Aug 7, 2012

Berry (Nectarine) Galette - Baking with Julia

   English / Italiano

 (Thank you for clicking on the "Like" button at the end of this post, if it made your mouth water! Grazie per cliccare sul bottone "Like" in fondo al post, se vi è venuta l'acquolina!)


Oggi sarò breve, ma credetemi, questa galletta alle bacche di bosco (e pesca noce) è estremamente deliziosa! Una ricetta vincente!
Grazie a tutti i membri del gruppo 
TWD-Baking with Julia che l'hanno proposta per questo nostro primo appuntamento del mese di agosto!

Well, I'll keep it short, but believe me: this berry (and nectarine) galette is absolutely delicious and a keeper.
Many thanks to all the group members of TWD - Baking with Julia that have nominated it for our first August rendezvous!



A beautiful help from Julia: "how to make Galette" - Un prezioso aiuto di Julia per preparere le gallette.

Picture 1: Before spreading the berries over the dough (which I made with homemade
                yoghurt
), I've spread some ground almonds and a mixture of
                homemade sugar-vanilla and cinnamon. This in order to retain the berries' juice...
                and it worked well!

Picture 2: Then I've sprinkled the same sugar mixture over the berries
                (I did not use honey),

Picture 3: and "folded the galette", brushed its borders with yoghurt (and not water) and
                sprinkled more of the sugar mixture over it. 

Picture 4: For the second galette I've added two diced nectarines to the berry filling
                (see: Blueberry Nectarine Pie), which added the "perfection" to the taste. In my
                opinion, the berry filling was a bit to tangy (but probably it was also due to the
                fact that I did not drizzle the honey over it).

Picture 5: This is how the two galettes look like, when they came out of the oven.
                For a nicer "finish", I've sprinkled some sifted powdered sugar over them
                (see last picture).
                What a pity, we run out of ice cream!!!


Please visit the hosting ladies' blogs: Lisa of Tomato Thymes in the Kitchen and Andrea of The Kitchen Lioness, where you'll find this yummy recipe in details.

L'impasto:
Ingredienti per due piccole ciambelle (gallette) di circa 20 cm
3 cucchiai (45 ml) di panna acida (o yogurt o latticello)
(ho utilizzato dello yogurt fatto in casa)
80 ml di acqua ghiacciata
140 g di farina
40 g di farina di mais (quella fine per polenta)
1 cucchiaino di zucchero (ho utilizzato 2 cucchiaini di zucchero e vaniglia)
1/2 cucchiaino sale
100 g di burro freddo tagliato in 6-8 pezzetti

Il procedimento:
Ho fatto l'impasto con un robot da cucina seguendo le istruzioni del libro:
Nella ciotola del robot da cucina, dotato di lama in metallo, versare gli ingredienti secchi e mescolare brevemente.
Unire il burro e accendere e spegnere velocemente per 8-10 volte.
Con il robot in funzione, aggiungere al composto la panna acida (o yogurt o latticello) mescolata con l'acqua ghiacciata fino a quando l'impasto non risulti umido e “grumoso” (attenzione, consiglio di aggiungere dapprima la panna acida o yogurt o latticello e solo in seguito versare l'acqua a poco a poco. Seguendo la ricetta alla lettera mi sono ritrovata con un impasto appiccicoso e troppo bagnato. Ho dovuto aggiungere farina per renderlo “lavorabile”).
Dividere l'impasto a metà e premendolo formare due dischi. Poi avvolgerli nella pellicola trasparente e conservarli in frigo per almeno due ore

La farcitura:
Ingredienti:
200 g di bacche di bosco miste fresche
(per la prima galletta ho utilizzato 200 g di bacche – mentre per la seconda, 200 g di bacche + 2 nettarine (vedi: crostata ai mirtilli e pesca noce)
1 cucchiaio + 1 cucchiaino di zucchero (ho fatto una miscela di zucchero e vaniglia e cannella)
1 cucchiaio di miele (non l'ho utilizzato)
1 cucchiaio di burro freddo a pezzetti (non l'ho utilizzato)
in più ho aggiunto mandorle macinate

