Aug 9, 2012

Homemade FRUITs AND NUTs GRANOLA (2) - MÜSLI AI CEREALI, FRUTTA E NOCI Fatto in casa (2)

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IT'S GRANOLA-MANIA!
Now, it's official: we do love homemade granola!
Two days ago and for the first time I've made homemade granola (see recipe here), which is almost all gone!
As I said in the first post, you can make it with anything you love, anything healthy, and you don't need to be so exact when weighting the ingredients.

This is my new recipe. Reducing the oil, adding wheat germ and maple syrup it's even healthier than the first one... And this time I've made a double batch, which I hope should last a little bit longer... And if not, it doesn't matter: granola is made in only 25 min!

Ingredients:
4 cups (350 g) rolled oats
1 cup (90 g) shredded coconut
½ cup (45 g) coconut flakes coarsely chopped
½ cup (45 g) wheat germ
1 cup (110 g) mixed nuts, finely chopped
3/4 cup (130 g) sesame seeds
1/2 teaspoon sea salt and vanilla
1 ½ teaspoon cinnamon
3/4 cup (180 ml) honey 
4 tablespoons maple syrup & vanilla
1 ½ tablespoon vegetable oil
1 ½ teaspoon homemade vanilla extract
2 cups (200 gr) (or more if wished) dried fruit finely cut: apples, persimmons, raisins.

Directions:
Combine the oats, coconuts, wheat germs, nuts, sesame seeds, salt and cinnamon in a large bowl.
Combine the honey, maple syrup, oil and vanilla separately and then add to the first ingredients.
Mix thoroughly.
Spread out on 2 greased cookie sheets and bake at 350°C for 20-25 minutes, stirring 3-4 times.
Let it cool completely and then add the dried fruits.
Store in tightly covered container.


E' ARRIVATA LA MÜSLI-MANIA!
Ora è ufficiale: siamo stati assaliti dalla mania del müsli fatto in casa!
Per la prima volta, due giorni fa, ho preparato della miscela di müsli “da zero”… e son rimaste solo le briciole!
Come ho descritto nel primo post, questa miscela la potete preparare con i vostri ingredienti preferiti e non c'è bisogno di essere precisissimi nelle dosi.

Oggi vi presento la mia nuova ricetta. Ho ridotto l'olio, aggiunto germe di grano e sciroppo d'acero: squisita e più sana rispetto alla prima.
Questa volta ne ho preparata tanta tanta (il doppio della dose sottostante), sperando che duri qualche giorno di più... E se no, non importa: questo müsli è pronto in soli 25 minuti!

Ingredienti:
350 g fiocchi d'avena
90 g cocco grattugiata
45 g fiocchi di cocco, tritati grossolanamente
45 g di germe di grano
110 g noci miste, tritate finemente
130 g semi di sesamo
1/2 cucchiaino di sale marino e vaniglia
1 ½ cucchiaino di cannella
180 ml miele
1 ½ cucchiai di olio di semi
1 ½ cucchiaino d'estratto naturale di vaniglia
200 g (o di più se preferite) frutta secca, a pezzettini: mele, cachi, uvetta.

Procedimento:
In una grande ciotola mescolare i fiocchi d'avena, il cocco, le germe di grano, i semi di sesamo, il sale e la cannella.
In una terrina mescolare bene il miele con lo sciroppo d'acero, l'olio e l'estratto naturale di vaniglia e versare sugli ingredienti secchi.
Mescolare accuratamente.
Distribuire su 2 teglie munite di carta da forno e cuocere nel forno preriscaldato a 175°C per 20-25 minuti, rigirandoli 3-4 volte.
Lasciare raffreddare completamente, aggiungere la frutta secca e mescolare bene.
Conservare in recipiente ben chiuso.




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6 comments:

  1. I adore granola and always eat more than 1 serving when I do indulge. So I'm loving this healhier and lightened up version...it looks delicious!

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    Replies
    1. Thank you Lizzy for stopping by and commenting.
      It's a delicious breakfast.

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  2. We love homemade granola. I will have to try your recipe. I have a couple standard recipes that I follow, but love to try new things!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Cynthia.
      Please let me know how it turned out.

      Delete
  3. Homemade is always better! Great post!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I am "homamade-mad"! I love to know what's in my dish.

      Delete

MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

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