Jun 3, 2012

Chocolate Pumpkin Loaf - VEGAN !! - Torta alla Zucca e Cioccolato

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(ps: sorry I forgot to take a picture of the whole cake - by the time I've realized it, it was all gone! Ups! Mi sono scordata di fotografare la torta intera - e quando l'ho realizzato, ...la torta era già sparita!)

A couple of days ago, and out of sheer curiosity, I've ordered two baking books.
"Again??!!!" (I knew, you were going to say THAT!) "What kind of recipe is not included in your thousand baking books??!!"
Well, this time I'm exploring a (to me) unknown world: I'm going to test & taste something completely new
: Baking Vegan! 
You know: no eggs, no butter, no dairy products (which in fact will only do good to us as I bake on an almost daily basis) - the more sceptical will probably add "and no taste, and no texture, and no...!"
Ooohh, how much I'd love that my great friends and TGIF coffee morning members will leave their comments below! I think we all were a little bit "nervous" on the coming out of this cake... but wow! This cake was absolutely gorgeous: dense, moist, tasty, chocolately, yummy and fantastic (even if we are in Spring at it's an "autumnal recipe").
PS: I've doubled the ingredients below and was able to make a square cake of 24 cm (9.5 inch) + 6 muffins.

Ingredients for an 8 inch loaf pan:

60 ml applesauce (1/4 cup) 
2 tablespoons coconut oil or canola oil (I've used sunflower oil)
40 gr unsweetened cocoa powder (1/3 cup)
80 ml+ 30 ml boiling water, divided (1/3 cup + 2 tablespoons)
220 gr pumpkin puree (1 cup) (I had to use canned pumpkin as they are out of season)
200 g sugar (1 cup) (I've used 150 gr - ¾ cups of homemade vanilla and sugar
1 teaspoon pure vanilla extract 

210 gr all purpose flour (1 1/2 cups) 

(I've used 140 gr all purpose flour (1 cup) + 70 gr whole wheat flour (½ cup))
1/2 teaspoon ground cinnamon
1/4 teaspoon ground nutmeg
1/4 teaspoon ground ginger
1/8 teaspoon ground cloves
3/4 teaspoon baking soda
3/4 teaspoon salt
80 gr chocolate chips (1/2 cup) 

Directions: 

- Preheat oven to 175°C (350 F) and lightly grease a 20 cm (8 inch) loaf pan. Also, boil some water in a tea kettle (no need to measure yet).
- Put applesauce, coconut oil and cocoa powder in a mixing bowl. In a separate bowl, sift together flour, spices, baking soda and salt.
- Measure out 80 ml (1/3 cup) boiling water and pour into the bowl with the cocoa mixture, mixing quickly to make a smooth chocolate sauce. Add pumpkin, sugar and vanilla and mix well. 
- Dump about half of the flour mixture into the chocolate mixture and gently stir just to incorporate, then measure out 15 ml (1 tablespoon) of boiling water and stir again. Now add the rest of the flour mixture and another 15 ml (1 tablespoon) of boiling water and stir just until smooth. Take care not to overmix. Fold in the chocolate chips.
Spoon the batter into the prepared loaf pan. It will be good and thick. You can smooth the top out with a spatula.
Bake for 55 minutes to an hour (the muffins for 20 min.). Stick a steak knife into the center of the loaf to check for doneness. A little bit of wetness is okay since it could be from a chocolate chip, but the knife should come out mostly dry.
Let cool for 10 minutes, then invert pan and place loaf on a cooling rack to cool most of the way. It’s yummy a little bit warm, or thoroughly cooled. Slice and serve!

(recipe from PostPunkKitchen blog, with the kind allowance of Isa Chandra)

***   **   ***   **   ***  **  ***

Un paio di giorni fa, e per pura curiosità, ho ordinato due libri di pasticceria.
"Di nuovo?!" (eh si, mi aspettavo questa vostra reazione!) "Ma qual'è quella ricetta che non è inclusa in uno dei tuoi mille libri di cucina?!"
Allora, …questa volta esplorerò un mondo a me totalmente sconosciuto. Testerò e assaporerò qualcosa di completamente nuovo: la pasticceria Vegan!
Per intenderci, pasticceria senza uova, senza burro, senza latticini (che in realtà può farci solo bene visto che “pasticcio col forno” quasi ogni giorno) - I più scettici probabilmente aggiungeranno "e senza gusto, e senza consistenza, e senza ...!".
Ooohh, quanto vorrei che le mie amicone del “Grazie al Cielo è Venerdì”, mattinata caffé (e dolci) scrivessero qui sotto i loro commenti...!
Non vi nascondo che eravamo tutte un po' “nervosette” sul risultato finale di questa torta ... ma wow! È stata una RIVELAZIONE! Fantastica: densa, umida, saporita, cioccolatosa, squisita,... (anche se è una ricetta autunnale “fuori stagione”)
PS: Raddoppiando le dosi della ricetta sottostante ho preparato una torta quadrata di 24 cm + 6 muffins. 

