Mar 26, 2013

3 Spätzle: Nature, Tomato, Spinach - 3 Spätzle: al Naturale, Pomodoro, Spinaci

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If you live in Switzerland (or Germany, Alsace, Tirol, Trentino-Alto Adige) you know them well; you know how delicious and versatile they are and how quickly they can be prepared...all you need are eggs, flour, milk, water and salt, what reminds me of pancake's ingredients.
When I make Spätzle from scratch, I make a huuuuge amount at a time and deep freeze them (I'm talking about 10-15 kg, portioned! Last time I hit my record: over 20 kg). I've found out that if I make 1 or 15 kg the mess I leave behind is almost the same...Messy me!
Spätzle are almost as essential as air in our family :-) 
(or something like that!)

12.10.2014 Update: Autumn has arrived and with it the desire to eat spätzle. Today I've refilled our freezer and made something like 10 kgs of spätzle but this time I dared replace some of the flour with home-milled 6-grain flour and the result was excellent: we didn't noticed it...LOL! Who needs 100% white and not-that-healthy flour?!!
Please see the recipes for the details.




6-grain: 
Wheat
Rye
Spelt
Barley
Oat 
Millet



Gli spätzle (gnocchetti a base di uova, farina, latte, acqua e sale) sono conosciutissimi in Svizzera, Germania, Alsazia, Tirolo e Trentino-Alto Adige.
Sono deliziosi, velocissimi da preparare e la loro pastella è molto versatile. Al "sapore nature" basta aggiungere un'altro alimento per ritrovarsi con un piatto multicolore-multisapore :-)
Quando li preparo, ne faccio tantissimi: sto parlando di 10-15 kg alla volta (poco tempo fa ho battuto il mio record : più di 20 kg) per poi congelarli in porzioni da 600-700 grammi e averne sempre a portata di mano.
E poi ho notato che a farne pochi o tanti, alla fine, la cucina è sempre caotica (mea culpa!).
Nella nostra famiglia, gli spätzle sono quasi essenziali come l'aria :-)
(per non esagerare!)

12.10.2014 Update: E' arrivato l'autunno e con lui la voglia di Spätzle. E così oggi ho riempito il congelatore preparandone ben 10 kg. Questa volta però ho "osato" sostituire parte della farina di frumento con farina ai 6 cereali macinata in casa e il risultato è stato strepitoso: la sostituzione non si è notata... :-)
In conclusione, gli spätzle di sola farina bianca poco salutare non li preparerò più.
Per le dosi, vogliate leggere le ricette.
 




6 cereali: 
frumento
segale
farro
orzo
avena
miglio





Ingredients for 4 persons (double the ingredients if it's a main dish):
Spätzle,  basic recipe (source Betty Bossi)
250 g all-purpose flour
50 g semolina
(or 200 g all-purpose + 100 g of spätzle flour. I’ve also made with 300 g all purpose flour and they are good. However my favorite version is the one with semolina)
¾ teaspoon salt
75 ml of water
75 ml of milk
3 eggs (medium size)
Boiling, salted water 

12.10.2014:  Update
100 g all-purpose flour 
100 g 6-grain flour home milled
100 g spätzle flour
¾ teaspoon salt
100 ml of water
100 ml of milk
3 eggs (large size)
Boiling, salted water  

Directions:
In a large bowl mix the flours with the salt.
In another bowl briefly beat the eggs and add the water and milk.
Pour the egg mixture over the flours and whisk vigorously until the batter becomes shiny, with large air bubbles.
PS: I always use my Stand Mixer with paddle attachment.
Cover the bowl and let stand for 30 minutes.

Ingredienti per  4 persone (raddoppiate le dosi se è il piatto principale)
Spätzle al naturale (fonte: Betty Bossi)
Ingredienti:
250 g farina di frumento
50 g di semolino
(oppure 200 g di frumento + 100 g di farina per Spätzle . Li ho già anche preparati con 300 g farina di frumento. La mia versione preferita resta comunque quella con il semolino)
¾ cucchiaini di sale
75 ml di acqua
75 ml di latte
3 uova (media grandezza)
Acqua salata bollente 

12.10.2014:  Update
100 g farina di frumento
100 g farina ai 6 cereali macinata in casa
100 g farina per spätzle
¾ cucchiaini di sale
100 ml di acqua
100 ml di latte
3 uova (grandi)
Acqua salata bollente 

Procedimento:
In una grande ciotola mescolare la farina con il sale.
In un’altra ciotola sbattere brevemente le uova e aggiungere l’acqua e il latte.
Versare la miscela di uova sulla farina e sbattere energicamente fino a quando la pastella non diventi lucida e con bolle d’aria.
PS: Consiglio di lavorare con il robot da cucina, frusta a foglia.
Coprire la ciotola e lasciar riposare per 30 minuti.


♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Spätzle with tomato
200 g all-purpose flour
50 g of semolina
2 eggs
2 or 3 tablespoons of tomato paste
80-90 ml of water
½ teaspoon of salt

12.10.2014:  Update 
130 g all-purpose flour
130 g 6-grain flour home milled
50 g spätzle flour
2 eggs
100 ml tomato & basil sauce 
115 ml of water 
3/4 teaspoon of salt 
1/2 - 1 teaspoon dried herbs for pizza 

Directions:
In a large bowl mix the flour with the salt.
In another bowl beat the eggs briefly, add the tomato paste and water and mix well.
Pour the egg mixture into the flour and whisk vigorously until the batter becomes shiny, with large air bubbles.
PS: I always use my Stand Mixer with paddle attachment.
Cover the bowl and let stand for 30 minutes. 

Spätzle al pomodoro
200 g farina di frumento
50 g di semolino
2 uova
2 - 3 cucchiai di concentrato di pomodoro
80-90 ml di acqua
½ cucchiaino di sale 

12.10.2014:  Update
130 g farina di frumento
130 g farina ai 6 cereali macinata in casa
50 g farina per spätzle
2 uova
100 ml salsa di pomodoro e basilico
115 ml di acqua
3/4 cucchiaino di sale 
1/2 - 1 cucchiaino erbette aromatiche per pizza

Procedimento:
In una grande ciotola mescolare la farina con il sale.
In un’altra ciotola sbattere brevemente le uova, aggiungere il concentrato di pomodoro e l’acqua e mescolare bene.
Versare la miscela di uova sulla farina e sbattere energicamente fino a quando la pastella non diventi lucida e con bolle d’aria.
PS: Consiglio di lavorare con il robot da cucina, frusta a foglia.
Coprire la ciotola e lasciar riposare per 30 minuti.


♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Spätzle with spinach
100 g all-purpose flour
50 g of semolina
2 eggs
150 g of chopped spinach,  seasoned, thawed
Water: using thawed chopped and seasoned spinach I  did not have to add more water. Should your batter be too stiff, please add a bit of water .
If you prepare them with fresh chopped spinach, do not forget to season them.
Salt: using thawed chopped and seasoned spinach I did not have to add extra salt

12.10.2014:  Update
100 g all-purpose flour
100 g 6-grain flour home milled
50 g of semolina
2 eggs
pinch of salt (so little salt since my spinach were seasoned)
1/4 teaspoon mace
150 g of chopped spinach,  seasoned, thawed
Water: using thawed chopped and seasoned spinach I  did not have to add more water. Should your batter be too stiff, please add a bit of water .
If you prepare them with fresh chopped spinach, do not forget to season them.


Directions:
In a large bowl mix the flour with the salt.
In another bowl beat the eggs briefly and add the spinach.
Pour the egg mixture into the flour and whisk vigorously until the batter becomes shiny, with large air bubbles. If the batter becomes too thick, add a little water.
PS: I always use my Stand Mixer with paddle attachment.
Cover the bowl and let stand for 30 minutes.

Spätzle agli spinaci
200 g farina di frumento
50 g di semolino
2 uova
150 g di spinaci tritati conditi scongelati
Acqua:  utilizzando gli spinaci tritati conditi scongelati non ho dovuto aggiungere altra acqua. Se l’impasto dovesse risultare troppo duro, aggiungerne poco alla volta.
Se li preparate con spinaci freschi tritati, condite a piacimento.
Sale: utilizzando gli spinaci tritati conditi scongelati non ho dovuto aggiungere sale

12.10.2014:  Update
100 g farina di frumento
100 g farina ai 6 cereali macinata in casa
50 g di semolino
2 uova
pizzico di sale (ho utilizzato poco sale poiché gli spinaci erano già conditi)
1/4 cucchiaino di macis
150 g di spinaci tritati conditi scongelati
Acqua:  utilizzando gli spinaci tritati conditi scongelati non ho dovuto aggiungere altra acqua. Se l’impasto dovesse risultare troppo duro, aggiungerne poco alla volta.
Se li preparate con spinaci freschi tritati, condite a piacimento.

