May 14, 2012

TARTE TATIN with Apples, Peaches and Mixed Berries - TARTE TATIN con Mele, Pesche e Frutti di Bosco

English / Italiano



I've made this upside-down tart using the Emile Henry's Tarte Tatin set. This handy baking dish is firstly used on the direct flame to caramelize the sugar,  then filled with fruits, topped with shortcrust pastry and baked in the oven. The plate that goes with it is an elegant serving platter. 
Please have a look at this helpful video on youtube to see how to make Tarte Tatin”.
Instead of “apple only” I've fruitized my tarte tatin adding peaches and mixed berries to the apples.

Ingredients for the caramel:

170 g of homemade sugar and vanilla

1/2 teaspoon cinnamon 
1/4 teaspoon ground ginger 
On slow-medium heat melt the sugar with the spices and let caramelize until pale golden. Don't let it burn! Take off the heat, add 50 g of butter and stir. 

Ingredients for the tart: 

Fruit as: peach-halves, mixed berries and diced apples.
3 tablespoons of ground almond
3 tablespoons of sugar
15 g of butter

Directions:

Make little berries' heaps in the baking dish and cover them with the peach-halves. Add the apples diced and sprinkle them with 3 tablespoons of ground almonds, 3 tablespoons of sugar and 15 g of butter in small pieces. 
Cover the fruits with shortcrust pastry, making sure you tuck the pastry down the sides of the pan. Make some little holes in the dough with a fork (just a few). Bake in the preheated oven at 180°C for about 40 minutes. 
It's an upside-down cake, remember? So after you've taken it out of the oven wait for a couple of minutes, put the serving plate on the baking dish and carefully turn the tart.

Enjoy with whipped cream, ice cream or “natural”


*** *** ***

Per fare questa Tarte Tatin ho usato il praticissimo set di Emile Henry. La sua “teglia” viene dapprima utilizzata sulla fiamma per far caramellare lo zucchero, poi riempita con frutta, ricoperta di pasta frolla, brisé o sfoglia (quella che preferite) e trasferita nel forno. Il piatto che servirà per capovolgerla ha anche la funzione di piatto da portata, molto elegante.
Vi consiglio di dare un'occhiata a questo utile video su youtube per vedere passo per passo come fare la Tarte Tatin.
Ed ecco invece come l'ho preparata io: non di "solo mele" ma anche con pesche e frutti di bosco.

Ingredienti per il caramello: 

170 g di zucchero e vaniglia fatto in casa
1/2 cucchiaino di cannella  
1/4 cucchiaino di zenzero in polvere 
A fuoco basso-medio far caramellare lo zucchero con le spezie fino a raggiungere un colore dorato pallido (attenzione a non farlo bruciare!).  
Togliere dal fuoco, aggiungere 50 g di burro e mescolare.

Ingredienti per la torta:
frutta come: mezze pesche, frutti di bosco e mele a dadini.
3 cucchiai di mandorle macinate
3 cucchiai di zucchero
15 g di burro

Procedimento:
Adagiare sul caramello dei mucchietti di frutti di bosco e coprirli con le mezze pesche. Aggiungere i dadini di mela e cospargere con 3 cucchiai di mandorle tritate, 3 cucchiai di zucchero e 15 g di burro a pezzettini.
Coprire il tutto con la pasta frolla, infilando la pasta lungo i bordi interni della teglia. Con una forchetta fare alcuni buchini nella pasta.
Cuocere nel forno preriscaldato a 180 ° C per circa 40 minuti.
E visto che si tratta di una torta rovesciata, una volta tolta dal forno e atteso un paio di minuti, ricoprire con il piatto da portata e girare velocemente la torta. (Attenti al caramello che potrebbe uscire dai bordi!)

E' ottima con gelato, panna montata o così al naturale




Print Friendly and PDF

  Sign up to my free Newsletter. Iscriviti alla mia Newsletter gratuita.
To validate, please check your email (or spam folder) and press on the confirmation link. 
Per validare l'iscrizione, premi il link di conferma che riceverai per email (controllare la casella di posta indesiderata).


No comments:

Post a Comment

MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...