Apr 20, 2012

Food of the Month Club April 2012

English / Italiano




This is my first post for the newly discovered "Food of the Month Club" hosted by La Cocina de Leslie and launched in January 2012. 
After having taken part in the project "March Foodie-Photo-a-Day(click a photo here, clack a photo there...a "one-month-great-fun"), I've decided to apply to this Club as I loved the idea to "be forced" to cook / bake something with a food selected by Leslie...

The food for April is Lime.

I've never baked with lime before … so it's a kind of a challenge for me... And I love challenges! 
The curd! I did not grew up with curd – any curd at all (to tell the true, I'm not even sure that curd is known in Switzerland). So I've decided to transform my limes into a lighter curd, excluding the butter and reducing the sugar and... Mamma Mia! Sooo tangy! 

Recipe for Tangy-Tangy Lemon Curd
Ingredients: 
240 ml (1 cup) lime juice (about 5-6 limes) 
12 tablespoons sugar and vanilla 
3 eggs 
2 teaspoons homemade vanilla extract 

Directions: 
1. Cook the lime juice and the sugar in a saucepan over medium heat until the sugar is dissolved. 
2. In an electric mixer whisk the eggs and without stopping pour the lime syrup and the vanilla extract into the eggs.  
3. Continue whisking for another minute then pour it back into the saucepan. 
4. Don't stop stirring and over low – medium heat wait until it gets denser. 
5. Pour into glass containers and store them in the fridge. 

Da qualche giorno ho scoperto il "Food of the Month Club", creato in gennaio 2012 da La Cocina deLeslie
Dopo aver partecipato a “March Foodie-Photo-a-Day” ed essermi divertita a far click di qua e di là, ho deciso di buttarmi in questa nuova e stravagante avventura culinaria e mi sono iscritta al Club. 
Le regole sono semplici: all'inizio di ogni mese Leslie annuncerà sul suo blog “l'alimento del mese” ed io dovrò preparare qualcosa che includa questo alimento, pubblicare un post sul mio blog e mandare il link a Leslei, la quale raggrupperà tutte le ricette sul suo blog con i relativi links.

L'alimento di aprile è la Limetta ( o lime) 
Non ho mai utilizzato la limetta prima, visto che normalmente compero i limoni...Una sfida... ma io adoro le sfide! 
Il curd!  
Fino a qualche anno fa non sapevo neppure cosa fosse...ma a dire il vero, dubito che questo alimento sia molto conosciuto in Svizzera (alzi la mano chi l'ha già assaggiato). 
Così ho deciso di trasformare le mie limette in Lime-Curd Light, escludendo il burro e riducendo lo zucchero e ... Mamma Mia! Quanto è aspro – ma delizioso!

Ricetta per un Curd di limetta asproaspro
Ingredienti:
240 ml di succo di limetta ( ca 5-6 pezzi)
12 cucchiai di zucchero e vaniglia
3 uova
2 cucchiaini di estratto di vaniglia fatto in casa

Procedimento:
1. In una pentola, a fuoco medio, cuocere il succo di limetta e lo zucchero fino a quando lo zucchero non si sia sciolto completamente.
2 In un miscelatore elettrico sbattere le uova e senza fermarsi versarvi lo sciroppo di limette e l'estratto di vaniglia.
3. Continuare a sbattere per un altro minuto e poi versarlo di nuovo nella pentola.
4. A fuoco basso-medio e non smettendo mai di mescolare, attendere che si addensi.
5. Versarlo poi in uno o più vasetti di vetro e conservare nel frigorifero. 

The curd was peacefully resting into the fridge... what to do with it? 
A yummy idea jumped into my mind: Strawberry-Tartlets filled with dulche de leche, lime curd and whipped cream. 

Mentre il curd di limetta riposava beatamente nel frigo... la domanda cruciale: e adesso, cosa ci preparo? 
Una deliziosa idea mi è balzata in mente: Tartelettes di Fragole con dulche de leche, curd di limetta e panna montata.