L'assemblaggio:
Preriscaldare il forno a 200°C.
Su un foglio di carta da forno leggermente infarinato stendere in modo circolare la prima metà dell'impasto fino a formare un disco di circa 27 cm. Fermatevi a staccare l'impasto e cospargete nuovamente della farina sulla carta da forno per evitare che si attacchi.
Trasferite il tutto sulla vostra teglia e lasciando un bordo di circa 6 cm, cospargetelo con le bacche (foto 2).
Prima delle bacche ho preferito cospargerlo con delle mandorle macinate e un po' della miscela di zucchero-vaniglia-cannella (in caso le bacche fossero troppo “succose) (foto 1).
Versare un cucchiaio di zucchero sulla frutta, un filo di miele e il burro a pezzettini (io il miele e il burro non li ho utilizzati).
Sollevare un pezzetto di bordo non farcito e lasciarlo cadere sulla farcitura e ripetere per tutto il contorno.
Spennellare il bordo con dell'acqua (l'ho immerso nello yogurt) e cospargere la crosta con lo zucchero (o la miscela zucchero-vaniglia-cannella) (foto 3 e 4)

La cottura:
Cuocere nel terzo inferiore del forno per 35-40 minuti, fino a quando la crosta non sia dorata e croccante. Sfornare, lasciar raffreddare nella teglia per 10 minuti (foto 5) e poi trasferire su una griglia.
Servire il giorno stesso, tiepida o a temperatura ambiente.

Il risultato:
Questo dessert è ottimo!
La crosta è squisita.
La farcitura di bacche e pesche noci l'ho preferita a quella di sole bacche, la quale è risultata un po' asprognola (magari se ci avessi messo il miele,...). 
Prima di servirlo gli ho dato una "spolveratina di zucchero a velo".


Non dimenticatevi di visitare i blogs delle nostre "hosting Ladies":
Lisa di Tomato Thymes in the Kitchen e Andrea di The Kitchen Lioness.
Sui loro blog troverete la ricetta completa in inglese.


(If you haven't read my previous posts, you may be wondering why I've written the full recipe in Italian. Since the book has not been translated into Italian, TWD's administrators have kindly given me the permission to translate the recipes of the book for my Italian speaking friends, who do not understand English).


(Dato che il libro non è stato tradotto in italiano, gli organizzatori del gruppo mi hanno dato il permesso di tradurre e scrivere la ricetta al completo per tutti gli amici che non parlano inglese e che non possono così approfittare delle ricette delle "Hosting Ladies").



120-JULI-BADGING 2

August 15th is Julia's 100th Birthday!
Il 15 agosto Julia avrebbe compiuto 100 anni!


Dove acquistare il libro. You can buy the book from:


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18 comments:

  1. I like the changes you made to the recipe, especially the addition of the ground almond mixture - less runny and I bet it really added to the flavour!

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  2. I like the addition of almonds. They look great!

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  3. Kudos for using nectarines again! I left them out because we had just used them in Dorie's blueberry nectarine pie. Great post and photos!

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  4. I love the addition of the almonds…your galette looks simply perfect!

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  5. beautiful and I love nectarines and berries:)I can't wait to make the next group recipe:)

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  6. Wow - this looks wonderful, and the almonds idea is a great one (fruit + almonds = yummy). I was surprised by how much juice the dough was able to absorb - I was afraid the tart was too juicy when I looked in the middle of the baking time, but by the end, it had really solidified, without making the crust too soft. I wonder if the parchment has something to do with that.

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  7. Powdered sugar = BRILLIANT! It looks great.

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  8. Ckay, I'm glad you liked it. Your photos look great! The powdered sugar makes it look like it came from a bakery.

    Carmen
    http://bakingismyzen.wordpress.com/2012/08/07/twd-baking-with-julia-strawberry-galette/

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  9. Your first photo is gorgeous!! Looks delish!

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  10. Carola, you made two beautiful pies that both look utterly delicious - the idea of sprinkling some almonds to prevent leakage sounds very smart! What nice afternoon treats!

    Thank you also for your very kind comments! You really made my day! I am running a bit late here with commenting but I was out of town for my birthday yesterday and I was a bit "blogged out", hosting and all..

    But thanks again and both your Galettes do look wonderful!

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  11. The galettes look delicious! The addition of the almonds and the powdered sugar are great! Yeah, this didn't even last the night in our house, it was a perfect late night treat!

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  12. What delicious looking galettes! Love that you included almonds, sounds so good! Thank you for visiting my blog today :-)

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  13. ouUU! They look tasty! I'm glad you posted the video. I never knew you can pick up the dough with your rolling pin. What a great tip!!

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  14. Love the idea of the ground almonds and cinnamon sugar. I will try that next time.

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  15. Great ideas for modifying the recipe! I especially like the ground almonds idea, and the powdered sugar makes for beautiful pictures.

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  16. Thanks for stopping by and sharing my galette. I'm so far behind responding to comments, but wanted you to know I appreciated you comment regarding honey (not cooking it). I'm rarely able to do that though! I can't believe you've made all these dishes between galette and popovers. Amazing!

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MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

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