Nov 6, 2012

Buttermilk Crumb Muffins - Muffin al Latticello e Crumb


               English / Italiano


For our first "Tuesdays with Dorie - Baking with Julia" rendezvous, the most wanted and voted recipe was this one. I loved the thought to bake with buttermilk and was so wrong to think this recipe was heading towards "sweet but healthy".
The first look at the ingredients made me shut the book: "No, I'm not going to bake them: 200 g of solid shortening and 440 g sugar for 14 to 16 muffins...", but then I didn't want to let down this wonderful baking group and just adapted the recipe this way: 


Questa è stata la ricetta più votata dal nostro gruppo "Tuesdayswith Dorie, Baking with Julia” per nostro primo appuntamento del mese di  novembre. 
Mi allettava l'idea di poter preparare dei muffins con del latticello ma ero completamente fuori strada pensando di poter mangiare qualcosa di “dolce ma sano". 
Infatti, il primo sguardo agli ingredienti mi ha fatto chiudere il libro: " 200 g di grasso vegetale  e 440 g di zucchero per 14-16 muffin ...", ma poi per non venir meno  a  questo meraviglioso gruppo internazionale ho deciso di modificare la ricetta come segue:

Ingredients:
170 g al purpose flour
180 g whole wheat flour
150 g sugar "light brown"
70 g sugar "light brown"
20 g rolled oat
1 teaspoon of cinnamon
¼ teaspoon of nutmeg
½ teaspoon of salt
½ teaspoon baking soda
2 teaspoons baking powder
40 g of dried apples cut into small pieces
a handful of raisins
180 g homemade applesauce
45 ml sunflower oil
240 ml of buttermilk
2 medium eggs, beaten

    Directions:
  1. Preheat the oven to 200° C.
  2. In a large bowl sift the flour, add 150 g of sugar, cinnamon, nutmeg and salt and mix well (picture 1).
  3. Measure out about 60 g of this mixture, add 20 g of rolled oats, 70 g of sugar and set aside.
  4. In another bowl mix the applesauce with oil and natural vanilla extract, measure out 1 tablespoon and add it to the rolled oats mixture. Mix with a wooden spoon until all the applesauce is absorbed (this mixture will be used later as the crumb topping).
  5. To the mixture applesauce / oil that is left in the bowl, add two beaten eggs, the buttermilk and mix well (picture 2).
  6. To the flour mixture (step 1) add baking powder and baking soda, dried apples and raisins  and mix (picture 3 & 4).
  7. Pour the buttermilk mixture over  the flour mixture and gently mix just to incorporate. Do not overmix (picture 5).
  8. Fill the muffin liners to  2/3 and cover with crumbs (step 3) (picture 6&7)
  9. Bake for the first 5 minutes at 200°C, then lower the oven to 175°C and bake for another 20 minutes (they will be ready when a toothpick inserted in the center comes out clean) (picture 8).
  10. Allow to cool on a rack.
I tasted one the about 1 h later and the crumb was very crispy, then I stored them in a cookie box and ate them with some girlfriends on the next morning: The crumb wasn't as crispy but in my opinion the taste improved. What I loved the most were my girlfriends and children telling me that they really liked them.... Wow!
Please make sure to visit the hosting Lady Alisa of "Easier Than a Pie". On her  blog you'll find the original recipe and other delicacies.
At the end of this post, please find Julia's video on how to make the original buttermilk crumb muffins.


Ingredienti:
170 g farina 00
180 g farina di frumento integrale
150  g zucchero „light brown“
70 g zucchero „light brown“
20 g fiocchi d’avena
1 cucchiaino di cannella (la prossima volta ne mettero 1 1/2 cucchiaino)
¼ cucchiaino di noce moscata
½ cucchiaino di sale
½ cucchiaino bicarbonato di sodio
2 cucchiaini lievito per dolci
40 g di mele secche a pezzettini
una manciata di uvetta
1 cucchiaino d’estratto naturale di vaniglia (fatto in casa)
180 g purea di mele fatta in casa
45 ml olio di girasole
240 ml di latticello
2 uova  medie, sbattute

