Apr 3, 2012

PIZZA RUSTICA - BAKING WITH JULIA

English / Italiano


This is the third recipe I'm baking along with the fantastic group "Baking with Julia" and I'm having so much fun (if you wish, join us, the group is open to anyone!). 
"Pizza Rustica" is its name, but actually it's a savory pie with a sweet crust (sounds weird but we kind liked it). 
The original recipe did not include any vegetables but to make it healthier I have added some spinach, carrots and onions and instead of 100% all purpose flour I've used 50% all purpose and 50% wholemeat flour.

Questa è la terza ricetta che preparo assieme al gruppo "Baking with Julia" e mi sto divertendo un mondo (chiunque desideri entrare a far parte del gruppo è il benvenuto!). 
"Pizza Rustica" è il suo nome ma di fatto è una crostata dolce con farcitura salata (una strana combinazione che però è comunque piaciuta a chi l'ha provata).  La ricetta originale non include verdure ma per renderla più salutare vi ho aggiunto degli spinaci, carote e cipolle e rimpiazzato metà della farina bianca con farina integrale.

MAKING THE DOUGH: a piece of cake with a food processor!
PREPARARE LA PASTA FROLLA: un gioco da ragazzi con un robot da cucina!



1) First I sifted the dry ingredients, 
2) then added the cold butter and pulsed approx. 20 times 
3) until the the dough resembled fine cornmeal. 
4) I've added the eggs and let the machine run until the dough formed a ball. 
5) I kneaded it gently until smooth, covered in plastic foil and put it to rest in the fridge for the time I needed to prepare the filling.

Ingredienti (*)
280 gr farina bianca 
(io ho usato 140 gr di farina bianca e 140 gr di farina integrale)
65 gr zucchero 
1/2 cucchiaino di lievito per dolci
1/4 cucchiaino di sale
115 gr burro non salato e freddo
2 uova grandi, leggermente sbattute

1) Dopo aver setacciato gli ingredienti secchi
2) ho aggiunto il burro e "pulsato" per ca 20 volte
3) fino a quando l'impasto non assomigliava a farina per polenta (mais).
4) Mentre il mixer girava, ho aggiunto le uova e atteso che si formasse una
    palla. 
5) L'ho rimossa e lavorata con le mani fino ad ottenere una pasta morbida. 
6) Poi l'ho avvolta in un foglio di plastica e messa a riposare nel frigo, giusto
    il tempo per preparare la farcitura. 

MAKING THE CAKE - PREPARING THE FILLING:
FORMARE LA TORTA - PREPARARE IL RIPIENO:



Its filling consisted of ricotta, eggs, Pecorino Romano cheese, mozzarella, prosciutto and spices and to it I've added some previously browned onion, carrots and spinach. 
The "assembly" was quite easy: the dough had to be divided into 2 pieces: one for the bottom, one for the top (since my pie plate was bigger than 9-inch I did not have enough dough to  make more decorative strips ...but it doesn't look that ugly, does it?). Then I transferred the dough to the pie plate, pressed it up the sides and poured the filling in the pie shell smoothing the top. The decorative strips were laid in a criss-cross pattern. 
I baked it for 35-40 min. at 175°C (350F).

Ingredienti per la farcitura (*)
450 gr di ricotta 
3 grandi uova  
50 gr Pecorino Romano grattugiato (io ne ho usati 75 gr) 
115 gr di mozzarella grattugiata 

115 gr di prosciutto (pezzetti piccoli e fini) 
2 cucchiai di prezzemolo fresco tritato
1/4 cucchiaino pepe nero appena macinato 
In più io vi ho aggiunto una cipolla, un paio di carote e spinaci in foglia, rosolati brevemente. 
L' "assemblaggio" é stato semplice: ho diviso la pasta frolla in due: un pezzo per la base, l'altro per le striscioline decorative. Utilizzando una tortiera più larga di 23 cm (come richiesta nel libro) ho dovuto ridurre il numero di striscioline. Poi ho trasferito la pasta frolla spianata nella teglia per crostate, vi ho versato e livellato la farcitura e decorato la torta con le striscioline di pasta, formando un disegno incrociato. L'ho cotta nel forno preriscaldato a 175 °C per 35-40 minuti.


THE PIZZA RUSTICA IS READY:
LA PIZZA RUSTICA E' PRONTA:



This "Pizza Rustica" should be served cold but we ate some of it when it was still warm and the rest the next evening, when it was cold. Both ways were fine for us. 

Please don't forget to visit the hosting Ladies: Emily of Capital Region Dining and Raelynn of The Place They Call Home. Not only will you enjoy their blogs but also you'll find the recipe of the Pizza Rustica.


(*) PS: You may be wondering why I've written the full recipe in Italian: since the book has not been translated into Italian, TWD's administrators gave me the permission to translate the recipes of the book for my Italian speaking friends, who do not understand English. I'm not handling against the rules :-)  



Secondo la ricetta, la "Pizza Rustica" è da consumarsi fredda. Noi l'abbiamo mangiata ancora calda la prima sera e fredda il secondo giorno e ci è piaciuta in entrambi i modi. 

Non dimenticatevi di visitare le "hosting Ladies": Emily di “Capital Region Dining” e Raelynn di “The Place They Call Home”. Vi divertirete a leggere i loro blogs

(*) PS: Dato che il libro non è stato tradotto in italiano, gli organizzatori del gruppo mi hanno dato il permesso di trascrivere la ricetta per tutti gli amici che non parlano inglese e che non possono così approfittare delle ricette delle "hosting Ladies".


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19 comments:

  1. Your pie looks great! Wonderful shots!

    ~Carmen
    http://bakingismyzen.wordpress.com/2012/04/03/twd-baking-with-julia-pizza-rustica/

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  2. What a great picture gallery. Your pizza rustica looks wonderful

    Ulrike @Küchenlatein

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  3. Yum..glad you enjoyed this recipe! I loved it and so did my family:)

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  4. Very lovely pizza! I agree that the veggies really pulled it together!

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  5. Your pie looks great. So nice that you translated it for your friends!!!

    ReplyDelete
  6. We really enjoyed this one as well. Next time adding veggies.

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  7. I apologise for my "reply - rispondi" button, which hasn't been working since the last blogger update (how annoying!)

    THANK YOU SO MUCH FOR ALL YOUR LOVELY COMMENTS!

    ReplyDelete
  8. how nice of you to share the recipes with fellow Italian speaking/reading friends! :) Looks great! Do you see pizza rustica a lot in Italy?

    Alice @ http://acookingmizer.wordpress.com

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  9. Very nice work!
    All the extra vegetables sound good.

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  10. Your pizza rustica looks delicious! I like the vegetable additions.

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  11. Your lattice top crust looks perfect! How wonderful to bring these great recipes to your Italian friends.

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  12. Gorgeous looking recipe- would your Italian friends approve?

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  13. I love the translation in Italian. Great job on the pie!

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  14. Your pie turned out beautiful. I agree, making the crust with the food processor was really easy!

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  15. I think your 'pie' looks great! I love that you are doing your blog bilingually! I look forward to 'seeing' your work soon!

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MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

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