May 9, 2012

Raisin Bread with Sourdough - Pane all'Uva Sultanina con Pasta Madre

English / Italiano



HELP - WHAT TO DO WITH AN OVERPRODUCTION OF SOURDOUGH?


I've found the answer on page 155 of the book "Pane e Roba Dolce" written by the Sorelle Simili in 1996 .
It says that this recipe gives the possibility to use up that part of sourdough that otherwise would be discarded when refreshing the sourdough. 
So when I made this bread  I took it  for granted that I did not need a refreshed sourdough. The rising times took longer than 3 hours, "probably" because yesterday I made it late at night (very late, indeed!), let it rise in the oven overnight and baked it this morning.
Great solution this lovely sweet bread!

Ingredients:
250 g sourdough
160 g sugar (i've used homemade sugar & vanilla)
150 g raisins (soaked in water)
250 g flour OO
100 g milk
50 g butter, softened
1 egg
10 g of baking powder
½ teaspoon of salt

For the icing:
50 g cold butter
60 g cane sugar
40 g flour
cinnamon

Directions:
Beat the butter with the sugar. Add the egg, the milk and salt and mix well. Dissolve the sourdough in this creamy mixture, then add the flour and baking powder. 
Beat well, then add the raisins  and gently mix. 
Pour the dough into a greased and floured baking pan (about 20 cm diameter) and let rise for about 3 hours. 
Meanwhile, prepare the frosting: Rub the butter with the flour and the broken until you have big lumps, then add the cinnamon. Spread the frosting on the dough and bake at 180 °C for 45-50 minutes.
(recipe translated from Sorelle Simili's book "Pane e Roba Dolce" (2003), with the kind allowance of the Editor A. Vallardi)
*** *** ***

AIUTO! COSA FARE CON UNA SOVRAPPRODUZIONE DI PASTA MADRE?

La risposta l'ho trovata a pagina 155 del libro "Pane e Roba Dolce" scritto dalle Sorelle Simili nel 1996.
Esse dicono che questa ricetta offre la possibilità di utilizzare quella parte di lievito naturale che saremmo costretti a sacrificare facendo i rinfreschi.
Ed io ho dato per scontato che per questo pane non avrei avuto bisogno di pasta madre rinfrescata. I tempi di lievitazione sono stati un po' più lunghi  anche perchè l'ho preparato ieri sera (molto tardi!), l'ho lasciato lievitare nel forno spento e l' ho cotto questa mattina.
Gran bella soluzione, questo ottimo pane dolce!

Ingredienti:
250 g di lievito madre
160 g di zucchero
150 g di uva sultanina (ammollata e strizzata)
250 g di farina OO
100 g di latte
50 g di burro morbido
1 uovo
10 g di lievito per dolci
½ cucchiaino di sale

Per la glassa:
50 g di burro freddo
60 g di zucchero di canna
40 g di farina
cannella

Procedimento:
Battere il burro con lo zucchero, unire l'uovo, il latte e il sale e con questa crema stemperare bene il lievito madre, poi unire la farina e il lievito per dolci (lievito chimico). Battere bene, poi unire delicatamente l'uva sultanina e mettere il tutto in una teglia unta e infarinata di circa cm 20 di diametro. Lievitare per circa 3 ore. Nel frattempo preparare la glassa: sfregare il burro spezzato con zucchero e farina fino ad avere dei grossi grumi, unire la cannella. Spargere la glassa sull'impasto e cuocere in forno a 180°C per 45-50 minuti circa.
(ricetta dal libro "Pane e Roba Dolce" delle Sorelle Simile, 2003, con il gentile permesso dell'editore A. Vallardi)

Dove acquistare i libri delle Sorelle Simili:




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2 comments:

  1. I laughed a lot with your comments hahaha especially the one saying I should go back to my books... you're so right!! I have to limit my time online!!! This looks great!!!

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    Replies
    1. Hi Mireia, nice to see you again! Thank you for visiting me!
      Hope you are doing well with your exams! We are all keeping our finger crossed for you!

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MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

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