    Procedimento:
  1. Preriscaldare il forno a 200°C.
  2. In una grande ciotola setacciare le farine, unire 150 g di zucchero, la cannella, la noce moscata e il sale e mescolare bene (foto 1).
  3. Da questa miscela prelevarne circa 60 g, aggiungere 20 g di fiocchi d’avena, 70 g di zucchero  e mettere da parte.
  4. In un’altra ciotola mescolare la purea di mele con l’olio e l’estratto naturale di vaniglia e prelevarne 1 cucchiaio, aggiungerlo alla miscela coi fiocchi d’avena e con un cucchiaio di legno mescolare fino a quando tutto il liquido sia ben incorporato (questa miscela servirà per il “crumb” (crosticina)).
  5. Alla miscela purea di mele/olio che è rimasta nella ciotola, aggiungere due uova sbattute e il latticello e mescolare bene (foto 2).
  6. Alla miscela di farina (punto 1) aggiungere il lievito e bicarbonato, le mele secche fatte a pezzettini e l’uvetta e mescolare (foto 3 e 4).
  7. Versare la miscela di latticello sulla farina e con una spatola integrare dolcemente e brevemente (non mescolate troppo. Fermatevi quando il composto è omogeneo) (foto 5).
  8. Riempire le formine dei muffins per 2/3 e coprire con il crumb (punto 3) (foto 6 e 7).
  9. Infornare per i primi 5 minuti a 200°C, poi abbassare il forno a 175°C e cuocere per altri 20 minuti (saranno pronti quando uno stuzzicadenti inserito nel centro uscirà pulito) (foto 8).
  10. Lasciar raffreddare su una griglia.
Ne ho assaggiato uno un’oretta dopo averli sfornati:  il crumb (crosticina) era croccantissimo. Poi li ho chiusi in una scatola per biscotti e il mattino seguente li ho offerti a delle amiche che erano passate a bere il caffé.
Mi sono piaciuti di più “invecchiati” e ...che gioia quando mi sono sentita dire dai miei bimbi e dalle mie amiche che erano proprio buoni… Che soddisfazione!


(Poiché il libro non è stato tradotto in italiano, gli organizzatori del gruppo mi hanno dato il permesso di tradurre e scrivere la ricetta al completo per tutti gli amici che non parlano inglese e che non possono così approfittare delle ricette delle "Hosting Ladies". PS: If you haven't read my previous posts, you may be wondering why I've written the full recipe in Italian. Since the book has not been translated into Italian, TWD's administrators have kindly given me the permission to translate the recipes of the book for my Italian speaking friends, who do not understand English).

Ingredienti originali:
350 g farina 00
440 g zucchero „light brown“
200 g grasso vegetale solido
2 cucchiaini lievito per dolci
½ cucchiaino bicarbonato di sodio
½ cucchiaino di cannella
¼ cucchiaino di noce moscata
½ cucchiaino di sale
240 ml di latticello
2 grandi uova, sbattute

Julia Child's video on how to make the original buttermilk crumb muffins. 
Questo video di Julia Child mostra come preparare i muffin seguendo la ricetta originale.
                 

Dove acquistare il libro: You can buy the book from:

      



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14 comments:

  1. I like the idea of a muffin in a cup. Very beautiful muffins! Nice crust too, no wonder your girlfriends liked them.

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    Replies
    1. Thank you Paula.
      I love the liners you've used: so cute!

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  2. I like all the changes you made. Healthier and still very tasty. Apples, Raisins, etc. Thanks for stopping by.

    PS Love the muffin in a mug.

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  3. Great idea to make these healthier. Your muffins look wonderful!

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  4. Love the oatmeal that you added in the crumble!

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  5. Great adaptations. Your pictures look great as well!

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  6. I can honestly say, I think your recipe sounds even better than the original! Adding apples would give some fabulous texture...YUM!

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  7. I love the changes you made to these. I made them pretty much as they were (just with some whole wheat flour and half shortening/half applesauce), and they had no flavor. I think your additions would definitely make these tastier, as well as make them more interesting! Nice job!

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  8. Yes, this recipe needed to be tweaked. All your changes are great and it is surprising that all your friends have enjoyed the muffins.

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  9. Smart idea to modify it! They look good!

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  10. Carola, you certainly put a lot of love and effort in changing this recipe to suit your needs - respect! The muffins look delicious and I am sure that they were healthier than the original recipe! And it is nice to read that your girlfriends (were those from the "Thank God it is Friday" group?) and children liked them so much!

    Liebe Grüße und noch eine schöne Woche!

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  11. I love all the changes you made to the recipe - especially the addition of dried apples and applesauce! Sounds like a wonderful, fall-inspired combination! They look delicious!

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  12. Your muffin ingredients sounds so good and your muffins may be healthier, but they are also beautiful. Nicely done!

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MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

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