Recipe for chocolate Tartlets 
(Psssst: I've modified the dough I've used for the Pizza Rustica!). 
I did not want them too sweet but they turned out to be almost “no sweet at all”. A friend of mine (one of my “official tester”) found that the dough didn't need more sugar, ...but please increase the amount if you prefer. 

Ingredients: 
280 g flour  
50 g cocoa  
65 g sugar  
¼ tsp salt  
1 tsp baking powder  
50 g butter, cold and in small pieces  
2 large eggs lightly beaten  
60 g quark (creme cheese 20% fat)

Directions: 
In a food processor with metal blade mix together flour, cocoa, sugar, salt, baking powder. 
Add the butter and pulse until the mixture resembles fine cornmeal.  
Keeping the machine running add the eggs and quark and wait until it forms a ball.  
Wrap it in plastic foil and let it rest in the fridge for about 30 minutes.

Ricetta per Tartelettes al cioccolato
(Psssst: ho modificato la pasta che ho usato per la Pizza Rustica!)
Non volevo una pasta troppo dolce, ma alla fine si è rivelata quasi "non dolce per niente”. Un'amica (una dei "tester ufficiali") l' ha trovata perfetta così, ma non esitate ad aggiungerci più zucchero se preferite.

Ingredienti:
280 g di farina
50 g di cacao
65 g di zucchero
¼ cucchiaino di sale
1 cucchiaino di lievito per dolci
50 g di burro, freddo e in piccoli pezzi
2 grandi uova leggermente sbattute
60 g quark

Procedimento:
In un robot da cucina con lama in metallo mescolare farina, cacao, zucchero, sale, lievito.
Aggiungere il burro e “pulsare” per ca 20 volte, fino a quando il composto non risulti granuloso.
Mentre le lame girano, aggiungere le uova e il quark ed attendere fino alla formazione di una palla.
Impastarla un pochino ed avvolgerla in un foglio di plastica e lasciare riposare in frigo per circa 30 minuti.

The Filling: 
With a fork I made tiny holes in the crust, then I spread them with Dulche de Leche (1 over-filled teaspoon in each tartlet) and on top of it I poured the Lime Curd (enough to fill the tartlets). 
I've baked them in the preheated oven at 160°C for about 20 minutes in the middle of the oven and then for 10 additional minutes in the lower part. 
They cooled on a rack. Once completely cooled I've filled them with whipped cream and decorated with strawberries.

La Farcitura:
Con una forchettina fare dei buchetti nella pasta, poi spalmare una bella cucchiaiata di Dulche de Leche. Riempire le tartelettes con il curd di limetta e cuocere nel forno preriscaldato a 160°C per 20 minuti nel centro del forno e poi per altri 10 minuti nella parte inferiore. Far raffreddare su una griglia. 
Una volta raffreddati completamente, riempire con panna montata e decorare con fragole.
ENJOY IT !     BUON APPETITO!


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4 comments:

  1. I loved these! The sweet tangy lime curd with the whipped cream and strawberries offset the not so sweet base. If you weren't going to have the extra garnishing I'd definitely suggest adding sugar to the base.
    Small tartlets would be a perfect way to finish off dinner with a coffee.
    Absolutely delicious!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Many many thanks "Anonymous-Andrea" for being my friend and official taster and risking your health with my experiments.
      So pleased you loved this one.

      Delete
  2. How do you say "I want one of these tarts" in Italiano??? I love lime/lemon curd and have used it in tons of dessert recipes, but I never haven't tried a tart with a chocolate crust. Delicious and genius! :)

    Thank you so much for linking up with The Food of the Month Club. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Leslie,
      Thank you for your lovely comments.
      I hope that "my readers" get the "Food of the month fever" and join the group as well.
      I am looking forward to reading in your blog about the many dessert you can make with lemon curd.

      Delete

MANY THANKS for your Feedback - IL VOSTRO COMMENTO MI STA A CUORE!

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