Jun 5, 2012

OASIS NAAN - Baking with Julia

English / Italiano


June has come and with him two new recipes to be baked along with the fantastic group of "
Tuesdays with Dorie - Baking with Julia". 
The first recipe is Oasis Naan, a soft and tasty bread of Central Asia, baked for 6-8 minutes only. This same dough makes Persian Naan, however Oasis Naan is round and speckled with scallions.
Get ready for this mouth watering recipe...! 

(If you haven't read my previous posts, you may be wondering why I've written the full recipe in Italian. Since the book has not been translated into Italian, TWD's administrators have kindly given me the permission to translate the recipes of the book for my Italian speaking friends, who do not understand English (and yuhuii, I'm not handling against the rules :-) ). 


Giugno è arrivato e con lui due nuove ricette da preparare assieme allo splendido gruppo "
Tuesdays with Dorie - Baking with Julia".
La prima ricetta è l' Oasis Naan, un pane soffice, gustoso e cotto in soli 6-8 minuti, originario dell'Asia Centrale.
I Persian Naan e gli Oasis Naan sono fatti con lo stesso impasto, ma quest'ultimi hanno una forma rotonda e sono farciti con cipolla verde.
Preparatevi a farvi venire l'acquolina in bocca....! 


(Dato che il libro non è stato tradotto in italiano, gli organizzatori del gruppo mi hanno dato il permesso di tradurre e scrivere la ricetta al completo per tutti gli amici che non parlano inglese e che non possono così approfittare delle ricette delle "hosting Ladies").




Ricetta per 8 Oasis Naan di ca 185 g 
Ingredienti:
600 ml di acqua tiepida (30°C)
2 cucchiaini di lievito secco (corrisponde ad una bustina di 7 g)
700 - 840 g di farina per pane o farina 00 
(ho utilizzato: 200 g di farina per pane, 200 g di farina integrale di spelta, 300 g farina 00)
1 cucchiaio di sale

Procedimento:
- In una ciotola sciogliere il lievito nell'acqua (foto 1).
- Aggiungere 420 g di farina in tre volte ( 3 x 140 g) e mescolare con un mestolo di legno, girando sempre nella stessa direzione
 e mescolare per circa un minuto, per sviluppare il glutine (foto 2).  
(Per farla breve, ho utilizzato l'impastatrice con la frusta a foglia (vedi fondo pagina del blog)).
- Cospargere il sale sopra il composto (foto 3) e iniziare ad aggiungere la farina rimasta, ancora una volta circa 140 g alla volta, mescolando dopo ogni aggiunta e poi mescolare fino a quando l'impasto è troppo duro da lavorare con il mestolo (qui ho tolto la frusta a foglie ed aggiunto la frusta a gancio).
E' possibile che non abbiate bisogno di tutti gli 840 g di farina (io ne ho utilizzata 700 g per il primo impasto ed il resto l'ho utilizzato sul piano di lavoro quando ho impastato a mano).
- Versate l'impasto su una superficie di lavoro leggermente infarinata e lavoratelo energicamente, aggiungendo altra farina se necessario, fino a quando l'impasto non risulti liscio e facile da maneggiare, circa 10 minuti (foto 4).

Lievitazione:
- Trasferire l'impasto in una ciotola leggermente unta di olio (foto 5), rigirandolo per coprire l'intera superficie con olio. 
- Coprire la ciotola con pellicola trasparente e lasciare riposare a temperatura ambiente finché l'impasto non sia aumentato di almeno il doppio del suo volume iniziale, circa 2 ore (foto 6).(E' possibile riporre la ciotola in frigorifero e lasciar lievitare tutta la notte, ma prima di continuare a lavorare l'impasto è necessario riportarlo a temperatura ambiente)

Picture 1: Dissolve the yeast in lukewarm water (80° - 90°F),
Picture 2: and add 3 cups of flour, stirring in one direction with a a wooden spoon.
Picture 3: Add salt and the rest of the flour and mix well.
Picture 4: When the dough is too stiff for you to work,
              turn it out onto a lightly floured work surface and knead it vigorously.
Picture 5: Transfer the dough to a lightly oiled bowl, turning to cover the entire surface with
              oil.
Picture 6: and let the dough rest at room temperature until it has more than doubled in bulk,
              about 2 hours.


