Aug 1, 2012

CARAMelBAR

         English / Italiano

You know them...don't you? These delicious caramel bars wrapped in yellow paper, a joke or riddle printed inside (at least the French edition).
You say “just one” - but then it's already too late! Once you start, you cannot stop.
They stick to your teeth, mostly when the phone rings,...
Childhood memories and not only!
With this simple recipe you will be able to have a similar caramel-bar, avoiding hydrogenated coconut fat, artificial flavours and jelly ... and it does not stick to your teeth :-)
The best place to keep them is in the fridge, as they remain chewy but solid. At room temperature they become more soft (but still yummy): it's just a matter of taste!

Chi non conosce quelle squisite barrette di caramello impacchettate in una cartina di colore giallo e con una barzelletta o indovinello stampati all'interno?
Proprio loro! Ne provi una e non riesci più a smettere; ti si incollano nei denti proprio mentre squilla il telefono,... Ricordi d'infanzia e oltre!
Con questa semplice ricetta riuscirete a fare delle barrette di caramello molto simili, evitando grassi idrogenati di cocco, aromi artificiali o gelatina...e non appiccicano ai denti!
Si conservano al meglio in frigorifero, dove resteranno morbide ma solide. A temperatura ambiente diventano più collose (ma pur sempre buone): è solo una questione di gusti!

Spero riusciate a trovare il dark brown sugar e Golden Syrup. Si possono sostituire (o ricreare) ma non garantisco che il risultato sia lo stesso. 



Ingredients for about 3.08 lbs (
150 pieces of 2.55 inch): 
2 cups (400 g) sugar
1 cup (200 g) dark brown sugar
1 cup (240 ml) Golden Syrup
1 1/2 cup (360 ml) cream (30% fat)
1/2 cup (120 ml)  milk
1 cup (225 g) butter, melted
1 1/4 teaspoons homemade vanilla extract

Directions:

Combine the sugars, syrup, cream, milk and butter and mix well.
Cook slowly in a big pot, stirring occasionally until the mixture reaches firm ball stage (248°F - 120°C).
(This was not in the book, but I preferred to, due to a mishappening with my first (and so far only) homemade corn syrup substitute, which recrystallized after two days:

- put a lid on the pot for the first 3-4 minutes.
- brush away the sugar on the pot's interior walls with a small brush and little water).
Remove from the heat and add the vanilla extract. Mix well.
Pour into a greased pan (I've used a brownies pan 7x11x2 inch lined with parchment paper) and let cool.
When firm, turn onto a board and cut caramels with a heavy knife or shears.
Wrap each square in parchment paper.

Variations:
Make little cubes and cover them with chocolate.

Ingredienti per circa 1.5 kg di caramelle:
(me ne sono risultate circa 150 di 6.5 cm)
400 g di zucchero
200 g di dark brown sugar
240 ml di Golden Syrup
360 ml di panna (30% grasso)
120 ml di latte
225 g di burro, fuso
1 1/4 cucchiaino d'estratto naturale di vaniglia.

Procedimento:
In una grande ciotola unire gli zuccheri, sciroppo, panna, latte, burro e mescolare bene.
Far cuocere lentamente in una grande casseruola, mescolando di tanto in tanto, fino a quando il composto non raggiunge lo stadio "media bolla" (120 °C).
(La ricetta originale non lo richiedeva, ma per sicurezza ho:

- messo un coperchio sulla pentola per i primi 3-4 minuti di cottura
- ripulito i bordi interni della pentola dai cristalli di zucchero che erano rimasti appena sopra la miscela. 
A volte basta un qualche cristallo di zucchero per rovinare tutto: lo zucchero nelle caramelle si ri-cristallizza... Mi è già successo con dello sciroppo).
Togliere dal fuoco e aggiungere l'estratto di vaniglia. Mescolare bene.
Versare in una teglia munita di carta da forno e lasciare raffreddare (ho utilizzato una teglia per brownies 18x28x5 cm).
Quando il composto si è solidificato, versare su una superficie resistente ai graffi e con un coltello robusto tagliare le "caramelle mou" della forma che preferite. 
Avvolgere ogni caramella in carta da forno. 

Variante:
Immergere le caramelle pronte nel cioccolato fuso e lasciarle solidificare.



Recipe adapted from the book "Cook Books from Amish Kitchens: Candies,  Beverages and Snacks". Ricetta adattata dal libro "Cook Books from Amish Kitchens: Candies, Beverages and Snacks".

 Where to buy the book: Dove comperare il libro:
 
                 




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4 comments:

  1. Yummo!!! I adore caramel, so I am sure I'd love these. I like my caramels soft.

    ReplyDelete
    Replies
    1. These are chewy and soft and don't hurt your teeth :-)

      Delete
  2. those look so cute all packaged up!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you, Spike.
      YOu really have to wrap them all up or they'll stick together.

      Delete

MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

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