Feb 27, 2013

Assyrian Spinach Pies - Fagottini agli Spinaci

    English / Italiano

CONGRATULATIONS on your 5th anniversary, dear "Bread Baking Babes"
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
CONGRATULAZIONI per il vostro quinto anniversario, care "Bread Baking Babes"!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥


"Bread Baking Babe" Tanna of "My Kitchen in Half Cups" has chosen and elaborated this delicious recipe (originally from A Baker's Odyssey: Celebrating Time-Honored Recipes from America's Rich Immigrant Heritage by Greg Patent - see bottom) to celebrate the 5th anniversary of her amazing baking group.
I've been a buddy since last May and haven't lost a recipe so far... You know, when I grow up, I'd like to be a Babe :-)


I would have loved to taste the mahalab, an aromatic spice made from the seeds of a species of cherry, used for centuries in the Middle East, but I just could not find it anywhere (however I did not give up the "hunt" - I know, someday I'll have it in my hands) and therefore I did replace it with 3/4 teaspoon of cardamom as Babe Jamie kindly suggested.

The dough is great to work with, very versatile and extremely delicious.
Tanna added some crushed flax seeds and so did I (thank you so much Tanna - before "meeting" you I didn't even know they existed (crushed!): oh poor me!!!).
I really should use flax seeds more often when baking bread: they bring a touch of health. Well, I'll make sure to "incorporate" them into my "new year resolution 2013" list.


The filling is ... well, baking with pomegranate, nuts, spinach and feta: what an interesting delicious combo! I love tasting recipes from around the world: there's so many combinations I'd never dream of!
Well: roll up your sleeves and get started if you wish to have it for dinner :-)



"Bread Baking Babe" Tanna di "My Kitchen in Half Cups ha scelto ed elaborato questa deliziosa ricetta dell’Assiria (tratta dal libro A Baker's Odyssey: Celebrating Time-Honored Recipes from America's Rich Immigrant Heritage by Greg Patent - vedi fondo pagina) per celebrare il 5° anniversario del suo incredibile gruppo di panificazione.
E’ dallo scorso mese di maggio che sono una loro “Buddy” (amica) e le seguo con molto interesse e piacere: ogni ricetta che ho preparato sino ad ora è risultata squisita. 
PS: Da grande voglio essere una “Babe” ;-) 

Mi sarebbe tanto piaciuto poter assaggiare il mahalab, una spezia aromatica a base di semi di una specie di ciliegia, utilizzato da secoli in Medio Oriente, ma non sono riuscita a trovarlo e quindi, grazie al suggerimento della Babe Jamie, l’ho sostituito con del cardamomo. Comunque la caccia al mahalab continua…

L'impasto è facile da lavorare, molto versatile e veramente delizioso.
Ho seguito il suggerimento di Tanna di aggiungere semi di lino macinati all’impasto e dovrei proprio ricordarmi di integrarli più spesso nel pane fatto in casa: un tocco salutare in più non può che far del bene!
PS: grazie Tanna, prima di "conoscerti" non sapevo nemmeno che esistessero  i semi di lino macinati: oh povera me!

La farcitura è ottima: una miscela di chicchi di melograno, noci, spinaci e feta: che combinazione interessante e deliziosa!
Adoro testare e degustare le ricette del mondo: ci sono così tante combinazioni speciali!
Bene: è ora di rimboccarsi le maniche e mettersi al lavoro! A presto!

  The FILLING  / La FARCITURA

Ingredients:
1 large yellow onion, chopped
2 tablespoons extra-virgin olive oil to sauté onion 
  + 3 tablespoons to filling mix
1 pound (450 g) cleaned baby spinach, coarsely chopped
120 grams chopped walnuts
1 pomegranate, the seeds
200 g crumbled feta cheese
1/3 cup lemon juice
salt & ground pepper
Olive oil for brushing (or spraying)
Plain yogurt for serving

Directions:
Heat the olive oil and cook the chopped onion until nicely caramelized. Allow to cool.
Chop the spinach and mix with the chopped walnuts, the pomegranate seeds, the crumbled feta, the lemon juice and the olive oil. Add the sautéed onions, mix (I’ve used my hands) and adjust the taste with a pinch of salt and pepper. Set aside.

Ingredienti:
1 grossa cipolla, tritata
2 cucchiai di olio extra vergine di oliva per rosolare la cipolla
   + 3 cucchiai per la farcitura
450 g  di spinaci, tritati grossolanamente
120 grammi di noci tritate
1 melograno, i chicchi
200 g di formaggio feta, sbriciolato
80 ml di succo di limone
sale e pepe
olio d'oliva per spennellare 
Yogurt al naturale, per accompagnare

Procedimento:
Scaldare l'olio d'oliva e cuocere la cipolla tritata finché non sia dorata. Lasciare raffreddare.
In una ciotola mescolare gli spinaci tritati con le noci tritate, i chicchi di melograno, la feta sbriciolata, il succo di limone e l'olio d'oliva. Aggiungere le cipolle raffreddate e mescolare bene (ho usato le mani). Condire a piacimento con sale e pepe. Mettere da parte.

