Apr 20, 2013

Made in Switzerland: Basel Cinnamon Sticks - Bastoncini alla Cannella di Basilea

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The Basel Cinnamon Sticks are common in the upper part of the canton of Basel and the first references to their recipe goes back to the beginning of the 20th century, in the works of the renewed Basel cookbook author Amelia Scheider Schlöt (font Wikipedia).

Well, there's not a lot to say about these cookies: they are a winner! We loved the combination hazelnut-cinnamon-glove. A crunchy shell - a soft heart!
The original recipe asks for ground hazelnuts: if you have time, toast and ground your hazelnuts (ground them only when cold!), they will taste heavenly.
They are easily prepared and quickly shaped.
Enjoy them!

I Bastoncini alla Cannella di Basilea sono molto diffusi nella parte alta del cantone di Basilea. I primi riferimenti a loro ricetta risalgono agli inizi del 20° secolo e si trovano nelle opere della rinnovata autrice di libri di cucina basilesi, Amelia Scheider Schlot (fonte Wikipedia).

Questi biscotti sono stati una piacevolissima sorpresa: croccanti fuori, teneri dentro e con un ottimo sapore speziato.
La ricetta originale richiede delle nocciole macinate: vi consiglio di utilizzare delle nocciole intere che tosterete e macinerete una volta raffreddate...farà la differenza. La preparazione è semplice e veloce.
Godeteveli!



                                                             

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Ingredients for 98 sticks (6 cm long) (please find my changes in red)
500 g sugar
2 teaspoons homemade powdered vanilla sugar (eventually 1 teaspoon natural vanilla extract)
4 eggs (medium) (I've used large and had to add 10 tablespoon extra flour
400 g ground hazelnuts (I've preferred  to toast mine first and ground them once cooled)
300 g all-purpose flour (220 g spelt four + 80 g whole spelt + 10 tablespoons if using large eggs!)
3 tablespoons cocoa powder (4 tablespoons)
1-2 teaspoons ground cinnamon (2 teaspoons)
1/2 teaspoon clove powder or 2 tablespoons Kirsch (1/2 teaspoon clove powder)
1/8 teaspoon sea salt and vanilla (or salt)

Ingredienti per 98 bastoncini (di 6 cm di lunghezza)
500 g zucchero
2 cucchiaini di zucchero in polvere vanigliato (fatto in casa) (ev. utilizzare 1 cucchiaino d'estratto naturale di vaniglia)
4 uova medie (ho utilizzato 4 uova grandi e ho dovuto aggiungere 10 cucchiai di farina)
400 g nocciole macinate (ho preferito utilizzare nocciole intere, tostarle e macinarle)
300 g di farina (220 g di farina di spelta/farro + 80 g di farina di spelta/farro integrale + 10 cucchiai di farina in più, avendo utilizzato uova grandi)
3 cucchiai di cacao in polvere (4 cucchiai)
1-2 cucchiaini di cannella (2 cucchiaini)
1/2 cucchiaio di chiodi di garofano in polvere o 2 cucchiai di Kirsch (1/2 cucchiaio di chiodi di garofano in polvere)
1/8 cucchiaino (un pizzico) di sale marino vanigliato (o sale)



Directions: 
Beat the sugar, the powdered vanilla sugarthe salt and eggs until foamy. 
Knead together with the hazelnuts, flours, cocoa powder, cinnamon and clove powder (Sift together the flours, cocoa powder, cinnamon and clove powder first. Add the flour mixture to the egg batter, then the hazelnuts. First knead with the paddle attachment, then with the dough hook. The dough will be a bit sticky. If it is too sticky, add some more flour).
Sprinkle some sugar on your working surface and roll the dough to finger thickness.

Cut these into 5 to 6 cm long pieces, then lightly flatten them and make grooves with a knife (picture 1).
Line a baking sheet (or two) with parchment paper.
Bake (in the preheated oven) for 10 to 15 minutes (12 minutes) at 180°C. Don't let them get too dark, or they'll become a bit bitter.
Let them cool on the baking sheet for a couple of minutes before transferring on a wire rack to cool completely (picture 2)

Those who do not like cinnamon can replace the cinnamon and the clove powder with 2 tablespoons of Kirsch: the cinnamon sticks will then become Basel kirsch sticks.

Procedimento: 
Sbattere a schiuma le uova con lo zucchero, lo zucchero in polvere vanigliato e il sale. 
Incorporare le nocciole, la farina il cacao e le spezie e lavorare per ottenere un impasto omogeneo (setacciare le farine con il cacao e le spezie. Aggiungere la miscela di farina al composto di uova poi le nocciole. Dapprima mescolare con la frusta a foglia, poi con la frusta a gancio. L'impasto sarà leggermente appiccicoso. Aggiungere, poco alla volta, altra farina se dovesse essere troppo appiccicoso).
Cospargere il piano di lavoro con un po' di zucchero e formare dei rotolini dallo spessore di un dito. 
Tagliarli a 5 o 6 cm di lunghezza, appiattirli leggermente e incidere con un coltello (foto 1).
Munite una teglia (o due) con carta da forno.
Cuocere a 180°C (nel forno preriscaldato) per 10-15 minuti (12 minuti). Non lasciateli diventare troppo scuri o diventeranno amarognoli.
Lasciar raffreddare nella teglia per un paio di minuti prima di trasferire su una griglia. Lasciar raffreddare completamente (foto 2).
Chi non gradisse la cannella, può sostituire la cannella e i chiodi di garofano con 2 cucchiai di Kirsch, trasformando così i bastoncini alla cannella di Basilea in bastoncini al Kirsch di Basilea


Recipe adapted from: "Baking with Swiss Farm Women", Ricetta tratta e adattata da: " Ricette dal Forno, Con le Contadine Svizzere"  

Recipe index "Made in Switzerland", please click here.
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Contact Swiss Farm Women Organisation, Basel: Contatto Associazione Contadine Svizzere, Basilea: Bäuerinnen-Vereinigung beider Basel: Antonia Rudin, 4417 Ziefen, Switzerland  am.rosenmatt@freesurf.ch




I've submitted this recipe to: 
Made with Love Mondays, hosted by Javelin Warrior




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3 comments:

  1. Wow - these look really tasty. I think one or two would go beautifully with my cup of coffee :-)

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  2. These sound delicious! I'm a big fan of cinnamon anything coated in cinnamon sugar is a must-eat for me :) Thanks so much for sharing!

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