Jul 27, 2012

Easy Little Bread - Pane Facile e Veloce

English / Italiano



It was the turn of Bread Baking Babe Sara of "I like to Cook" to choose the Bread recipe for the month of July, who in order to save us from melting in the kitchen during the sommer heat, so lovely picked out a quick but delicious bread that she fell in love earlier this year: Easy Little Bread from 101 Cookbooks. 

Recipe for a 8 cups (about 2 liters) loaf pan: 

Prep. time: 10 min - Rising time: 30 min - Cook time: 35 min 
(please find marked with a * my changes / additions)

Ingredients:
1 1/4 cups (300 ml) warm water (105 °F-115 °F/ 40°C-46°C)
2 teaspoons active dry yeast (one packet)

1 tablespoon runny honey (homemade honey & vanilla)
* 1 tablespoon malt extract 
1 cup / 4.5 oz / 125 g unbleached all-purpose flour 
(* 1 cup / 5 oz / 140 g flour with 12.8% protein)
1 cup / 5 oz / 140 g whole wheat flour
1 cup / 3.5 oz / 100 g rolled oats (not instant oats)
1 1/2 teaspoons fine grain sea salt (* sea salt and vanilla)
* 1 teaspoon homemade vanilla extract
* 60 g dried mixed berries (cranberries, blackberries, raspberries, cherries)
2 tablespoons butter, melted, for brushing (*did not use it)

Directions:
In a medium bowl, sprinkle the yeast onto the warm water and stir until the yeast dissolves.
Stir in the honey (and the malt extract) and set aside for a few minutes, until the yeast blooms and swells a bit (5 - 10 minutes).
In the meantime, mix the flours, oats, and salt in a large bowl. 
Add the wet mixture (and the vanilla extract) to the dry ingredients and stir very well (I've used a stand mixer). 
* Add the dried berries and stir. 
Brush a 8-cup loaf pan ( about 2L) generously with some of the melted butter (*lined with parchment paper instead). 
Turn the dough into the tin (sprinkle with sunflower seeds or rolled oats) , cover with a clean, slightly damp cloth, and set in a warm place for 30 minutes, to rise (*covered with plastic foil and let rise in the fridge for about 5 hours – I had a very short night! The next morning I've taken it out of the fridge and let it rest for about 1 ½ hours at room temperature – still covered in plastic foil). 

(picture 1: before rising - picture 2: after rising)


Preheat the oven to 350 °F / 180 °C, with a rack in the middle (*added a heat resistant little bowl with water to create steam).

When ready, bake the bread for 35-40 minutes, until golden and pulling away from the sides of the pan. I finish things up by leaving the bread under the broiler for just a heartbeat - to give the top a bit deeper colour. Remove from oven, and turn the bread out of the pan quickly.

(*I've baked it the first 10 minutes at 200°C, then reduced to 180°C for another 30 minutes. Took it out of the pan and continued baking for 5 minutes on the rack to give a nice colour to its sides as well).

Let it cool on a rack so it doesn't steam in the pan.

Serve warm, slathered with butter.

Recipe adapted from Gran's Kitchen: Recipes from the notebooks of Dulcie May Booker (Amazon De) - Gran's Kitchen (Amazon It) - Gran's Kitchen: Recipes from the Notebooks of Dulcie May Booker (Amazon UK)


La ricetta per il pane del mese di luglio è stato scelto da Sara di "I like to Cook", la quale, per evitarci di agonizzare dal caldo davanti al forno, ci ha proposto una deliziosa ricetta, facile e veloce. Easy Little Bread di 101 Cookbooks. Sara ha provato questa ricetta all'inizio dell'anno e se ne è innamorata! … Dev'essere proprio buono!

Ricetta per uno stampo da plumcake di circa 2 litri (8 tazze):
Tempo di preparazione: 10 min - lievitazione: 30 min. - Cottura : 35 min
(Le mie modifiche sono contrassegnate con *)

Ingredienti:
300 ml acqua tiepida (max40 °C - 46 °C)
2 cucchiaini di lievito secco (una bustina)
1 cucchiaio di miele liquido (* miele e vaniglia fatto in casa)
* 1 cucchiaio di estratto di malto
125 g farina (* 140 g di farina con il 12,8% di proteine)
140 g di farina integrale
100 g di fiocchi d'avena (NON quelli di cottura rapida)
1 1/2 cucchiaino di sale marino fine (* sale marino e vaniglia)
* 1 cucchiaino di estratto di vaniglia fatto in casa
* 60 g di bacche essiccate (mirtilli, more, lamponi, ciliege)
2 cucchiai di burro, fuso, per spennellare (* non l'ho utilizzato)