Ingredienti per una teglia per cakes di 20 cm:
60 ml di purea di mele
30 ml di olio di cocco o olio di semi di colza (Ho usato olio di semi di girasole)
40 g di cacao amaro in polvere
80 ml + 30 ml di acqua bollente, divisa
220 g di purea di zucca (ho utilizzato quella in scatola perchè fuori stagione)
200 g di zucchero (ho usato 150 g di zucchero e vaniglia fatto in casa)
1 cucchiaino di estratto di vaniglia
210 g di farina bianca (ho utilizzato 140 g farina bianca + 70 g farina integrale)

1/2 cucchiaino di cannella in polvere
1/4 cucchiaino di noce moscata macinata
1/4 cucchiaino di zenzero in polvere
1/8 cucchiaino di chiodi di garofano in polvere
3/4 cucchiaino di bicarbonato di sodio
3/4 cucchiaino di sale
80 g di gocce di cioccolato

Procedimento:
- Preriscaldare il forno a 175 °C e imburrare leggermente una teglia per cakes di 20 cm.
- Far bollire dell'acqua in un bollitore per il tè (non è ancora necessario misurarla).
- In una ciotola, versare la purea di mele, l'olio ed il cacao in polvere. 
- In un'altra ciotola setacciare assieme la farina, le spezie, il bicarbonato e il sale. 
- Versare 80 ml di acqua bollente nella ciotola con il composto di cacao, mescolando rapidamente per ottenere una crema omogenea. 
- Aggiungere la purea di zucca, lo zucchero e l'estratto di vaniglia e mescolare bene. 
- Aggiungere al composto circa la metà della miscela di farina e mescolare delicatamente e brevemente, quindi aggiungere 15 ml (1 cucchiaio) di acqua bollente e mescolare nuovamente. 
- Aggiungere il resto della farina al composto e altri 15 ml di acqua bollente e mescolare solo fino a quando il composto non sia omogeneo (attenzione: non mescolare TROPPO A LUNGO!). 
- Aggiungere le gocce di cioccolato al composto e mescolate delicatamente. 
- Versare il composto (sarà denso) nella teglia e lisciare la parte superiore con una spatola. 
- Cuocere nel forno per 55 - 60 minuti (i muffins per 20 min.) e fare il test della lama del coltello (è possibile che parte della lama risulti umida a causa delle gocce di cioccolato, ma dovrebbe comunque risultare asciutta sulla maggior parte della superficie). 
- Lasciare raffreddare per 10 minuti, poi capovolgere su una griglia e lasciar raffreddare (intiepidire) E' squisita sia tiepida che completamente raffreddata. 
- Affettare e servire! 

(ricetta tradotta dal blog "PostPunkKitchen", con il gentile permesso di Isa Chandra Moskowitz)


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6 comments:

  1. This definitely looks like a cake to try if it was eaten that quickly!

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    Replies
    1. Hi Yummy Chunklet,

      I've never baked VEGAN, but if they all taste like this one
      I'm definitely carrying on with it!
      Looking forward to receiving the 2 books I've ordered and bake more!

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  2. This looks good! I wouldn't guess it was vegan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Sara, thank you for stopping by.
      I love this recipe as it doesn't need any special ingredients (such as silken tofu, soy or almond milk) but it's made with ingredients I use regularly.
      Have a go, bake it and you'll see how yummy it is.

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  3. Hearing that it was a vegan cake, I had my doubts. I've never expected it to be so delicious! I can still taste the harmony of the moist pastry texture combined with the melting chocolate chips. Hmmm.... :)

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    Replies
    1. Hi Kate,
      Thank you so much for visiting and commenting.
      This cake was a revelation to all of us, wasn't it!
      14 skeptical eyes looking at it in silence and then "Mmmmh, ooohhh, ahhhh"!! :-)

      Delete

MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

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