Apr 22, 2012

Double Chocolate Mint Mousse Cookies - Biscotti al Cioccolato con Mousse di Cioccolato e Menta


English / Italiano

Ingredients:
1-1/3 cups all purpose flour
1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon salt
1/4 
teaspoon baking soda
8 tablespoon unsalted butter, softened
1-1/3 cups granulated sugar
1/2 cup unsweetened cocoa powder, sifted
3 large eggs
3/4 teaspoon pure vanilla extract
teaspoon peppermint extract
3 ounces semi-sweet chocolate, melted
powdered sugar for dusting

For the chocolate filling:
1/2 bag of chocolate mint baking chips
2 tablespoons butter

Directions:
-Position a rack in the center of the oven and preheat to 350 degrees.
-Line a few cookie sheets with parchment paper or non-stick baking liners.
-In a medium bowl, combine the flour, salt, baking powder and baking soda. Whisk until blended.
-In a large bowl, combine the butter, sugar and cocoa powder. Using an electric mixer, beat on medium speed until well blended. Scrape down the bowl. Add the eggs, one at a time, mixing well after each addition.
-Add the vanilla and peppermint extract.
-Add the melted chocolate (which has been cooled) and mix on low speed until blended.
-Add the flour mixture, 1/3 at a time and blend well after each addition, until completely incorporated.
-Scrape down the bowl.
-Using a mini ice cream scoop, drop the dough onto your parchment lined baking sheets about 1-1/2 inches apart to allow for expansion while baking.
-Bake, one sheet at a time, until the cookies are puffed and the tops are cracked and look dry, about 11 to 13 minutes.
-When the cookies are just out of the oven and working quickly, make a small, deep well in the center of the cookies using the back side of a teasoon measuring spoon (*Note - to make your life easier, spray the back of the spoon with non stick cooking spray).
-Continue with the remaing dough and bake accordingly.
-Allow your cookies to cool completely and then dust the tops with powdered sugar.
-In a microwave on 75% power, melt the chocolate mint pieces with the butter at short intervals to make sure it doesn't burn. Stir to blend.
Fill a squeeze bottle (or you can use a zip lock bag with the bottom corner snipped off, after filling) with the melted chocolate.
-Fill each cookie well with a nice dollop of melted chocolate.
-Allow the melted chocolate to harden slightly before serving
The yield on this for me was 2-1/2 dozen

See the tutorial: http://kudoskitchenbyrenee.blogspot.com/2011/10/double-chocolate-mint-mousse-cookies.html


This recipe was submitted by: Questa ricetta è stata inviata da: 
Renee
Kudos Kitchen by Renee
USA

Ingredienti:
140 – 185 g farina
1/2 cucchiaino lievito per dolci
1/2 cucchiaino sale
1/4 cucchiaino bicarbonato di sodio
113 g burro non salato, ammorbidito
200 – 260 g zucchero semolato
60-70 g cacao amaro, setacciato
3 uova grandi
3/4 cucchiaino estratto di vaniglia
cucchiaino estratto di menta piperita
85 g cioccolato fuso (40%),
zucchero a velo per spolverare

Per il ripieno di cioccolato:
½ pacchetto di gocce di cioccolato alla menta
30 g di burro

Procedimento:
Preriscaldare il forno a 180 °C.
Rivestire una o più teglie con carta da forno.
In una ciotola, unire farina, sale, lievito e bicarbonato e mescolare bene.
Versare nella ciotola di un robot da cucina il burro, zucchero e cacao e sbattere fino a quando il composto non sia ben amalgamato. Raschiare i bordi della ciotola. Aggiungere una alla volta le uova, mescolando bene dopo ogni aggiunta.
Aggiungere l'estratto di vaniglia, menta piperita ed il cioccolato fuso (e raffreddato) e mescolare a bassa velocità per amalgamare bene.
Aggiungere la farina, 1/3 alla volta. Mescolare bene dopo ogni aggiunta - fino a completa incorporazione.
Raschiare i bordi della ciotola.
Utilizzare un cucchiaio o una mini paletta da gelato per formare delle palline e, lasciando uno spazio di 3-4 cm tra di loro, adagiare sulla teglia.
Cuocere una teglia alla volta, per ca 11-13 minuti finché i biscotti non siano gonfi e la parte superiore screpolata e secca.
Togliere dal forno e immediatamente fare un piccolo, profondo pozzo al loro centro.
Lasciare raffreddare completamente e poi spolverare con zucchero a velo.
Nel forno a microonde (75% della potenza) far fondere le gocce di cioccolato alla menta con il burro ad intervalli brevi per non farlo bruciare. Mescolare bene e riempire un sac-à-poche.
Riempire ogni biscotto con un bel ciuffo di cioccolato fuso.
Lasciare indurire un pochino il cioccolato fuso prima di servire
Impasto per ca 2-1/2 dozzina




SPREADING SWEETNESS INTO THE WORLD !!
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Links:
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O Recipe Index - Indice delle Ricette   
O Kudos Kitchen by Renee                                             
Pinterest: Ckay of Sweet and That's it


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