Procedimento:
In una grande ciotola mescolare la farina con il sale.
In un’altra ciotola sbattere brevemente le uova e aggiungere gli spinaci.
Versare la miscela di uova sulla farina e sbattere energicamente fino a quando la pastella non diventi lucida e con bolle d’aria. Se la pastella dovesse essere troppo densa, aggiungere un pochino d’acqua.
PS: Consiglio di lavorare con il robot da cucina, frusta a foglia.
Coprire la ciotola e lasciar riposare per 30 minuti.

Cooking:
Fill a large pot with water (up to 10 cm from the rim) and bring to boil. Add as much salt as you wish (like when you cook your pasta)  (photo 1).
Place the spätze gear on the pot and fill its tank with the batter (photo 2).
Move the tank forward and back: small chunk of batter will fall into the water and go to the bottom of the pot. The quickest you move the tank, the smallest the spätzle will be.
When they are done, the spätzle will come to the surface. Fish them out with a slotted spoon (usually you should do this the moment they reappear, but I prefer to wait another 30 seconds, so that they get larger) and pour them into a bowl and
   a) if you eat them right away, keep them warm, and add a little extra virgin olive oil to prevent sticking and stir gently.
   b) if you want to freeze them, cool them under the water, add a little of extra virgin olive oil to prevent sticking (photo 4) and pour them  - mixed  or divided by taste - into freezing bags  (my portions are about 600-700 g) (photo 5).
Before proceeding with the next "load", make sure the water boils.

How we do like them?
I sauté a chopped onion with a little olive oil, add the Spätzle (thawed) and cook them for a few minutes.
A handful of grated cheese on top …that’s it!

PS: This autumn I'm going to prepare Pumpkin Spätzle. Stay tuned!

Cottura:
In una grande pentola portare ad ebollizione tanta acqua (la mia la riempio fino a circa 10 cm dal bordo) e salarla a piacimento (foto 1).
Appoggiare la macchinetta per Spätze sulla pentola e riempire il serbatoio con la pastella 
(foto 2).
Muovere il serbatoio avanti e indietro: i pezzettini di pastella cadendo nell’acqua andranno dapprima sul fondo per poi risalire (foto 3)
Per spätzle piccolini, muovere velocemente il serbatoio. Per spätzle più grandicelli, muovere più lentamente. Provate le due varianti e scegliete la vostra preferita.
Una volta in superficie (c’è chi lo fa immediatamente. Io attendo ancora una trentina di secondi per farli gonfiare), ripescarli con una schiumarola, versarli in una ciotola e
  a) se li mangiate subito, manteneteli al caldo, aggiungendo un pochino di olio d'oliva extra vergine per evitare che si incollino e mescolate delicatamente
  b) se li volete congelare, raffreddateli sotto l’acqua, aggiungete un pochino d' olio di oliva extra vergine per evitare che s’incollino (foto 4) e versateli nei sacchetti per congelazione, misti oppure divisi per gusto (le mie porzioni sono di circa 600-700) (foto 5): .
Prima di procedere con il prossimo “carico”, assicurarsi che l’acqua bolla.

Così piacciono a noi:
Faccio rosolare una cipolla con un poco olio d’oliva, aggiungo gli Spätzle (scongelati) e li cuocio per qualche minuto.
Una bella manciata di formaggio grattugiato e via!

PS: Quest'autunno preparerò degli Spätzle alla Zucca: restate sintonizzati ;-)


I've submitted this recipe to: 
Made with Love Mondays, hosted by Javelin Warrior

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5 comments:

  1. I love spatzle but hardly ever make it. I love how you made different flavored spatzle. You've inspired me to make some soon. Yours look delicious!!!
    Renee - Kudos Kitchen

    ReplyDelete
  2. So impressed that you made three flavors!

    ReplyDelete
  3. Wow - I love all of your flavors and I can't believe that you make so many at a time. But you are right, if you are going to make the mess, then you might as well get more for your effort.
    I had never thought to freeze them such a great idea.
    Beautifully done!

    ReplyDelete
  4. I've never tried to make spatzle before, but I'm so impressed that you make 3 different versions! They all sound delicious and it's much simpler than I thought to make... Thanks so much for sharing!

    ReplyDelete

MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

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