Oct 26, 2012

Sourdough bread with cranberries, coconut and chocolate chips - Pane integrale con pasta madre ai craberries, cocco e cioccolato

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Is there something more gratifying than having your girl-friends around for a "Thanks God is Friday" coffee and being told: "That's the best bread you've ever made!"?

C'è qualcosa di più gratificante che trascorrere la mattinata circondata dalle tue care amiche e sentirsi dire:  "Questo è il miglior pane che tu abbia mai fatto!"?

Recipe for a  baking pan of  30x11cm:
(adapted from "La pasta madre" di A.Scialdone, with the kind allowance of Edagricole, the editor)
175 g all-purpose flour
135 g whole wheat flour
160 g lukewarm milk (1.5% fat)
50 g coconut milk (15.5% fat)
130 g sourdough (refreshed at least 4 hours before)
60 g coconut flour (finely grated coconut)
35 g butter, emulsified with 25 g of plain yogurt, at room temperature
5 g salt
50 g dehydrated cranberries
50 g chocolate chips (33% cocoa)
1 teaspoon vanilla extract

Ricetta per un pane teglia da cakes di 30x11cm:
(basata sul libro "La pasta madre" di A. Scialdone, con il gentile permesso della casa editrice "Edagricole")
175 g farina di frumento “00”
135 g farina di frumento integrale
160 g latte tiepido (1.5 % di grasso)
50 g latte di cocco (15.5% di materia grassa)
130 g di pasta madre rinfrescata
60 g farina di cocco (cocco grattugiato)
35 g di burro emulsionato con 25 g di yogurt bianco, a temperatura ambiente
5 g sale
50 g di cranberries disidratati
50 g gocce di cioccolato (33% cacao)
1 cucchiaino d' estratto di vaniglia


Once I had open the tin of coconut milk I had to finish it...someway, and I decided to make rolls... So yummy! They went into the freezer!
Per utilizzare il latte di cocco rimasto nella confezione, ho fatto dei deliziosi pan-ini...e congelati subito dopo!

Process for the mixer (planetary):
Put the sourdough in the bowl of a stand mixer  (fitted with a wire whip), add the lukewarm milk and dissolve well.
Add these ingredients in the  following order:  flour, coconut milk, sugar,  salt and knead for 10 minutes (dough  hook).
Do not stop kneading and add the butter-yogurt mixture little by little. With the last addition of butter and yogurt add  the cranberries and coconut flour and continue to knead until the dough is smooth and elastic.
Form a ball, put it into a container,  cover with cling film and let rise for three hours out of draught (I prepared the dough the night before and left it to rise overnight (6-7 hours) out from the fridge.
Deflate the dough, make a series of folds, cover with plastic wrap and let rest for another hour.
Give the desired shape, transfer it in the pan lined with parchment paper, cover with cling film and let rise for 3-4 hours (it took me only 2 hours).
Bake in preheated oven at 190°C for 40-50 minutes.
After  35 minutes I took it off the pan and baked it on the rack, to give it a nice colour on the sides.
Thanks to the book "Baking with Julia" I learned that the easiest way to know if the bread is ready is to insert a food thermometer  in the center of the bread:  at 93°C (200°F) the bread is ready.
Remove from oven and let cool on a rack before serving.

Original recipe's ingredients
(From "La pasta madre" di A.Scialdone, with the kind allowance of Edagricole, the editor)
310 g wheat flour "00"
160 g fresh whole milk
50 g coconut milk
130 g of sourdough refreshed
60 g coconut flour
45 g sugar 
60 g butter
5 g salt
100 g of dehydrated cranberries

                             O More recipes from this book / Altre ricette dal libro

Procedimento per l’impastatrice (planetaria):
Mettere la pasta madre nella ciotola della planetaria (munita di frusta a filo), aggiungere il latte tiepido e sciogliere bene il lievito.
Aggiungere nel seguente ordine:  la farina, il latte di cocco, lo zucchero, il sale e impastare per dieci minuti (frusta a gancio).
Dopodiché cominciare ad aggiungere a poco a poco la miscela burro-yogurt senza smettere di impastare. Con l’ultima aggiunta di burro-yogurt incorporare la farina di cocco e i cranberries e continuare ad impastare finché l’impasto risulti liscio ed omogeneo.
Formare una palla, coprire con una pellicola trasparente e lasciare lievitare per 3 ore lontano da correnti d’aria  (l’impasto l’ho preparato la sera prima e lasciato lievitare tutta la notte (6-7 ore) in un recipiente chiuso e fuori dal frigo) .
Sgonfiare l’impasto, fare una serie di pieghe , coprire con della pellicola trasparente e lasciar riposare per un’altra ora.
Dare la forma desiderata, adagiare nella teglia munita di carta da forno, coprire con della pellicola trasparente e lasciar lievitare per 3-4 ore (a me ne sono bastate 2).
Cuocere nel forno preriscaldato a 190°C per 40-50 minuti. Dopo 35 minuti l’ho tolto dalla teglia e cotto sulla griglia del forno per dare al pane un bel colore anche sui lati.
Grazie al libro “Baking with Julia” ho imparato che il sistema più semplice per sapere se il pane è pronto  è quello di inserire un termometro per alimenti (utilizzo quello dello zucchero) nel centro del pane: a  93°C (200°F) il pane è pronto.
Sfornare e lasciare raffreddare su una griglia prima di servire.

Ricetta originale:
(Dal libro "La pasta madre" di A. Scialdone, con il gentile permesso della casa editrice "Edagricole")
310 g farina di frumento “00”
160 g latte intero fresco
50 g latte di cocco
130 g di pasta madre rinfrescata
60 g farina di cocco
45 g zucchero 
60 g burro
5 g sale
100 g di cranberries disidratati

Where to buy the book - Dove acquistare il libro:



I've submitted this recipe to Susan's YeastSpotting
and  "Bake your own Bread" 
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4 comments:

  1. Thanks for the recipe. Now I know what to use my leftover cranberries on.

    ReplyDelete
  2. It was soooooo delicious! I ate so much that I had to skip lunch afterwards. This coming from a heavily pregnant woman!!! Thanks a lot again!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh Kate, thank you so much. There will be more next Friday....if you are not at the hospital giving birth.
      Promise to come and see you with presents, flowers and some slices of this bread ;-)

      Delete

MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

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