Ingredienti per la farcitura:

1 cucchiaio di sale grosso (ho utilizzato il Fleur de Sel) (foto 1)
2 cipolle verdi tritate (solo la parte bianca e quella verde più tenera)
(non avendo le cipolle verdi, ho utilizzato dei porri, ricavandone circa 280 g da dividere in 8 parti) 
 (foto 2 e 3)
1 cucchiaino di cumino (foto 1

Procedimento:

Cottura con pietra refrattaria e pala da fornaio: Posizionare nel centro del forno la pietra refrattaria e infarinare la pala da fornaio
Cottura con teglia: Posizionare nel centro del forno una grande teglia girata “sotto sopra” e infarinate una seconda teglia (girata “sotto sopra” anche lei). 

- Preriscaldare il forno a 260°C. 
- Dividere l'impasto in 8 parti uguali e formare delle pagnottelle (foto 4(le mie pesavano ca 185 g l'una) da appiattire con i palmi delle mani leggermente infarinati.
- Stendere la pasta in cerchi di circa 0.6 cm di spessore e di 12 -15 cm di diametro e spruzzare con acqua.
- Con una forchetta, bucherellare bene ogni cerchio, lasciando un bordo di 2.5 - 5 cm (è importante che il centro sia ben appiattito e molto bucherellato) (foto 5).
- Cospargere ogni centro dapprima con un pizzico di sale grosso, poi con della cipolla verde tritata (io ho usato dei porri) ed infine con un pizzico di cumino  (foto 6).
- Ho condito gli Oasis Naan direttamente sulla pala da fornaio, per evitare di doverli spostare una volta farciti. 

Cottura:
- Far scivolare un Oasis Naan dalla pala da fornaio alla pietra refrattaria (o da teglia a teglia) e cuocere per 6 - 8 minuti, o fino a quando i loro bordi non abbiano preso un leggero colore dorato (foto 7).
- Rimuovere dal forno e far raffreddare su una griglia per circa 5 minuti prima di avvolgerli in un telo di cotone (foto 8).
- Gli Oasis Naan sono più gustosi se serviti ancora caldi. 

Picture 1: 1 Tbsp of Coarse salt (I've used Fleur de Sel) and 1 tsp cumin
Picture 2: As I did not have any scallion at home, I've used leeks 
Picture 3: and trimmed it.
Picture 4: Divided the dough into 8 equal pieces and rolled them into a ball.
Picture 5: Flattened each ball, rolled out the dough into circles, sprinkled with water and
              pricked it all over.
Picture 6: Sprinkled each center with coarse salt, chopped leek (I did not have any scallion at
              home) and a pinch of cumin. 
Picture 7: Bake for 6-8 minutes, or until the tops started to colour. Removed the Oasis Naan
              and let them cool on a rack for about 5 minutes
Picture 8: before wrapping them in a cotton towel.


The best thing of these Oasis Naans? You can fill them with whatever you like!
  Cherry Tomatoes, Red and Yellow Peppers, Mushrooms and Artichokes. They were all delicious!
If I'm going to bake them again? DEFINITELY! 
Please don't forget to visit the hosting Ladies: Maggie of Always Add More Butter and Phyl of Of Cabbages & King Cakes. Not only will you enjoy their blogs but also you'll find the complete recipe of the Oasis Naan. 

Sbizzarritevi con i condimenti che più vi piacciono! P
omodorini Cherry, peperoni rossi e gialli, funghetti e carciofini sott'olio. Una delizia, tutti quanti! Se li rifarò? Sicuramente!!  
Non dimenticatevi di visitare le Hosting Ladies: Maggie di Always Add More Butter e Phyl di Of Cabbages & King Cakes. Vi divertirete a leggere i loro blogs e troverete la ricetta degli Oasis Naan  - in inglese.