Procedimento:
In una ciotola media, cospargere il lievito sul acqua calda e mescolare fino a scioglimento.
Aggiungere il miele (* e l'estratto di malto), mescolare ed attendere che il composto si gonfi (5 - 10 minuti).
Nel frattempo, mescolare le farine, avena, e sale in una ciotola grande. Aggiungere il composto con il lievito (* e l'estratto di vaniglia) e mescolare molto bene (* ho usato un'impastatrice).
* Aggiungere le bacche essiccate e mescolate.
Ungere uno stampo da plumcake di circa 2 litri con del burro fuso (* non l'ho unto ma foderato con carta da forno).
Versare l'impasto nello stampo (* cospargere con semi di girasole o di fiocchi di avena), coprire con un panno pulito e leggermente umido, e lasciar lievitare in un luogo caldo per 30 minuti (* l'ho coperto con della pellicola trasparente e lasciato lievitare in frigo per circa 5 ore - ho avuto una notte molto breve! La mattina successiva l'ho tolto dal frigo e lasciato riposare per circa 1 ½ ora a temperatura ambiente - ancora coperto con la pellicola trasparente).


(foto 1: prima della lievitazione - foto 2: dopo la lievitazione)

Preriscaldare il forno a 180 °C (* ha aggiunto una piccola ciotola resistente al calore con acqua per creare vapore) e cuocere il pane per 35-40 minuti, fino a quando non sia dorato e i suoi bordi non si stacchino dal bordo dello stampo. Ho terminato la cottura lasciando il pane sotto il grill per un attimo - per dare alla parte superiore un colore un po' più scuro. Sfornare e toglierlo immediatamente dallo stampo, facendolo raffreddare su una griglia.
Servire caldo, spalmato con il burro.
(* L'ho cotto per 10 minuti a 200 °C, poi ridotto a 180 °C per altri 30 minuti. Tolto dalla forma e continuato a cuocerlo per 5 minuti sulla griglia del forno per dare un bel colore dorato anche ai lati).

A bread to fall in love! Perfect for breakfast!
Deliziosamente perfetto per la colazione!


Fancy becoming a Bread Baking Buddy? Here's how it works:
- You have until the 29th to bake the bread and post about it on your blog with a link to the Kitchen of the Month’s post about the bread.
- E-mail the Kitchen of the Month with your name and a link to your post OR leave a comment on the Kitchen of the Month’s blog that you have baked the bread and a link back to your post.
- The Kitchen of the Month will post a round-up of the Bread Baking Buddies at the end of the week and send them a BBB badge for that month’s bread.
No blog, No problem – just e-mail the Kitchen of the Month with a photo and brief description of the bread you baked and you’ll be included in the round-up.

Short glossary:
BBBabes: this group creators.
Kitchen of the Month: the BBBabe who has chosen the recipe of the month. On his/her blog you'll find the recipe written in details.
BBBuddies: who's baking along, has sent the link and picture to the Kitchen of the Month and has received the BBB badge.

Volete anche voi entrare a far parte del mondo dei "Bread Baking Buddies”? Ecco come funziona:
- Capire l'inglese (visto che non ho ancora visto nessun altro tradurre le ricette in italiano).
- Avete tempo fino al 29 di ogni mese per preparare il pane e scrivere un articolo a riguardo sul vostro blog, includendo un link alla Kitchen of the Month (cucina del mese – colui/colei che ha scelto la ricetta) .
- Mandare una E-mail alla Kitchen of the Month con il vostro nome e il link al vostro articolo o lasciare un commento sul suo blog, dicendo che avete preparato il pane e il relativo link al vostro articolo.
- The Kitchen of the Month pubblicherà alla fine della settimana una raccolta di tutti i BBBuddies e invierà loro il magnifico Badge per il pane di quel mese.
- No blog, No problems! Inviate una e-mail alla Kitchen of the Month con una foto ed una breve descrizione del pane che avete preparato. Sarete così inclusi nella raccolta di BBBuddies.

Con tutte queste sigle, piccolo glossario:
BBBabes: i creatori / creatrici del gruppo
Kitchen of the Month: il / la BBBabe che ha scelto la ricetta del mese. Sul suo blog troverete la ricetta passo per passo.
BBBuddies: tutti coloro che hanno preparato il pane del mese, inviato foto e link alla Kitchen of the Month e ricevuto il distintivo (Badge)







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5 comments:

  1. Your easy little bread turned out lovely - you got such a high loaf! Great idea to add malt. I should have used the package I have that is unopened. Next time I will...thanks for the suggestion. And thanks for sharing with BYOB, too =)

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  2. Lovely little bread and nice and high, too. Love all of the grains on top and the fruit inside as a surprise. Thanks for baking with us and being a Buddy!

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  3. Wonderful loaves and terrific pans!
    Great pictures showing the rise. I'm sure the fruit would be a terrific addition and I'm thinking a little walnut. Especially like your touch of oats on the top of the loaves.
    Thanks for baking with us.

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  4. Look at that loft!! And I'm so glad to hear that the bread works well if mixed the night before and left in the fridge. The sunflower seeds are a beautiful touch.

    Many thanks for baking with us.

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  5. This is so very pretty and all the goodies on top give your loaf of bread a touch of whimsy. Thank you for sharing this with BYOB.

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MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

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