Aug 19, 2012

Sourdough buns with a scent of lemon and thousand fragrances - Panini dolci al limone e mille profumi, con pasta madre

   English / Italiano


Thousand fragrances enclosed in one single bun...
Mille profumi racchiusi in un solo panino...

Ingredients:
200 g sourdough (made of about 135 g flour and 65 g water)
250 g lukewarm milk (1.5% fat)
3 tablespoons sugar and vanilla
1 tablespoon honey
300 g all-purpose flour
200 g whole spelt flour
10 g salt
½ teaspoon of homemade vanilla extract
60 g lemon juice (if you love a strong lemon taste, add a couple of drops of lemon extract)
1 ½ lemon zest
1 teaspoon grounded ginger
1 teaspoon mixed spice Schwartz (cinnamon 40%, coriander seed, caraway, nutmeg, ginger, cloves)
50 g plain yoghurt

Glaze:
1 egg
1 tablespoon milk
2 teaspoon sugar

Directions:
Dissolve the sourdough in the lukewarm milk.
Add the sugar & vanilla and honey and mix well.
Sift together the flours and add them to the sourdough mixture. Mix well.
Add the rest of the ingredients (save the yoghurt for later) and mix for about 10 minutes
Add the plain yoghurt and mix until fully incorporated. The dough will be sticky.
Cover and let rest until the dough has doubled in volume, about 45 minutes.
Turn the dough into a floured work surface, deflate it, knead it adding some extra flour (enough to make it easy to work with).
Divide the dough in 100 g pieces and shape them into buns.
Make a mixture of 1 egg, 15 ml milk and 2 teaspoons of sugar and brush the buns.
Let them rest for another hour, till they've doubled in volume.
Preheat the oven to 220°C, add a heat-resistant bowl with water during preheating and the first 15 minutes of baking, as it will help the dough to rise and bake them for about 20 minutes.

Ingredienti:
200 g di pasta madre (fatta con circa 135 g di farina e 65 g di acqua)
250 g latte tiepido (1,5% di grasso)
3 cucchiai di zucchero e vaniglia
1 cucchiaio di miele
300 g di farina
200 g farina integrale di farro
10 g di sale
½ cucchiaino di estratto di vaniglia fatto in casa
60 g di succo di limone (per un sapore più pronunciato aggiungere un paio di gocce d'estratto di limone naturale)
1 ½ limone, la scorza grattuggiata
1 cucchiaino di zenzero macinato
1 cucchiaino di spezie miste Schwartz (cannella 40%, semi di coriandolo, cumino, noce moscata, zenzero, chiodi di garofano)
50 g yogurt

Glassa:
1 uovo
15 ml di latte
2 cucchiaino di zucchero

Procedimento:
Sciogliere la pasta madre nel latte tiepido.
Aggiungere lo zucchero e vaniglia e il miele, e mescolare bene.
Setacciare le farine e aggiungerle al composto di pasta madre. Mescolare bene.
Aggiungere il resto degli ingredienti (tranne lo yogurt e mescolare per circa 10 minuti
Aggiungere lo yogurt e mescolare fino a quando non sia completamente incorporato. L' impasto risulterà molto morbido e appiccicoso.
Coprire e lasciare lievitare fino al raddoppiato, circa 45 minuti.
Versare la pasta su un piano di lavoro infarinato, sgonfiarla e lavorarla aggiungendo farina (quanto basti per lavorarla senza troppa fatica).
Dividere la pasta in porzioni da circa 100 g e formare dei panini.

Glassa:
Fare una miscela di 1 uovo, 15 ml di latte e 2 cucchiaini di zucchero e spennellare i panini.
Lasciare riposare per un'altra ora, fino al raddoppio.

Cottura:
Preriscaldare il forno a 220 °C: Durante il preriscaldamento e I primi 15 minuti di cottura, aggiungere una ciotola resistente al calore con dell'acqua.
Cuocere nel forno per un totale di circa 20 minuti (15 minuti con la ciotolina e 5 minuti senza).



I am sharing this post with:
BYOB Badge

Print Friendly and PDF

  Sign up to my free Newsletter. Iscriviti alla mia Newsletter gratuita.
To validate, please check your email (or spam folder) and press on the confirmation link. 
Per validare l'iscrizione, premi il link di conferma che riceverai per email (controllare la casella di posta indesiderata).


2 comments:

  1. Wow, Ckay...you sure know how to make me crave some buns. I bet the smell of these baking is just intoxicating! Thanks for adding them to the BYOB bread basket =)

    ReplyDelete

MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...