Sep 2, 2012

CHOCO-CHERRY MUFFINS - MUFFINS CIOCCO-CILIEGIA

   English / Italiano


I've made these choco-cherry muffins for my daughter Michelle's birthday party at school. According to the children I met outside the school, these muffins, together with the banana and the apple & crumble muffins (yes indeed, I made 3 sorts) were highly appreciated and loved and devoured! These muffins can be iced/frosted as wished, but since they were served at 10 o'clock I preferred to let them “naked”, to save the children's clothes and school walls :-)
Michelle has decorated them with "homemade flags": Spiderman for the boys and unicorns and princesses for the girls...what else?!
NB: There's so little fat in them!


Ingredients for 12 – 15 muffins (depending on your muffin liners or pan):
A
225 g flour
50 g cocoa powder
2 ½ teaspoon baking powder
3/4 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon cinnamon
a pinch of salt 

B
2 large eggs
250 ml milk
3 tablespoons vegetable oil
1/2 teaspoon vanilla extract

150 g chocolate chips (semisweet or bitter-sweet)
dried cherries (3 for each muffin)

Directions:
- Sift and mix the ingredients of group A.
- Lightly beat the eggs and add them to the rest of the ingredients in group B. Mix well.
- Pour the group A over group B, add the chocolate chips and mix until incorporated (do not over-mix)
- Fill the muffin liners or pan about 2/3 – 3/4 full
  (I use an ice-cream scoop; it's easier and less messy).
- Press with a toothpick 3 dried cherries into each muffin
- Bake in the preheated oven at 200 °C for about 20 minutes.


Link for the other two recipes:


Ho preparato questi muffins ciocco-ciliegia per i compagni di classe di mia figlia Michelle, assieme ai muffins alla banana e a quelli alla mela e crumble.
All'uscita di scuola i bimbi mi hanno ringraziata, fatto tanti complimenti e mi hanno “autorizzata” a rifarli l'anno prossimo. Tutti e tre i gusti sono stati apprezzati e divorati!
I muffins possono essere glassati a piacimento, ma visto che li avevo preparati per la merenda delle 10, ho preferite lasciarli “nudi”.
Michelle li ha decorati con delle bandierine incollate su degli stuzzicadenti: Spiderman per i maschetti e principesse e unicorni per le bimbe...what else!
NB: contengono pochissimi grassi!

Ingredienti per 12 -15 muffins (dipende dalla grandezza dei pirottini):
A
225 g farina
50 g cacao in polvere
2  1/2 cucchiaino di lievito per dolci
3/4 cucchiaino di bicarbonato di sodio
1/2 cucchiaino di cannella
un pizzico di sale 

B
2 grandi uova 
250 ml di latte
3 cucchiai di olio vegetale
1/2 cucchiaino di estratto di vaniglia

150 g di gocce di cioccolato (semidolce o fondente)
ciliege secche (3 per ogni muffin)

Procedimento:
- Setacciare e mescolare bene gli ingredienti del gruppo A.
- Sbattere leggermente le uova e aggiungerle al resto degli ingredienti del gruppo B.
  Mescolare bene.
- Versare il gruppo B sul gruppo A, aggiungere le gocce di cioccolato e amalgamare brevemente.
- Riempire i pirottini per muffins (o la teglia) per circa 2/3 - 3/4
  (io uso un cucchiaio da gelato)
- Con l'aiuto di uno stuzzicadenti “affondare” 3 ciliege secche in ogni muffin.
- Cuocere nel forno preriscaldato a 200 °C per circa 20 minuti.

Link per le altre due ricette:
Muffins Mela e Crumble
Muffins Banana e Yogurt 


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2 comments:

  1. Carola, chocolate cherry muffins sound so delicious - I am sure that the kids at your daughter´s school must have adored them!

    P.S.: Nice muffin liners too!

    ReplyDelete
  2. The children loved this chocolate cherry muffins.
    I had some doubts as they are made with cocoa and semi-sweet chocolate, but yes, they really loved them.

    ReplyDelete

MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

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