                     The DOUGH / L'IMPASTO

Ingredients:
1 tablespoon active dry yeast (7 g)
1/2 teaspoon ground mahlab (I’ve used ¾ teaspoon cardamom)
3 cups (420 g) unbleached all-purpose flour (plus more for kneading)
2 cups (280 g) whole wheat flour  
3 tablespoons ground flax (Tanna’s delicious addition, you are free to leave it out - but don't!)
1 tablespoons granulated sugar (increase to 2 tablespoons, if wished)
1 tablespoon powdered malt extract (optional)
2 teaspoons salt
2 cups (480 ml) warm water (105°F-115°F / 40°C - 46°C)
1/3 cup (80 ml) olive oil

Directions:
In the bowl of your stand mixer, whisk together the dry ingredients (but not the salt, not yet):  yeast, flax seeds, mahlab or cardamom, flours, sugar, malt extract.
In another bowl, mix together the lukewarm water and the olive oil, pour it into the dry ingredients and knead with the dough hook until the dough gathers into a rough ball.
Let rest for 5 to10 minutes, letting the flour absorb some of the water.
Add the salt and go on kneading for about 5-8 minutes, until the dough becomes smooth, elastic, soft and slightly sticky.
Transfer the dough into a rising container (no need to lightly oil it – but if you wish, please do so), cover with the lid and allow the dough to double in volume, about 60-90 minutes: if you press a finger into the dough and release it, a depression should remain and it’s ready for the next step.
Divide the dough into 24 pieces (about 2 oz / 52g each) and form 24 balls. Allow to rest for about 30 minutes, so they will be easier to roll out.


Ingredienti: 
1 cucchiaio di lievito secco attivo (7 g) 
1/2 cucchiaino di mahlab in polvere (ho usato ¾ cucchiaino di cardamomo) 
420 g di farina (più altra per impastare) 
280 g farina di grano integrale 
3 cucchiai di semi di lino macinati (non necessari ma un’ottima idea di Tanna) 
1 cucchiaio di zucchero semolato (potete aumentare anche a 2) 
1 cucchiaio di estratto di malto in polvere (facoltativo) 
2 cucchiaini di sale 
480 ml di acqua calda (40°C - 46°C) 
80 ml di olio d'oliva 


Procedimento:
Nella ciotola della planetaria, mescolare assieme gli ingredienti secchi (ma non il sale, non ancora): il lievito di birra, i semi di lino, il mahlab o cardamomo, le farine, le zucchero, e l’estratto di malto.
In un'altra ciotola, mescolare assieme l'acqua tiepida e l'olio d'oliva e versare sugli ingredienti secchi. Impastare per qualche minuto con la frusta a gancio fino a quando l’impasto non si sia amalgamato e leggermente solidificato.
Lasciar riposare per 5-10 minuti. Durante questo tempo la farina assorbirà parte dell’acqua.
Aggiungere il sale e continuare a impastare per circa 5-8 minuti, fino a quando l'impasto non sia diventato liscio, elastico, morbido e leggermente appiccicoso.
Trasferire l'impasto in un contenitore per la lievitazione (non c'è bisogno di oliarlo leggermente - ma se lo desiderate, fatelo), coprire con il coperchio (o carta trasparente e canovaccio) e lasciare lievitare l’impasto per 60-90 minuti, finché non abbia raddoppiato di volume.
Dividere l’impasto in 24 pezzi di circa 50-55 g e formare 24 palline. Coprire e lasciar riposare per una trentina di minuti per facilitare la stesura.

The SHAPING / LA FORMA
Working one dough piece at a time, roll the dough into a 6 inch circle.
I highly recommend to watch this video as it will give you the best idea of shaping. 
Lavorando una pallina alla volta, stenderla in un cerchio di circa 15 cm.
Questo video vi sarà di grande aiuto per capire come dare loro la forma triangolare:



Or you could try the recipes directions:
“Pile 1/2 cup of the filling, loosely measured, onto the center of the circle, leaving about 1 inch of dough exposed all around. Brush the exposed dough lightly with water. Imagining the circle to be a clock, lift up the edges of dough at the 10 o’clock and 2 o’clock positions to cover the top part of the filling and pinch firmly to seal, going all the way to 12 o’clock. Lift the 6 o’clock position of dough to meet in the center and pinch the two edges firmly to seal. The seams will look like an inverted Y. Set the pie on one of the prepared sheets."
(I’ve told you the video were easier to understand, didn’t I?)

