, l'olio d'oliva, le uova, il sale e la farina e mescolare.
Impastare a mano, nella planetaria o nella macchina del pane fino a quando l’impasto non risulti morbido.
Nella planetaria dovrebbero bastare  5-7 minuti a velocità media. L’impasto deve staccarsi 
a malapena dai lati della ciotola. Nella macchina del pane (o a mano), l’impasto dovrebbe risultare omogeneo e liscio. 

Formare una palla e metterla in una ciotola leggermente unta, rigirandola per ungere anche la parte superiore. Coprire e lasciare lievitare in un luogo caldo per 45 minuti o fino a quando non abbia raddoppiato di volume.

(1) Sciogliere il Birnel (o il miele) in acqua tiepida, aggiungere il lievito, mescolare bene e attendere circa 5 minuti. Si formerà della schiuma o una crema.

Nella ciotola della planetaria setacciare le farine di spelta (farro), quindi aggiungere i semi di lino macinati e mescolare.
In un piccolo contenitore unire l'olio e lo yogurt. In un bicchiere sbattere le uova.
Munire la planetaria di frusta a gancio e mescolare la farina a bassa velocità. Aggiungere la miscela di lievito, il latte, le uova sbattute e la miscela olio-yogurt.
Impastare a bassa velocità per circa 2-3 minuti, aggiungere il sale, aumentare la velocità a medio e proseguire per circa 10 minuti, finché l’impasto non sia liscio e si stacchi bene dai bordi.
Coprire la ciotola (non l’ho oliata) e lasciare lievitare in un luogo caldo per 45 minuti o fino a quando non abbia raddoppiato di volume).

2) Nel frattempo, lasciar sgocciolare i pomodori secchi, posarli su un foglio di carta da cucina per assorbire l’olio in eccesso. Poi tritarli finemente.

3) Munire due teglie con carta da forno. Sgonfiare delicatamente l'impasto e dividerlo a metà.
Formare un rettangolo di circa 55 x 22 cm. Cospargere l’impasto con metà dell'aglio, formaggio, basilico e pomodori.

4) A partire dal bordo più lungo, arrotolare la pasta e pizzicare i bordi per sigillarli.

5) Posare il rotolo su una teglia, le cuciture verso il basso, e lasciando un bordo di circa 1.25 cm da entrambi i lati, intagliare il rotolo lungo la lunghezza (intaglio di circa 2.5 cm di profondità. Attenzione a non andare troppo in profondità e dividerlo in due).

6) Con il lato tagliato verso l’alto, formare una "S", poi infilare le due estremità sotto il centro della "S" per formare il numero 8. Pizzicare insieme le estremità per sigillare. Coprire e lasciare lievitare in un luogo caldo fino al doppio, circa 45-60 minuti.
Formare la seconda pagnotta (ho atteso una trentina di minuti prima di farlo, poiché non le ho infornate contemporaneamente).

7) Mentre le pagnotte stanno lievitando, preriscaldare il forno a 175°C. Durante il tempo di preriscaldamento e la cottura ho lasciato nel forno una piccola ciotolina (pirofila) colma d’acqua per formare del vapore ed aiutare la lievitazione.

8) Cuocere la prima pagnotta per 35-40 minuti. Dopo 15-20 minuti, posare un foglio di carta da forno sopra il pane per evitare che la crosta diventi troppo scura e bruci. La ricetta originale prevede qui di infornare la seconda pagnotta. Io ho preferito attendere che la prima fosse sfornata prima di cuocere la seconda.

9) Sfornare la pagnotta e lasciar raffreddare su una griglia. Infornare la seconda pagnotta.
Conservare a temperatura ambiente, avvolto nella pellicola trasparente (o carta per pane).

