Apr 10, 2013

Healthy Whole Spelt Soft Bread - Salutari Soffici Panini al Farro Integrale

   POST 200
   English / Italiano                                                 

I've spent whole Saturday baking for and with the children. They had such a great fun creating different shapes and learning new techniques... and I could for a moment stop being depressed about the weather was cold and foggy and rainy... AGAIN!
This yummy dough is easy to work with and quite healthy, thanks to the whole spelt flour, the flax seeds and the reduced amount of butter. 
By the way, did you notice that this is my post nr. 200? Hope you've also loved my other recipes.

Con i bimbi abbiamo trascorso un sabato creativo facendo panini e treccine di pane. Loro si sono divertiti un mondo a sperimentare nuove tecniche ed io per un attimo ho potuto evitare di pensare a questo tempo che più che grigio, freddo e piovoso non è... Ma la primavera?
E' molto facile lavorare con questo impasto che grazie alla farina di farro integrale, ai semi di lino macinati e alla riduzione di burro, è veramente buono e salutare. 
Tra l'altro, avete notato che questo è il mio post nr. 200? Spero abbiate gradito anche le mie altre ricette. 


Ingredients for two breads of about 800 g or 16 rolls
50 g of butter, melted and cooled
80 g of plain yoghurt
400 g whole spelt flour
100 g ground flax seeds (re-ground)
500 g all-purpose flour
20 g of fresh yeast (in Switzerland corresponds to 1/2 cube)
500 ml of lukewarm milk (25-30 °C)
30 g of honey (if you want them sweet, add more sugar or honey. With 30 g they aren’t sweet)
1 egg, beaten
1 tablespoon vanilla sea salt (or salt)
Cream (15% fat) or eggwash (yolk diluted with milk) for brushing

Directions:
Melt the butter, let it cool, add the yogurt and mix well.
In the bowl of your stand mixer, sift the whole spelt flour, all-purpose flour and re-ground flax seeds (I turned them to powder).
In a bowl, crumble 20 g of fresh yeast (in Switzerland it corresponds to 1/2 cube) and dissolve it in the lukewarm milk (about 25-30 °C). Then add the honey and mix well.
Pour the yeast mixture over the flours and knead on low speed with the dough hook for about twenty seconds, then add the butter/yoghurt mixture.
Knead for 3 minutes, then add the salt and mix at medium speed for about 10-12 minutes. The dough will be slightly sticky, but do not add more flour.
Shape into a ball, place it in a large bowl (if you want to oil it, do it. I didn’t do it), cover and let rise until it has doubled in volume, about 1 ½ hours.
Place the dough onto a lightly floured surface and fold it a couple of times. Then divide it into the desired portions  (I make more or less 100 g portions) makes rolls or form two loaves/ braids.
Place on a baking sheet lined with parchment paper and brush with cream or eggwash, then let rise for 20-40 minutes (it took me 25 minutes) before baking in the preheated oven at 200°C (180 °C if ventilated) for about 20-25 minutes for the rolls or 40-45 minutes for the loaves (they will be ready when the internal temperature reaches 93 °C).
Allow to cool on a rack.




Please find here the instructions how to make a 4 strand braid:

Qui trovate le istruzioni come fare una traccia a 4 capi:





Ingredienti per 2 trecce da circa 800 g o 16 panini
50 g di burro fuso e raffreddato
80 g di yogurt bianco
400 g farina di farro integrale
100 g semi di lino rimacinati
500 g di farina 00
20 g di lievito di birra fresco (in Svizzera corrisponde a mezzo cubetto)
500 ml di latte tiepido (25-30°C)
30 g di miele (se li desiderate dolci, aggiungere più miele o zucchero. Con 30 g non sono dolci)
1 uovo sbattuto
1 cucchiaio di sale marino vanigliato (o sale)
Panna da cucina (15% grasso) o un tuorlo diluito con un po’ di latte per spennellare

Procedimento:
Fare fondere il burro, lasciarlo raffreddare, aggiungere lo yogurt e mescolare bene.
Nella ciotola della vostra planetaria, setacciare la farina di farro integrale, la farina 00 e i semi di lino ri-macinati (ho rimacinato i semi di lino macinati acquistati fino a renderli in polvere).
In una ciotola sbriciolare 20 g di lievito di birra fresco (in Svizzera corrisponde a mezzo cubetto) e scioglierli nel latte tiepido (circa 25-30°C). Poi aggiungere il miele e mescolare bene.
Munire la planetaria di frusta a gancio (vedi fondo blog x riconoscere le fruste) e mescolando bassa velocità versare sulla farina dapprima la miscela di lievito e dopo una ventina di secondi la miscela burro+yogurt.
Impastare per circa3 minuti, dopodiché aggiungere il sale ed impastare a velocità media per circa 10-12 minuti. L’impasto risulterà leggermente appiccicoso, ma non aggiungete altra farina.
Formare una palla, posarla in una grande ciotola (se desiderate oliarla, fatelo. Io non l’ho fatto), coprire e lasciare lievitare fino a quando non abbia raddoppiato di volume, 1 ½ ore circa.
Versare l’impasto su una superficie leggermente infarinata, fare un giro di pieghe e dividerlo nelle porzioni desiderate (io faccio delle porzioni da circa 100 g) e formare i panini,  o due trecce o pagnotte. Adagiarli su una teglia coperta da carta da forno.
Spennellare con panna o la miscela di tuorlo/latte e lasciar lievitare per altri 20-40 minuti (a me ne sono bastati 25) prima di infornare nel forno preriscaldato a 200°C (180°C se ventilato) e cuocere i panini per 20-25 minuti, le trecce per 40-45 minuti. Saranno pronti quando la temperatura interiore avrà raggiunto i 93°C.
Lasciar raffreddare su una grata. 





I've submitted this recipe Bake your Own Bread and
to: 
Made with Love Mondays, hosted by Javelin Warrior

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2 comments:

  1. This is delicious and beautiful! I'm so intrigued by the use of yogurt to keep it moist and I love how versatile the dough can be for different shapes and types of bread... Thanks so much for sharing!

    ReplyDelete
  2. I have such a wonderful time baking with my daughter and although we haven't yet attempted to make bread I know she would have a great time if I make these cute turtles for her!
    Thanks for sharing and for linking up to this month #bakeyourownbread

    ReplyDelete

MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

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