Feb 28, 2013

Corn Whole Wheat Bread with Raisins - Pane Integrale al Mais e Uvetta


    English / Italiano
This bread makes a delicious breakfast bread. Fresh or toasted! It's easy to prepare and the addition of whole wheat flour and substitution of part of the butter (you won't notice it) makes it even healthier. Enjoy!
Questo pane è perfetto per la colazione, sia fresco che tostato! E' molto semplice da preparare e grazie alla farina integrale e la sostituzione di una parte di burro è ancora più salutare! Buon Appetito!

THE DOUGH
Ingredients:
150 g corn flour (Masa Harina: very finely ground, almost the same texture as all-purpose flour)
250 g unbleached all-purpose flour  
100 g whole-wheat flour
3 tablespoon sugar (or more if you like it sweet)
1 tablespoon powdered malt
1 pinch saffron (I like it better without)
2 1/2 teaspoons (7g) instant active dry yeast 
1 1/2 teaspoons salt
100 ml lukewarm water              
100 ml lukewarm milk 
20 g melted butter + 30 g plain yoghurt (or 50 g melted butter)
1 teaspoon pure vanilla extract (if you like it vanillous)
75 g raisins (or dried cranberries)           

THE EGG WASH
Ingredients:
1 egg yolk
1 tablespoon milk
2 teaspoons sugar (optional)

In the bowl of your stand mixer sift: the flours, the sugar, the malt, saffron and instant yeast.
In a glass combine water, milk, melted butter and yoghurt and pour it into the dry ingredients. Knead with the kneading hook for a couple of minutes.
(Or pour the water on the corn flour, mix and let rest for about 20 minutes. After that combine the corn flour with the dry ingredients).
Let rest for about 5 minutes letting the flours absorb some of the water. Add the salt.
Continue kneading for 10 minutes, clearing the sides of the bowl if necessary, then add the raisins.
Form a ball and place it into a clean container (if you wish you can lightly oil it – I did not), cover with a lid or plastic wrap and let rise until it has doubled in size (60-90 minutes).
Transfer the dough into a floured surface, gently pat it down to flatten, fold it over and form a ball (or any shape you wish).
Cover the dough with plastic wrap and let rise again, about 45-60 minutes. In the meantime don’t forget to preheat the oven to 200°C.
Brush with the egg/milk/sugar mixture and score the loaf  with a sharp knife (4-5 cuts, about 2 cm deep)
Bake it for 40-50 minutes in the lowest part of the preheated oven.
The bread is ready when it reaches 93°C (200°F) in the center (use an instant thermometer).


L'IMPASTO
Ingredienti:
150 g di farina di mais (finissima – non quella per polenta)
250 g di farina di frumento
100 g di farina integrale di frumento
3 cucchiai di zucchero (potete aumentare se lo preferite più dolce)
1 cucchiaio di malto in polvere
1 pizzico di zafferano (se non amate lo zafferano, non mettetelo)
2 1/2 cucchiaini (7g) di lievito secco istantaneo 
1 1/2 cucchiaini di sale
100 ml di acqua tiepida
100 ml di latte tiepido
20 g di burro fuso + 30 g di yogurt bianco (o 50 g di burro fuso)
1 cucchiaino d'estratto di vaniglia (se lo amate vaniglioso)
75 g di uvetta (o cranberries secchi)

GLASSATURA
Ingredienti:
1 tuorlo
1 cucchiaio di latte
2 cucchiaini di zucchero (facoltativo)

Nella ciotola della vostra planetaria setacciate: le farine, lo zucchero, il malto, lo zafferano e il lievito.
In un grande bicchiere mescolare 
l'acqua, il latte, il burro fuso, yogurt, versare sugli ingredienti secchi e impastare con la frusta a gancio per un paio di minuti.
(Alternativa: versare l'acqua sulla farina di mais, lasciare assorbire una ventina di minuti. Dopodiché mescolare la farina di mais con gli altri ingredienti secchi)
Lasciare riposare per circa 5 minuti, affinché le farine assorbano parte dell'acqua. Aggiungere il sale.
Continuare ad impastare per 10 minuti (se necessario raschiare i lati della ciotola), quindi aggiungere l'uvetta.
Formare una palla e metterla in un contenitore pulito (leggermente unto d’olio se lo desiderate – io non l'ho fatto), coprire con un coperchio o con pellicola trasparente e lasciare lievitare fino a quando non abbia raddoppiato di volume (60-90 minuti).
Trasferire l'impasto su un piano infarinato, appiattire delicatamente, piegare i bordi verso il centro e formare una palla (o la forma che più preferite).
Coprire con pellicola trasparente e lasciare lievitare di nuovo per circa 45-60 minuti. Nel frattempo, non dimenticate di preriscaldare il forno a 200 °C.
Spennellare con la miscela di uova / latte e fare 4-5 intagli di 2 cm di profondità con un coltello affilato.

Cuocere per 40-50 minuti nella parte bassa del forno preriscaldato.
Il pane è pronto quando raggiunge 93 °C (200 °F) nel centro (usare un termometro istantaneo)



I've submitted this recipe to:
Made with Love Mondays, hosted by Javelin Warrior


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8 comments:

  1. Love those butter curls! The bread looks great. Brilliant to use a little yogurt! Many times I'll sub in some olive oil for butter.

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    1. Thank you so much Tanna. I've made 10 breads, sliced and deep frozen them. Ready for be toasted at breakfast.
      As for the butter curls I had to laugh aloud: saving the butter in the recipe and then spreading THAT MUCH on a slice... IHIH

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  2. What an intriguing recipe - I've never combined corn with whole wheat and raisins before. It looks delicious and I love the final shape of the bread... And I have to agree, those butter curls are so cute! Thanks so much for sharing...

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    Replies
    1. Thank you Javelin,
      We share the same love and passion: baking and cooking from scratch.

      Delete
  3. Oh, your butter curls look awesome on your bread!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you so much yummychunklet.
      You are the TOP commenter and I'm always so glad to see you've been visiting me.

      Delete
  4. Oh I love this bread! It would be great to have a slice right now with a touch a butter, not that one would need it. Need to give this a try. Thanks for sharing it over at Made With Love so I could find you. :)

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    Replies
    1. Welcome to my blog, dear mjskit
      nd thank you so much for your lovely words.

      Delete

MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

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