(I've always dreamt to make this beautiful ring shape. I still need some exercising, though *LOL*! Sognavo da tempo di provare a fare questa corona di pane...ma devo ancora esercitarmi! Non mi è riuscita troppo bene *LOL*)


Fancy becoming a Bread Baking Buddy? Here's how it works:
- You have until the 29th to bake the bread and post about it on your blog with a link to the Kitchen of the Month’s post about the bread.
- E-mail the Kitchen of the Month with your name and a link to your post OR leave a comment on the Kitchen of the Month’s blog that you have baked the bread and a link back to your post.
- The Kitchen of the Month will post a round-up of the Bread Baking Buddies at the end of the week and send them a BBB badge for that month’s bread.
No blog, No problem – just e-mail the Kitchen of the Month with a photo and brief description of the bread you baked and you’ll be included in the round-up.

Short glossary:
BBBabes: this group's creators.
Kitchen of the Month: the BBBabe who has chosen the recipe of the month. On his/her blog you'll find the recipe written in details.
BBBuddies: who's baking along, has sent the link and picture to the Kitchen of the Month and has received the BBB badge.

Volete anche voi entrare a far parte del mondo dei "Bread Baking Buddies”? Ecco come funziona:  
- Capire l'inglese (poiché non ho ancora visto nessun altro tradurre le ricette in italiano).
- Avete tempo fino al 29 di ogni mese per preparare il pane e scrivere un articolo a riguardo sul vostro blog, includendo un link alla Kitchen of the Month (cucina del mese – colui/colei che ha scelto la ricetta).
- Mandare una E-mail alla Kitchen of the Month con il vostro nome e il link al vostro articolo o lasciare un commento sul suo blog, dicendo che avete preparato il pane e il relativo link al vostro articolo.
- The Kitchen of the Month pubblicherà alla fine della settimana una raccolta di tutti i BBBuddies e invierà loro il magnifico Badge per il pane di quel mese.
- No blog, No problems! Inviate una e-mail alla Kitchen of the Month con una foto ed una breve descrizione del pane che avete preparato. Sarete così inclusi nella raccolta di BBBuddies.

Con tutte queste sigle, piccolo glossario:
BBBabes: i creatori / creatrici del gruppo
Kitchen of the Month: il / la BBBabe che ha scelto la ricetta del mese. Sul suo blog troverete la ricetta passo per passo.
BBBuddies: tutti coloro che hanno preparato il pane del mese, inviato foto e link alla Kitchen of the Month e ricevuto il distintivo (Badge).                        

I've submitted this recipe to: 
Made with Love Mondays, hosted by Javelin Warrior

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7 comments:

  1. I don't get your "collapse". I think your loaf is gorgeous. And I love that you did a ring!
    Now I must go in search of Birnel. That sounds delightful.
    You are one terrific Buddy!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you SO MUCH, Tanna. You made my day :-)

      Delete
  2. I really like all the changes you made to the recipe! And the ring shape is fabulous.

    I didn't really measure the filling ingredients at all and just put in the amount I thought seemed right. I refused to buy a jar of oiled sun-dried tomatoes. (Too expensive and who knows what kind of oil they use!) I got bulk sun-dried dry tomatoes and added a little olive oil to mimic that they were oiled. (Hmmm, maybe this is why the tomatoes wanted to burn. :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. You are so right, Elizabeth,
      who knows what kind of oil they use (sweating and hurrying to my pantry to check: lucky me, sunflower oil! Hope its true!)
      I love your idea to "mimic" oiled sun-dried tomatoes ;-)
      Thank you for visiting and commenting.
      PS: Not so sure that the ring shape is fabulous :-)

      Delete
  3. What a tasty bread - love the use of sun dried tomatoes and garlic and the braid is beautiful... This would be so tasty as even a rustic starter or side. Thanks so much for sharing!

    ReplyDelete
  4. Hi Carola! I baked along with the buddies this month and I too had raised happiness hormones making this bread. Your loaf is a stunner and I love that you added ground flax seeds. Very healthy of you! Nicely done!!!
    Renee - Kudos Kitchen

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MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

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