Oct 22, 2012

Whole Wheat Banana-Sour Cherry-Nut Brownies / Brownies Integrali con Banane, Amarene e Noci

   English / Italiano

Yuhuii, another great recipe to use my ripe bananas! 
Did you know that I do let them over-ripe on purpose, so that I can test and taste the many yummy banana recipes...?
I've found this one in a wonderful book "Taste of Home, Cookies: 623 irresistible delights!" (this book will keep me busy for a long time!) and modified it, like I usually do: whole wheat flour instead of all purpose, replacing part of the butter with yoghurt, adding a bit of this and a bit of that...
I could not wait for them to cool down: they were gooood, but cold, they were so much better!
PS: The next time I'll bake them I'll add 1 tablespoon of cold strong coffee to enhance the cocoa taste.


Yuppi, un'altra deliziosa ricetta per utilizzare le banane mature!
Ormai vi sarete accorti che le lascio stra-maturare di proposito, in modo da poter sperimentare le tante ricette squisite a base di banana.

Questa ricetta l'ho trovata nel meraviglioso libro "Taste of Home, Cookies: 623 irresistible delights" (623 ricette!!! Questo libro mi terrà impegnata per un bel po'!) e modificata come piace a me: farina integrale di grano,  sostituire parte del burro con dello yogurt, aggiungere un po' di questo e un po' di quello ... 
Non sono riuscita ad attendere che si raffreddassero: che buoniiii! Però freddi erano ancora meglio: una meraviglia! 
PS: la prossima volta che li preparerò, aggiungerò 1 cucchiaio di caffé espresso raffreddato per esaltare ancora di più il gusto di cacao.

Ingredients for a baking pan of  27x18 cm (or a  9 inch square pan):
70 g  butter, melted, cooled
50 g yogurt
200 g unrefined cane sugar
3 tablespoons baking cocoa
2 medium eggs
1 tablespoon milk
1 teaspoon vanilla extract
70 g whole wheat flour
1 teaspoon baking powder
½ teaspoon cinnamon
1/8-1/4 teaspoon salt
3 medium ripe bananas, well mashed
50 g toasted and chopped walnuts 
A handful dried sour cherries
Grated coconut

Directions:
Preheat the oven to 175°C (350°F) and grease the baking pan.
In the bowl of your stand mixer combine butter, yoghurt sugar and cocoa using the paddle attachment.
Add the eggs, milk, vanilla, banana  and salt and mix.
With a rubber spatula blend in the flour (previously sifted and mixed with the cinnamon and baking powder), then the nuts and sour cherries. Do not over-mix.
Pour into the greased baking pan.
Bake at 175°C (350°F) for 40-45 minutes or until a toothpick inserted near the center comes out clean.
Cool on a wire rack, sprinkle with grated coconut and cut into squares.

Recipe adapted from "Taste of Home, Cookies"

Ingredienti per una teglia di 27 x 18 cm
70 g di burro, fuso, raffreddato
50 g yogurt bianco
200 g di zucchero di canna grezzo
3 cucchiai di cacao per pasticceria
2 uova,  media grandezza
1 cucchiaio di latte
1 cucchiaino di estratto di vaniglia
70 g di farina integrale
1 cucchiaino di lievito per dolci
½ cucchiaino di cannella
1/8-1/4 cucchiaino di sale
3 banane medie mature, ben schiacciate
50 g di noci tostate e  tritate grossolanamente
una manciata di amarene disidratate
Cocco grattugiato

Procedimento:
Preriscaldare il forno a 175°C (350°F) e ungere la teglia.
Nella ciotola del robot da cucina mescolare con la frusta a foglia il burro, lo yogurt, lo zucchero e il cacao. Aggiungere le uova, il latte, l’estratto di vaniglia, le banane, il sale e mescolare.
Versare sul composto la farina setacciata assieme al lievito per dolci e alla cannella e con una spatola di gomma mescolare brevemente e delicatamente. Incorporare le amarene e le noci. Non mescolate troppo a lungo.
Versare il composto nella teglia imburrata.
Cuocere in forno a 175°C (350°F) per 40-45 minuti o fino a quando uno stuzzicadenti inserito vicino al centro non esca pulito.
Raffreddare su una griglia, cospargere con cocco grattugiato e tagliare a cubetti.

Ricetta tratta dal libro "Taste of Home, Cookies" e modificata


Where to buy the book: Dove acquistare il libro:


Print Friendly and PDF

  Sign up to my free Newsletter. Iscriviti alla mia Newsletter gratuita.
To validate, please check your email (or spam folder) and press on the confirmation link. 
Per validare l'iscrizione, premi il link di conferma che riceverai per email (controllare la casella di posta indesiderata).


6 comments:

  1. I love cold brownies! Sounds like a great combo of flavors

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Spike. I kept them in the fridge and were still perfect two days after...

      Delete
  2. I like how there are bananas and sour cherries in this recipe. Sounds delicious!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you for visiting and commenting, Renee.

      Delete
  3. Your recipe had me at whole wheat flour. Can't wait to try it!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'd do anything to make treats as healthy as possible...it helps my conscience (when I eat too much!)

      Delete

MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...