Apr 22, 2013

Made in Switzerland: Schwyz-Style Gingerbread - Panforte Svittese

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Schwyzer Lebkuchen is a soft gingerbread cake, which is usually served cut into small pieces of about 8 x 5 cm. 
The gingerbread spices can easily be mixed at home (and so avoid the Cassia) at any time of the year. Gingerbread is usually a Christmas treat.
The Schwyzer Lebkuchen takes a very little amount of fat but a huge quantity of unrefined cane sugar (or brown sugar) and it is very easy and quick to prepare.
We liked it, but I missed the honey flavour I am used to, when it comes to gingerbread.


Il Panforte svittese è un soffice panpepato servito normalmente in piccoli rettangoli di circa 8x5 cm. Il panpepato, dolce natalizio, è molto semplice e veloce da fare e la sua miscela di spezie si può facilmente preparare in casa (evitando così la Cassia).
Il Panforte svittese è preparato con pochi grassi ma molto zucchero greggio.
Ci è piaciuto, ma mi mancava il gusto di miele che tanto adoro nel panpepato. 






Ingredients for a baking tray of 30 x 40 cm: 
750 g all-purpose flour
1 package of baking powder (15 g)
3 tablespoons gingerbread spice (here's how to make your own)
2 tablespoons cocoa powder
750 g unrefined cane sugar (or brown sugar)
3 tablespoons oil
3 tablespoons cream (I've used 35% fat)
700 ml milk

Directions: 
Preheat the oven to 180°C and line a baking tray of 30 x 40 cm with parchment paper (and grease the border).
Carefully mix all the ingredients together and stir (I've first sifted the dry ingredients together, combined the liquid ingredients and finally mixed them together in my stand mixer with the paddle attachment).
Spread the rather liquid dough on to the baking tray and bake for 30-40 minutes. When a toothpick inserted in the center comes out clean, the gingerbread is ready.
Let the gingerbread cool and cut into squares (I've let it cool for 10 minutes in the baking tray and then on a wire rack.).


(oh oh: it has risen more on one side! Ups! Una "storta" lievitazione!)

Ingredienti per una teglia di 30 x 40 cm:
750 g di farina
1 pacchetto di lievito per dolci (15 g)
3 cucchiai di spezie per panforte (ecco come prepararla)
2 cucchiai di cacao in polvere
750 g di zucchero di canna non raffinato (o brown sugar)
3 cucchiai di olio
3 cucchiai di panna (ho usato 35% di grassi)
700 ml di latte

Procedimento:
Preriscaldare il forno a 180°C e foderare una teglia di 30 x 40 cm con carta da forno (e ingrassare i bordi).
Mescolare bene tutti gli ingredienti e lavorare per ottenere una pasta liquida e omogenea (dapprima ho setacciato assieme gli ingredienti secchi, in un'altra ciotola gli ingredienti liquidi e infine mescolato il tutto nel mixer munito di frusta a foglia).
Versare l'impasto piuttosto liquido nella teglia e cuocere per 30-40 minuti. Il panforte sarà pronto, quando uno stuzzicadenti inserito nel centro uscirà pulito)
Lasciare raffreddare il panforte e tagliare a quadrettini (l' ho lasciato raffreddare per 10 minuti nella teglia e poi su una griglia).


Recipe from: "Baking with Swiss Farm Women", Ricetta tratta da: "Ricette dal Forno, Con le Contadine Svizzere" 

- Recipe index "Made in Switzerland", please click here.
- Sommario delle ricette "Made in Switzerland", cliccate qui.


Contact Swiss Farm Women Organisation, Schwyz: Contatto Associazione Contadine Svizzere, Svitto: Schwyzer Bäuerinnenvereinigung: Ursi von Euw, 6440 Ingenbohl, Switzerland     euws@bluewin.ch



I've submitted this recipe to: 
Made with Love Mondays, hosted by Javelin Warrior

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2 comments:

  1. I love the combination of cocoa with gingerbread and this looks so good. The texture is so light... This would be such a tasty dessert! Thanks so much for sharing...

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