Jun 16, 2012

HOMEMADE SUGAR AND VANILLA (2) - ZUCCHERO E VANIGLIA FATTI IN CASA (2)

English / Italiano

( how much have  I made? Aah, only 12.10 lbs!!!!  Quanto ne ho fatto? Aah, solo 5.5 kg!!!)


4 months ago I filtered my homemade vanilla extract and added some fresh vanilla beans to it... Oh how I love homemade vanilla extract! I have 3 bottles (3 litres) of fantastic scented homemade vanilla extract in my basement, that I keep refilling and that probably will last forever and ever.

At first I did not know what to do with the old beans left in the sieve  (and they were a lot!) but soon decided to put them in two closed jars and cover them with white sugar... and see what would happen.
As they were still soaked with vanilla extract the sugar became quite damp, so I had to add more sugar...and forget the jars in the pantry...until last week!

Last week, when I opened the jar a scent of vanilla, Vodka and sugar filled the basement (maybe not all of it!).

This sugar is great for baking (and in my case,  for baking only, as I want the alcohol to evaporate, before giving the cakes to the children). It has such a great taste of vanilla!

4 mesi fa dopo aver filtrato il mio estratto di vaniglia fatto in casa, vi ho aggiunto dei nuovi baccelli per mantenere forte l'aroma di vaniglia. 
Quanto mi piace!! In cantina ne ho 3 bottiglie (3 litri) che riempio e svuoto a rotazione e ...che probabilmente mi dureranno un'eternità!

All'inizio non sapevo cosa fare con i vecchi baccelli, ma poi ho deciso di  metterli in due contenitori di vetro e ricoprirli con dello zucchero.
Essendo ancora inzuppati d'estratto di vaniglia, ho dovuto aggiungerne parecchio per evitare di ritrovarmi con "sciroppo".... poi li ho dimenticati in cantina.

Settimana scorsa, quando ho riaperto i vasetti la cantina è stata invasa da un profumo di zucchero vanigliato e Vodka!
Questo zucchero è perfetto per la pasticceria.
Io lo uso per quasi tutti i dolci "cotti" (e solo cotti, per far evaporare l'alcool) -  per dar loro quel "tocco di vaniglia in più"!



Directions:
Picture 1:
In a bowl of a food processor blend the sugar with the old vanilla pods, a little at a time. 

As my sugar was still quite dump (as shown in pic. 1) and wouldn't blend properly, I had to add some "new" sugar to get a drier mixture.
(I
n my food processor it did not become "powdered sugar" - just fine sugar).


Picture 2: 
Sieve the mixture into a big bowl, in order to separate the biggest vanilla chunks from the sugar (I can imagine that if you have a better food processor than mine, you probably won't need to do it). 

Picture 3:
 
Pour the vanilla chunks that did not go through the sieve (see how big they still are) and some "new" sugar in the food processor, blend again and sieve.
Repeat from step 1 until all the sugar has been blended.

Picture 4:
 
With a spoon mix well the sugar & vanilla which is in the big bowl.
Look what I've got: a fantastic coloured and scented sugar and vanilla.
Its taste it's much stronger than the vanilla and sugar I usually make with white sugar and vanilla beans "stuck into" it, but as I've said, I'll use this one only when I bake (there's still some alcohol in it). 

Picture 5:
 
Storing: in closed glass containers in a fresh room.

Careful when using it, as 1 cup of this sugar & vanilla weights more than 1 cup of granulated sugar. How much more depends on how fine you've blended it. 
Use a scale and you won't have any difference. 

Procedimento: 

Foto 1:
Nella ciotola di un robot da cucina versare poco alla volta lo zucchero con i vecchi baccelli di vaniglia.
(Dato che lo zucchero era troppo umido (vedi foto 1) e le lame non riuscivano a macinarlo bene, ho dovuto aggiungere dello zucchero “nuovo” per ottenere una miscela asciutta.
Nel mio robot da cucina lo zucchero non è diventato "a velo" ma zucchero fine).

Foto 2:
In una grande ciotola, setacciare la miscela in modo da separare lo zucchero dai pezzi di vaniglia più grandi (probabilmente se il vostro robot da cucina è migliore del mio, non avrete bisogno di farlo).

Foto 3:
Versare nella ciotola vuota del robot da cucina i pezzetti di vaniglia che sono rimasti nel setaccio (guardate quanto grandi sono i miei) e dello zucchero "nuovo", macinare e setacciare di nuovo.
Ripetere dal punto 1 fino a quando tutto lo zucchero non sia macinato.

Foto 4:
Alla fine, mescolare molto bene lo zucchero e vaniglia nella ciotola grande e... ammirate il vostro fantastico zucchero profumatissimo di vaniglia.
(Il suo gusto è molto più forte dello zucchero e vaniglia che faccio di solito con zucchero semolato e baccelli di vaniglia “infilzati”ma come ho detto, userò questo solo quando preparerò dolci da cuocere, essendoci ancora un po' di alcool in esso).

Figura 5:
Si conserva in contenitori di vetro chiusi bene e riposti in un luogo fresco.

Attenzione:
Se cucinate in "cups / tazze" questo zucchero sarà più pesante di 1 cup / tazza di zucchero semolato. Quanto di più dipende dal grado di macinatura.
Vi consiglio la bilancia - e per fortuna, è nostra abitudine usarla. 


Print Friendly and PDF

  Sign up to my free Newsletter. Iscriviti alla mia Newsletter gratuita.
To validate, please check your email (or spam folder) and press on the confirmation link. 
Per validare l'iscrizione, premi il link di conferma che riceverai per email (controllare la casella di posta indesiderata).


2 comments:

  1. This looks like something cheap and great!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Mireia, I've been buying my vanilla at

      http://buy-bourbon-madagascar-vanilla-beans-europe.riziky.be/buy_vanilla_beans_madagascar.php

      I love their vanilla, the speed, the great prices and they were always polite... I can only recommend them!
      PS: check the prices. Postage in Europa is only Euro 4.50

      Did you every tried to make your own vanilla extract? It's so easy and so much cheap.

      Bye by and thanks for stopping by.

      Delete

MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...