Aug 26, 2012

Plum and Peach Clafoutis - Clafoutis alle Prugne e Pesche

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Two days ago I made a delicious plum clafoutis following Leila Lindholm's recipe.
The only little drawback I have with her recipe is that it takes two eggs and two yolks and,  believe it or not, I am not always in the mood to bake something else to finish up the egg whites left behind (PS: to my dear "Baking with Julia" friends, after baking the recipe for the 4th of September you'll have two yolks resting in the fridge! The original recipe is a good way to get rid of them!)

Yesterday I baked it again: a yummy plum and peach clafoutis. The recipe is pretty the same as for some little changes, the eggs and the method: I've made it in the blink of an eye using a blender, using 3 eggs and no additional yolk and it worked perfectly. 

Due giorni fa ho preparato uno squisito 
clafoutis alle prugne seguendo la ricetta di Leila Lindholm.
L'unico svantaggio di questa ricetta sono le uova: due uova + 2 tuorli e purtroppo non ho sempre il tempo e la voglia di cucinare altre delizie per finire i due albumi di troppo. 
Ieri l'ho rifatto: un delizioso clafoutis alle prugne e pesche. La ricetta è simile a quella originale, se non per alcune piccole variazioni, il fatto che l'ho preparato velocissimamente nel frullatore e LE UOVA! 3 uova intere e nessun tuorlo in più: è venuto buonissimo!

Recipe for a oven-dish of about 2 liters

Ingredients:
- 6 ripe plums
- 4 peeled and diced peaches
- 30 g butter
- 2 teaspoons of homemade sugar and vanilla
- 3/4 teaspoon ground cinnamon
- butter and caster sugar for the oven-dish
- 50 g almond sticks , caramelized in the mixture that is left in the pan, after removing the plums and peaches (feel free to add some more sugar).

Ingredients for the clafoutis batter:
- 50 g ground almonds
- 1 teaspoon pure vanilla extract
- 30 g all-purpose flour (or 20 g all-purpose flour and 10 g whole-wheat flour)
- 70 g caster sugar
- 1 drop of pure lemon extract
- 250 ml whipping cream
- 3 large eggs

Directions:
1. Preheat the oven to 175°C.
2. Halve and stone the plums. Peel, stone and dice the peaches.
Fry them (the plums cut side down) in the butter, sugar and cinnamon. Leave to cool.
3. Add all the ingredients for the clafoutis batter in a blender (liquid one first) and pulse and blend until smooth.
4. Butter a 2-litre oven-dish and sprinkle with sugar. Pour in the mixture
5. Arrange the plums (cut side up) and the diced peaches in the dish and sprinkle over the almonds sticks, roughly chopped.
6. Bake in the centre of the oven for 35-40 minutes or until golden and set.

You can enjoy it at room temperature with ice cream, whipped cream, or let it rest for a couple of hours (or overnight) in the fridge and enjoy it cold.


Ricetta per una pirofila di 2 litri

Ingredienti:
- 6 prugne mature
- 4 pesche, pelate e a pezzettini
- 30 g di burro
- 2 cucchiai di zucchero e vaniglia
- 3/4 cucchiaino di cannella macinata
- burro e zucchero semolato per la teglia
- 50 g mandorle filettate (sembrano piccoli stuzzicadenti) fatti caramellare nel sughetto rimasto nella pentola, una volta tolte le prugne e le pesche (aggiungete zucchero se desiderate).

Ingredienti per l' impasto per il clafoutis:
- 50 g di mandorle macinate
- 30 g di farina ( oppure 20 g di farina bianca e 10 g di farina integrale)
- 70 g di zucchero semolato
- 1 goccia d'estratto naturale di limone
- 250 g di panna da montare
- 3 grandi uova

Procedimento:
1. Preriscaldate il forno a 175°C.
2. Dividete a meta e snocciolate le prugne. Pelate, snocciolate e tagliate a pezzettini le pesche.
Friggetele (le prugne con la parte tagliata rivolta verso il basso) nel burro, lo zucchero e la cannella. Lasciatele raffreddare.
3. Preparate il clafoutis: versate tutti gli ingredienti per l'impasto del clafoutis nel bicchiere di un frullatore (dapprima gli ingredienti liquidi) e “pulsate” e frullate fino a quando l'impasto non risulti omogeneo.
4. Imburrate una pirofila da 2 litri e cospargetela di zucchero. Versatevi il composto.
5. Ponete nella pirofila le prugne con la parte tagliata rivolta verso l'alto e le pesche e spargetevi sopra le mandorle, affettate grossolanamente.
6. Cuocete in forno a metà altezza per 35-40 minuti o finché non sia dorato e il composto si sia solidificato.

Gustatevi il clafoutis a temperatura ambiente con gelato alla vaniglia, panna montata o lasciatelo riposare per qualche ora (o durante la notte) nel frigorifero e servitelo freddo.



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