Dove acquistare il libro: You can buy the book from:

      

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40 comments:

  1. You outdid yourself with this recipe! So many great variations!

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    1. Thank you Paula,
      We loved them in any variation ... and it was a good excuse to "make room in the fridge" :-) ... for the Strawberries that will be used in the next recipe!

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  2. Your toppings look so fun!

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    Replies
    1. Thank you, Sara.
      We thought that "8 of a kind" would be a bit monotone and let the family pick up what they wanted as "extra".
      A great recipe.

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  3. I love your photos. This is one fine recipe.

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    Replies
    1. Thank you Judy,
      your "mega Pizznaan" looks delicious!

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  4. I always translate the recipes too. I halved the recipe, just one for each person in our family. Great variety.

    Ulrike @Küchenlatein

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    Replies
    1. Hi Ulrike, thanks for visiting.
      Translating is a "huge" job that brings a lot of satisfaction (not to underestimate is the fact that it's a good exercise to improve our foreign languages!)

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  5. I am inspired by your toppings. I will use some of them the next time I make naan!

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    1. Thank you Cynthia.
      I loved your pizza stone - and your naans (of course!)
      Great recipe

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  6. This was a yummy recipe. I loved all your toppings--so many yummy meal. Thanks for the ideas. Great TWD/BWJ recipe!

    ReplyDelete
  7. Looks great :) I'm glad to be back!!!!

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    Replies
    1. Nice to have you back, Mireia and congratulations!
      I've just visited your blog: yummy Naans have you baked!

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  8. I love all the varieties you made. My dough is in the bowl and I'm ready to start rolling it. Can't wait to see how they turn out.

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    Replies
    1. Thank you Patricia.
      I've just visited your blog but didn't find your naans.
      They're probably still in the oven!
      Will come back later.
      Enjoy them!

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  9. Cool add-ons! I agree with you, this recipe is very versatile :)

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    Replies
    1. Hi OVen Chaos,
      thank you for visiting and commenting.
      Clicking on your name I wasnt't able to "enter" your blog.
      Sorry!

      PS: Did somebody else have the same problem?

      Delete
  10. Carola, you certainly went to great lenghts to create such a variety of naans - who would have thought that you can use all these wonderful items as toppings for this flatbread! You really did a wonderful job and had some very interesting ideas on how to put "a spin" on this recipe! Great job!

    Have a wonderful week!

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    Replies
    1. Andrea
      :-) actually it wasn't that great a lenghts to go... just to the fridge (sorry for the silly joke) :-) !!!
      Thank you so much for your lovely comments.

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  11. Wow I like the toppings that you put on your Oasis Naan! I love artichokes and will try that sometime.

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    Replies
    1. Thanks for stopping by. Your topping must be delicious, too.

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  12. you've taken naan to infinite pizza heights! they look delicious.

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    Replies
    1. Thank you Marilyn,
      I was born in the southern part of Switzerland (boardering Italy) - could it be that this makes me a "pizza addict"?
      In order "not to pizz-ifing" my naans too much, I've omitted the mozzarella and tomatoes sauce :-)

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  13. Love how creative you were with this bread….Looks absolutely wonderful!

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    Replies
    1. Thank you Kathy.
      I've loved yours naan and your WILLPOWER! You're great!

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  14. Mmm.. tomatoes, artichokes, sounds delish!

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  15. Love, love, love the vegetables on top of the naan. Very creative. Great job!

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  16. These are beautiful - you really went all out on this one. Great job!

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  17. Ckay, love all the photos and different variations…nicely done!

    ~Carmen
    http://bakingismyzen.wordpress.com/2012/06/05/twd-baking-with-julia-oasis-naan/

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    Replies
    1. Thank you Carmen, and congratulations again!

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  18. Hi

    I think you naan looks delicious and your photos are so fun and colorful. You're blog is great!

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  19. I love the veggie variety! What a great idea, kinda like a flat-bread veggie pizza. I will definitely have to try something like that!

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  20. Oh, I love naan...and with all of these beautiful toppings, it's even better!

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MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

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