Aug 24, 2012

Plum Clafoutis - Clafoutis alle Prugne

                 English / Italiano

Plums here, plums there... there's plums everywhere!
And we are so happy, because we love them, especially in a clafoutis!


What is "Clafoutis"?
The clafoutis comes from the Limousin region of France and while black cherries are traditional, there are numerous variations using other fruits including red cherries, plums, prunes, apples, cranberries or blackberries.
The dish's name derives from Occitan clafotís, from the verb clafir, meaning "to fill" (implied: "the batter with cherries"). Clafoutis apparently spread throughout France during the 19th century. (font: wikipedia.org)

Oggi ero alla ricerca di uno squisito dessert da cucinare velocemente... è bastata una sbirciatina al libro di Leila Lindholm per esaudire i miei desideri.
E' la stagione delle prugne e utilizzarle per preparare un delizioso clafoutis è stata una magnifica soluzione.


Cosa è il "Clafoutis"?
Il clafoutis, o clafouti, è un dolce cotto al forno composto da ciliegie nere annegate in una pasta simile a quella delle crêpes. È un dessert originario del  Limousin  (regione della Francia). Il nome deriva dall'occitano clafotis, dal verbo "clafir" che significa riempire, sottinteso "di ciliegie". Il clafoutis si è diffuso nel XIX secolo. 
Varianti: Esistono molte varianti, con diversi tipi di frutta, pere, mele, albicocche, pesche, mirabelles ed altri, anche con aggiunta di frutta secca. (fonte: wikipedia.org).  

Recipe for a oven-dish of about 2 liters

Ingredients:
- 8 ripe plums (I've used 14)
- 30 g butter
- 2 teaspoons caster sugar (I've used homemade sugar and vanilla)
- 1 teaspoon ground cinnamon (I've used only 3/4 teaspoon)
- butter and caster sugar for the oven-dish
- slivered almonds to decorate (I've used 50 g chopped almonds:  I've caramelized them in the mixture that was left in the pan, after removing the plums (feel free to add some more sugar) (picture 5)

- 50 g slivered almonds (I've used ground almonds, since they'll be ground)
- 1/2 vanilla pod (I've used a whole – remember to keep the pod to make some homemade sugar and vanilla. You can find the recipe here !)
- 30 g all-purpose flour
- 70 g caster sugar
- zest of 1 lime (I've used 1 drop of pure lemon extract)
- 250 ml whipping cream
- 2 eggs
- 2 egg yolks

Ricetta per una pirofila di 2 litri

Ingredienti:
- 8 prugne mature (ne ho utilizzate 14)
- 30 g di burro
- 2 cucchiai di zucchero semolato (ho utilizzato zucchero e vaniglia)
- 1 cucchiaino di cannella macinata (ridotto a 3/4 di cucchiaino)
- burro e zucchero semolato per la teglia
- mandorle a lamelle per decorare (ho utilizzato delle mandorle sbiancate a pezzettini, fatti caramellare nello zucchero rimasto nella pentola, una volta tolte le prugne (aggiungete zucchero se desiderate) (foto 5)

- 50 g di mandorle a lamelle (ho utilizzato 50 g di mandorle macinate, visto che verranno macinate)
- 1/2 baccello di vaniglia (ne ho utilizzato uno intero. Mi raccomando, tenete il baccello "svuotato" e immergetelo in un barattolo con dello zucchero. Vedi ricetta per zucchero e vaniglia)
- 30 g di farina
- 70 g di zucchero semolato
- la scorza di un lime (ho utilizzato 1 goccia d'estratto naturale di limone)
- 250 g di panna da montare
- 2 uova
- 2 tuorli


Directions:

1. Preheat the oven to 175°C.
2. Halve and stone the plums.
    Fry them, cut side down, in the butter, sugar and cinnamon. Leave to cool (picture 1).
3. Grind the almonds in a blender to make a fine powder.
   Split the vanilla pod lengthways and scrape out the seeds.
   Mix together with the almond powder, flour, sugar and lime zest.
4. Add the cream, eggs, egg yolks, and beat until smooth.
5. Butter a 2-litre oven-dish and sprinkle with sugar (picture 2).
   Pour in the mixture (picture 3).
6. Arrange the plums, cut side up, in the dish (picture 4) and sprinkle over the  slivered  
   almonds (picture 5).
7. Bake in the centre of the oven for 35-40 minutes or until golden and set.

Leila recommend to serve the clafoutis at room temperature with vanilla ice cream softened and whipped cream.

Variations:
Instead of plums, it's possible to use all kinds of berries.
Just sprinkle  the berries over the mixture, without frying them.
The clafoutis is also delicious if made with apples, pears, peaches or rhubarb.
Slice them and fry them, like you did with the plums.

26.08.2012 This is my way of making it: check out this new recipe: plum & peach clafoutis.

Procedimento:
1. Preriscaldare il forno a 175°C.
2. Dividere a meta e snocciolare le prugne.
   Friggetele con la parte tagliata nel burro, lo zucchero e la cannella.
   Lasciatele raffreddare (foto 1).
3. Preparate il clafoutis. Macinate le mandorle nel frullatore, riducendole a una  polvere fine.
4. Incidete il baccello di vaniglia per il senso della lunghezza ed estraetene i semi.
   Mescolate la polvere di mandorle con a farina, lo zucchero e la scorza di lime.
5. Aggiungete la panna, le uova, i tuorli e sbattete finché il tutto non sia  omogeneo.
6. Imburrate una pirofila da 2 litri e cospargetela di zucchero (foto 2).
   Versatevi il composto (foto 3).
7. Ponete nella pirofila le prugne con la parte tagliata rivolta verso l'alto (foto 4) e spargetevi
   sopra le mandorle a lamelle (foto 5).
8. Cuocete in forno a metà altezza per 35-40 minuti o finché non sia dorato e il composto si
   sia solidificato.

Leila consiglia di servire il clafoutis a temperatura ambiente insieme a del gelato alla vaniglia ammorbidito e a della panna leggermente montata. 

Variazioni:
E' possibile variare il pudding con ogni tipo di frutti di bosco.
Spargete semplicemente i frutti di bosco nel composto, senza friggerli.
Il clafoutis è ottimo anche preparato con mele, pere, pesche o rabarbaro.
Tagliate questa frutta a pezzi o a fette e friggetela come le prugne


26.08.2012: Clafoutis alle prughe e pesche, seguendo il mio metodo e la mia ricetta (leggermente modificata).




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4 comments:

  1. Replies
    1. It really is. Since we still have plums and eggs in the house, today we'll make it again.
      Thank you for stopping by <3

      Delete
  2. I have never had these before. I am not sure if I could even say the name! The plums look delicious.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Cynthia, thank you for visiting.
      If you like plums and if you like egg based pudding, then you should try it. It's worth.
      Today I've put all the ingredients (the almond were already ground) into the food processor, mixed for a while and tataaaa, done!
      There's nothing easier!

      Delete

MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

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