Once your baking sheet is filled with six pies, spray/brush them with olive oil (or a mixture of olive oil/ butter) and bake them for about 25 to 30 minutes at 375°F (190°C).
While the first sheet is baking, prepare the second sheet and bake when the first sheet is done.
Serve warm or at room temperature with plain yoghurt. 

Freezing:
You can freeze these pies after baking. After they have cooled, wrap each pie individually in freezer wrap and then place them in a freezer bag. Thaw individually in the wrapping, and then bake at 350°F (175°C) for 10 minutes.

Oh yes, you'll love them!


Oppure seguite le indicazioni della ricetta: 
"Versare la farcitura nel centro del cerchio (d’impasto), lasciando circa 2.5 cm di bordo, da spennellare leggermente con dell’acqua. 
Immaginatevi che il cerchio sia un orologio: sollevare i bordi alle 10:00 e 02:00 coprendo così la farcitura e premere bene il bordo fino alle 12:00 per sigillare. 
Sollevare l’impasto alle ore 6, portarlo al centro e premere bene i due bordi per sigillare. Le cuciture saranno simili a una Y sotto-sopra (PS: Ve lo avevo detto che il video sarebbe stato di grande aiuto!). 

Adagiare il fagottino sulla teglia, fino a un massimo di 6-7 fagottini per teglia. 
Spennellare i fagottini (o spruzzarli) con olio d’oliva (o una miscela di olio d'oliva / burro) e cuocerli per circa 25-30 minuti a 190°C. 
Mentre i primi fagottini sono nel forno, preparare i prossimi 6-7 e cuocerli non appena i primi saranno sfornati. 
I fagottini vanno serviti caldi o a temperatura ambiente, accompagnati con yogurt naturale.  

Congelazione:
È possibile congelare i fagottini dopo la cottura.
Avvolgere singolarmente i fagottini raffreddati nel cellophan e metterli in un sacchetto per congelazione. Lasciar scongelare nel cellophan e cuocere a 175 °C per 10 minuti.

Oh sì, li adorerete!



Fancy becoming a Bread Baking Buddy? Here's how it works:
- You have until the 29th to bake the bread and post about it on your blog with a link to the Kitchen of the Month’s post about the bread.
- E-mail the Kitchen of the Month with your name and a link to your post OR leave a comment on the Kitchen of the Month’s blog that you have baked the bread and a link back to your post.
- The Kitchen of the Month will post a round-up of the Bread Baking Buddies at the end of the week and send them a BBB badge for that month’s bread.
No blog, No problem – just e-mail the Kitchen of the Month with a photo and brief description of the bread you baked and you’ll be included in the round-up.

Short glossary:
BBBabes: this group's creators.
Kitchen of the Month: the BBBabe who has chosen the recipe of the month. On his/her blog you'll find the recipe written in details.
BBBuddies: who's baking along, has sent the link and picture to the Kitchen of the Month and has received the BBB badge.

Volete anche voi entrare a far parte del mondo dei "Bread Baking Buddies”? Ecco come funziona:  - Capire l'inglese (visto che non ho ancora visto nessun altro tradurre le ricette in italiano).
- Avete tempo fino al 29 di ogni mese per preparare il pane e scrivere un articolo a riguardo sul vostro blog, includendo un link alla Kitchen of the Month (cucina del mese – colui/colei che ha scelto la ricetta).
- Mandare una E-mail alla Kitchen of the Month con il vostro nome e il link al vostro articolo o lasciare un commento sul suo blog, dicendo che avete preparato il pane e il relativo link al vostro articolo.
- The Kitchen of the Month pubblicherà alla fine della settimana una raccolta di tutti i BBBuddies e invierà loro il magnifico Badge per il pane di quel mese.
- No blog, No problems! Inviate una e-mail alla Kitchen of the Month con una foto ed una breve descrizione del pane che avete preparato. Sarete così inclusi nella raccolta di BBBuddies.

Con tutte queste sigle, piccolo glossario:
BBBabes: i creatori / creatrici del gruppo
Kitchen of the Month: il / la BBBabe che ha scelto la ricetta del mese. Sul suo blog troverete la ricetta passo per passo.
BBBuddies: tutti coloro che hanno preparato il pane del mese, inviato foto e link alla Kitchen of the Month e ricevuto il distintivo (Badge).


Where to buy the book / Dove acquistare il libro:


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4 comments:

  1. Very nice!! Very helpful description on how to fold the pies.

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  2. Hurrah, I got in! What beautiful pies. The filling looks absolutely gorgeous.

    ReplyDelete
  3. These look wonderful! Thanks for sharing!

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  4. Total success! These do seem to be very versatile and flexible. I don't think your spinach looks like a messy Christmas tree. I think that is a gorgeous delicious looking filling for these little pies! It really is fun to explore the globe through flavors and food isn't it. This is an excellent book to do that. His stories with each recipe are really interesting.

    Thanks so much for baking with us. You are tops.

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