Jul 29, 2012

Chocolate, Cinnamon and Vanilla CRUMBLY FUDGE - FUDGE al Cioccolato, Cannella e Vaniglia

English / Italiano
Recipe adapted from the book "Cook Books from Amish Kitchens: Candies,  Beverages and Snacks". Ricetta tratta e modificata dal libro "Cook Books from Amish Kitchens: Candies, Beverages and Snacks".

Recipe for a pan of about 7 x 10 inches
Ingredients:
4 tablespoons cocoa
3 cups (600 g) sugar and vanilla
1 teaspoon cinnamon
1 cup (240 ml) milk (3.5% fat)
3 tablespoon Golden syrup (the original recipe requires corn syrup)
pinch of salt
2 tablespoons (28 g) butter
2 teaspoons pure vanilla extract

Directions: 

- Butter a pan and line with parchment paper. Butter the parchment paper.
- In a heavy saucepan combine cocoa, sugar, cinnamon, golden syrup an salt and cook on medium heat to soft ball stage (236°F - 113°C).
- Take the pan away from the heat and let cool slightly (about 5 min.).
- Add the butter and vanilla extract and stir well.
- Immediately pour the mixture into the prepared pan and leave to cool at room temperature and then put it in the refrigerator until it sets.
- Cut into small pieces.
- Store in a airtight container.



Comments: I've made this fudge following the book's directions. Later, I've read all over the web, that you should let it cool down to 110°F (43°C) before adding the butter and vanilla extract. 
Another main point was the beating of the fudge while cooling down...
Since I have no idea how the "real fudge" texture should be, I'd really appreciate your comments or help.
PS: this fudge resulted crumbly (which I liked, too) and its taste is wonderful!




Where to buy the book: Dove comperare il libro:
                                                  

Ricetta per una teglia di  circa 18x27cm 

Ingredienti:
4 cucchiai di cacao
600 g di zucchero e vaniglia
1 cucchiaino di cannella
240 ml di latte (3,5% di grassi)
3 cucchiai di Golden Syrup (*ricetta originale: corn syrup)
pizzico di sale
2 cucchiai (28 g) di burro
2 cucchiaino di estratto naturale di vaniglia

Procedimento:
- Imburrare una teglia e coprirla con carta da forno. Imburrare la carta da forno.
- In una casseruola aggiungere cacao, zucchero, cannella, golden syrup, sale e far cuocere a fuoco medio fino a raggiungimento dello stadio piccola bolla (113 °C).
- Togliere la casseruola dal fuoco e lasciare raffreddare per circa 5 minuti.
- Aggiungere il burro e l'estratto di vaniglia e mescolare bene.
- Versare immediatamente il composto nella teglia e far raffreddare (temperatura ambiente), poi porre nel frigorifero fino a quando non solidifica.
- Tagliare in piccoli pezzetti.
- Conservare in un contenitore ermetico.



Commento: Ho seguito alla lettera le istruzioni per la cottura del fudge. 
Dopo averlo preparato ho fatto una "passeggiatina nel web" e ho notato molti commenti che dicevano di lasciar raffreddare l'impasto a 43°C prima di aggiungere il burro e la vaniglia.
Altri dicevano di continuare a mescolarlo durante il raffreddamento.

Non avendo mai assaggiato il fudge "originale", non ho idea di come sia fatto e sarebbe fantastico leggere i vostri commenti se lo avete già assaggiato o preparato. 
Il mio è risultato friabile (ma piacevole) e il suo gusto è ... com'é il suo gusto? Aspettate, ora lo ri-assaggio.... Mmmmmm buonissimo!!!


Print Friendly and PDF

  Sign up to my free Newsletter. Iscriviti alla mia Newsletter gratuita.
To validate, please check your email (or spam folder) and press on the confirmation link. 
Per validare l'iscrizione, premi il link di conferma che riceverai per email (controllare la casella di posta indesiderata).


2 comments:

MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...