May 10, 2012

Sourdough Focaccia with Smoked Bacon – Focaccia con Speck e Pasta Madre


English / Italiano


A winner!
Why on earth did I wait so long to make this absolutely heavenly focaccia?!!!
It's perfect for BBQ's, picnic, brunch, ...and for a 22:00 o'clock snack (isn't it, Andrea?)... wow! Delicious!
Don't hesitate and bake it now!

Ingredients: (for a rectangular baking pan of 28X34 cm)
120 g of sourdough (refreshed the night before)
180 g whole wheat flour
240 g all purpose flour
180 g of water
125 g yoghurt nature
6 g of honey
12 g of salt
14 g of extra virgin olive oil + 20 g water
150 g smoked bacon
Fleur de sel, spices for pizza and extra virgin olive oil

Directions:
In large bowl of a mixer, dissolve the yeast with lukewarm water, yoghurt and honey. 
Add the two types of flour, the salt and knead. Then, add the oil emulsified with 20 g of water and knead for a couple of minutes. Add the diced bacon and continue to knead for about 10 minutes.
Form a ball, cover it with plastic foil and let rise for 2-3 hours in a warm place, then deflate the dough to obtain a rectangle and fold (gently flatten the dough trying to maintain a rectangular shape. Folding two opposite sides (up and down), bring them to the middle (like an envelope). Press gently. Do the same with the right and left side). Turn the seam side down, cover with a plastic foil and let rest for 1 hour. 
Roll out the dough with your hands or a rolling pin and lay it in a greased baking pan (or covered with parchment paper), cover it with plastic foil and let rise for 3-4 hours. 
Before baking, brush the dough with extra virgin olive oil, make thumbprint and sprinkle with fleur de sel and pizza's spices . 
Bake in the preheated oven at 200 ° C for 25-30 minutes. Remove from oven and let cool completely on a wire rack before serving.
Recipe adapted from Pappa-Reale.net by Antonella Scialdone
*** *** ***

che SUCCESSO!
Ma perchè mai ho atteso tanto prima di provare questa ricetta?!! È assolutamente divina ed è perfetta per BBq', picnic, brunch e anche per gli spuntini delle 22:00 (vero Andrea?) ... wow! Deliziosa!
Un consiglio: non esitate: fatela ora!

Ingredienti: (per 1 teglia rettangolare di 28X34 cm) 
120 g di pasta madre rinfrescata la sera prima
180 g farina integrale di frumento
240 g farina 00
180 g di acqua
125 g di yogurt bianco
6 g di miele
12 g di sale
14 g di olio extravergine di oliva + 20 g d'acqua
150 g di speck affumicato in dadini
Finitura
Fleur de sel, spezie per pizza e olio extravergine di oliva

Procedimento: 
Nella ciotola di un'impastatrice, sciogliere completamente la pasta madre con l’acqua tiepida, lo yogurt e il miele. 
Aggiungere i due tipi di farina, il sale e impastare. Aggiungere l’olio emulsionato con i 20 g d'acqua e impastare per un paio di minuti. Aggiungere i dadini di speck e continuare ad impastare per una decina di minuti. 
Formare una palla, coprire con pellicola trasparente e lasciare lievitare per 2-3 ore lontano da correnti d’aria, dopodiché sgonfiare l’impasto in modo da ottenere un rettangolo e procedere con la piegatura (piegare uno sull'altro i due lati, destro e sinistro, per un terzo del rettangolo complessivo, girare di 90° e ripetere l'operazione). 
Ricoprire e lasciare riposare per 1 ora. 
Appiattire l'impasto con le mani o con il mattarello e stenderlo nella teglia imburrata o ricoperta da carta da forno.
Coprire con pellicola trasparente e lasciare lievitare per 3-4 ore fino a che diventi bella gonfia. 
Prima di infornare, spennellare la focaccia con l’olio extravergine di oliva, fare delle fossette con le dita e spolverare con fleur de sel e spezie per pizza. Cuocere nel forno preriscaldato a 200°C per 25-30 minuti. Sfornare e lasciare raffreddare completamente su una griglia prima di servire.
Ricetta adattata dal blog Pappa-Reale.net di Antonella Scialdone

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4 comments:

  1. Replies
    1. Absolutely!!! You really should try it.

      Making sourdough from scratch is not sooo difficult and it gives you
      so many possibilities (first of them: it makes you slow down, which is quite healthy in this stressy world! It takes it much longer to rise than dry yeast - but it's another world)!
      Have you seen my post on "how to make soudough from scratch?"
      Here it is:
      http://sweetandthatsit.blogspot.com/2012/04/motherdough-lievito-madre.html

      Thank you for visiting my blog and commenting so often. It's a pleasure to have you here.

      Delete
  2. This focaccia sounds amazing! I started a sourdough a week ago so I´ll try it soon!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Paula,
      so nice to have found another "sourdough lover".
      Baking with sourdough brings so much satisfaction!
      Please let me know how it goes.
      All the best

      Delete

MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

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