May 6, 2012

Pancakes with Sourdough - Pancakes con Pasta Madre



English / Italiano

Ingredients:

120 g of wheat flour "00"
225 grams of fresh whole milk
50 g of sourdough refreshed
60 g of egg (1 egg medium size)
25 g of sugar (I used homemade sugar and vanilla)
3 g of salt
30 g of butter (I used  30 g of yoghurt nature  and 1 drop of oil)

Directions:
The night before, put the sourdough in a bowl, add the lukewarm milk and with a fork (or with your hand) dissolve the yeast completely. Add the beaten egg, flour, sugar, salt and mix. Then whisk the mixture vigorously until you get a smooth and homogeneous batter. Continuing to beat vigorously from the bottom upwards, incorporate little at a time the softened butter (at room temperature) and go on for a few minutes. Transfer the batter in an airtight container (or cover with plastic wrap sealing the edges well) and refrigerate for 10-12 hours.

The next day, melt a small amount of butter in a pan, add 3 tablespoons of the batter (4 or 5 for a thicker pancakes) and cook over low heat until bubbles form on the surface and the pancake has a translucent colour. Then turn the pancake and cook until it gets a nice golden colour. Serve hot with maple syrup and, if you wish, with cream and fresh fruit.
(recipe translated from the book "la pasta madre" by A. Scialdone, with the kind allowance of the editor "Edagricole")



Ingredienti:
120 g di farina di frumento "00"
225 g di latte intero fresco
50 g di pasta madre rinfrescata
60 g di uovo (1 di media grandezza)
25 g di zucchero (ho usato zucchero e vaniglia fatto in casa)
3 g di sale
30 g di burro (ho usato 30 g di yogurt nature e 1 goccia di olio)

Procedimento:
 
La sera prima mettere la pasta madre in una terrina, aggiungere il latte tiepido e, con una forchetta o con la mano , sciogliere bene il lievito finché sia tutto liquido. Aggiungere l'uovo sbattuto, la farina, lo zucchero, il sale e mescolare. Sbattere poi energicamente il composto fino ad ottenere una pastella liscia ed omogenea, dopodiché incorporare poco alla volta il burro ammorbidito a temperatura ambiente continuando a sbattere energicamente dal basso verso l'alto. Continuare per qualche minuto ancora, trasferire la pastella in un contenitore a chiusura ermetica o coprire con pellicola trasparente sigillando bene i bordi e riporre in frigorifero per 10-12 ore.

L'indomani, riscaldare la padellina unta leggermente di burro, versare 3 cucchiai di composto (anche 4 o 5 cucchiai se si desiderano dei pancakes più spessi), cuocere a fiamma bassa finché sulla superficie si saranno formate delle bollicine e che il composto cominci ad avere un colore traslucido, girare il pancake e cuocere dall'altro lato finché avrà assunto un bel colore dorato. Servire caldi con lo sciroppo d'acero e volendo anche con panne a e frutta fresca.
(ricetta dal libro "la pasta madre" di A. Scialdone, con il gentile permesso della casa editrice "Edagricole")

14.05.2012


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6 comments:

  1. Amazing!!! I've just remembered I have to give you the cookies recipe but I don't think it will happen until june, I'm just starting my exams in a few weeks and I'm very stressed!!!

    ReplyDelete
  2. Hi Mireia, I wish you all the best for your exams.
    We all keep our finger crossed for you!

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Thank you Spike for stopping by.
      I made them this morning for the first time and had absolutely no idea how they would taste.
      My children's comment: "Mommy can you make them again tomorrow" reassured me!
      Family test: passed :-)

      Delete
  4. What perfect pancakes! Good luck on exams!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you yummychunklet for visiting and commenting.
      We loved these "new" pancakes.
      Since I am refreshing the sourdough daily I'll have so much sourdough to bake them on a regular basis (happy children - happy mommy).

      Delete

MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

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