Sep 21, 2012

Carrot Bread with Walnuts - Pane alle Carote e Noci

                   English / Italiano

This delicious bread, full of flavours, is a delicacy perfect for a picnic.
The spices and the carrots, which are added to the dough to gain a thicker consistency, make the bread exceptionally tasty.   

Questo gradevole pane, ricco di sapori, è una ghiottoneria perfetta per un picnic. 
Le spezie e carote, aggiunte per avere una maggior consistenza, rendono il pane eccezionalmente gustoso. Il sale ha una funzione importante nel pane. Aumenta la densità del glutine presente nella farina, che mantiene compatto l'impasto e lo rende elastico mentre lievita. Inoltre, rende la crosta del pane di un colore leggermente più scuro e di un sapore migliore.


Ingredients for a big loaf (I made some buns)
250 ml of milk
250 ml of carrot juice, freshly squeezed
50 g of fresh yeast (I used dry yeast – read on its package, you need enough for 1 kg flour)
50 ml of white molasses (I used agave nectar) – golden syrup
75 g butter, softened (I replaced it with 50 g of plain yoghurt and 30 g of butter)
1 tablespoon of salt
2 teaspoons ground cloves (I used 1 ½ teaspoon but 1 should be enough. If you like very spicy, do not reduce)
2 teaspoons ground ginger (I used 1 ½ teaspoon)
500 g of carrots
100 g of walnuts (I used 100 g pecan nuts)
1 kg of bread flour

poppy seeds
pumpkin seeds
coarse salt (I have not used)

Procedure:
- Warm up the milk and the carrot juice (38 ° C).
- Crumble the yeast into a bowl (or add the dry yeast) and pour the mixture of milk and
   carrots, molasses, butter (yoghurt and butter), salt and spices over it.
- Finely grate the carrots, roughly chop the walnuts and stir in the mixture.
- Add 600g of flour and then the rest, a little at a time.
- Knead until the dough is smooth and elastic.
- Cover with a tea towel and let it rise for about 45 minutes or until it has doubled in bulk.
- Transfer the dough onto a floured surface and divide it into three equal parts
  (If you'd like to make buns, weight about 100 -150 g for each piece).

The make the original form of Leila:
- Roll one part into a ball and put it in the centre of a baking sheet, lined with parchment
   paper.
- Divide the remaining dough into 14 small balls.
- Arrange the small balls in a circle around the bigger one, leaving 1 cm distance between
   them.
- Let it rise again under a towel for 30-40 minutes.
- Meanwhile, preheat the oven to 200 °C.
- Brush the bread with water and sprinkle with the poppy and pumpkin seeds and the coarse
  salt.

Baking:
- Bake in the lower part of the oven for about 30 minutes or until it is golden brown.
- Allow to cool on a rack.



Ingredienti per una pagnotta grande (o diversi panini)
250 ml di latte
250 ml di succo di carote appena spremuto
50 g di lievito di birra fresco (ho utilizzato due bustine di lievito secco)
50 ml di melassa bianca (ho utilizzato del nettare di Agave)
75 g di burro ammorbidito (sostituito con 50 g di yogurt al naturale e 30 g burro)
1 cucchiaio di sale
2 cucchiaini di chiodi di garofano macinati (ne ho usato 1 ½ ma 1 cucchiaino dovrebbe bastare. Se vi piace molto speziato, non diminuitelo)
2 cucchiaini di zenzero macinato (ne ho utilizzato 1 ½)
500 g di carote
100 g di noci (ho utilizzato 100 g di noci di pecan)
1 kg circa di farina per panificazione

semi di papavero
semi di zucca
sale grosso (non l'ho utilizzato)

Procedimento:
- Intiepidire il latte e il succo di carote (38°C).
- Sbriciolare il lievito in una terrina (o versarvi quello secco) e aggiungere il composto di latte
   e carote, la melassa, il burro (burro e yogurt), il sale e le spezie.
- Raschiare e grattugiare finemente le carote.
- Tritare grossolanamente le noci e amalgamare al composto.
- Aggiungere 600g di farina e poi aggiungere il resto un poco alla volta. - Impastate fino ad
   ottenere una pasta liscia, elastica.
- Coprire il tutto con un canovaccio e lasciare lievitare la pasta per circa 45 minuti o fino a
   quando ha raddoppiato il suo volume.
- Trasferire la pasta su una superficie infarinata e dividerla in tre parti uguali.

Per dare al pane la forma originale di Leila 
- Dare la forma di una pagnotta rotonda ad un pezzo e porlo al centro di una teglia foderata
   con carta da forno.
- Dividere la pasta rimasta in 14 pezzi e dare ad ognuno la forma di una palla rotonda
- Disporre le palle a cerchio intorno alla pagnotta grande, posizionandole a una distanza tra
   loro di circa 1 cm.
- Preriscaldare il forno a 200°C.
- Lasciare lievitare nuovamente il pane sotto un canovaccio per 30-40 minuti.
- Spennellare d'acqua il pane e cospargervi sopra i semi e il sale.

Cottura:
- Cuocere nella parte bassa del forno per circa 30 minuti o fino a quando è ben dorato.
- Lasciar raffreddare su una griglia.





Where to buy the book: Dove acquistare il libro:
 


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and "Made with Love Monday"

Made with Love Mondays, hosted by Javelin Warrior

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7 comments:

  1. I bet this tasted sweet and delicious.

    ReplyDelete
    Replies
    1. It's not that sweet as we may think, but delicious: oh yes, it really is!

      Delete
  2. Carrot bread...it always sounded so strange to me, now I must try it!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I can't even say, if the taste of carrot is that strong... No, it isn't. But it's moist and delicious. I've offered it to my friends together with other breads, and this one was "the winner".

      Delete
  3. Oh, lovely flavors! I've never tried carrot in bread, though I love it in cake - so it's a must make for me. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Please let me know as soon as you make it.
      Hope you'll like it.

      Delete
  4. This sounds delicious, Carola - I love the addition of cloves and ginger to the bread. I don't think I've ever had carrot bread like this before, but love the little individual shapes. Thanks so much for sharing with Made with Love Mondays and welcome to the series!

    ReplyDelete

MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

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